Östra Knivglaciären

Just hemkommen från en vandring mellan Katterjåkk och Nikkaluokta via Trepass-leden. Allt gick bra, men de beskrivningar jag fick av Östra Knivglaciären kändes inte helt korrekta. Hur fort smälter en glaciär?

Claes Grundsten berättar i sin På fjälltur att första biten kan vara barsmält och exponerad. Sedan är det inga problem. Tore Abrahamson i Detta är Kebnekaise förklarar att sprickor kan förekomma närmare knivkammen men att det egentligen inte finns några problem. Dessutom verkar båda överens om att det handlar om EN glaciär.

Jag anser att det handlar om två glaciärer, eller möjligtvis ett snöfält och en glaciär. Den närmast Unna Räita-stugan är realtivt flack och förra veckan snötäckt och enkel att passera. Efter en passage på stenskravel kommer man då till den brantare glaciären, till en början snötäckt, men bara med ett mycket tunt lager. Närmare Pyramiden är den helt barsmält och hela passet uppfattade jag som mycket brant. Min flickvän och jag valde att klättra på de kala, branta klipporna på Knivkammensidan. Inte kul med tung packning.

Är detta verkligen ett pass att "vandra" över? Leden finns inte markerad på fjällkartan och även med broddar handlar det inte om att gå upp för branten. Med envishet, försiktighet och, antagligen, lite tur lyckades vi ta oss över. Jag skulle inte rekommendera någon annan "vanlig" vandrare att ta den vägen (något jag har för mig har skett på detta forum).
 
Hedman; sa:
Är detta verkligen ett pass att "vandra" över? Leden finns inte markerad på fjällkartan och även med broddar handlar det inte om att gå upp för branten. Med envishet, försiktighet och, antagligen, lite tur lyckades vi ta oss över. Jag skulle inte rekommendera någon annan "vanlig" vandrare att ta den vägen (något jag har för mig har skett på detta forum).

Förhållandena verkar skilja sig mycket från år till år. Se bara tråden http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=21602 där folk verkar ha väldigt bestämda åsikter vad som går och inte går utan att ta hänsyn till att saker och ting förändras.

Jag har gått 'pyramid passet' två gånger. En gång mitten på juli (99) då vi hade ca. lager på 10 cm snö. Vi höll en linje lite till vänster om passet (sett från Unna Räita) och sedan sneddade över. Då upplevde jag passet som enkelt då det i stort sett bara var att knata över. Den andra gången var slutet på aug förra året och då fick vi klättra på stenarna som ni gjorde. Det var ganska mycket lös och instabil sten i den nedre delen av branten och man fick ta det försiktigt. I de förhållandena skulle jag inte rekommedera vem som helst att ta den vägen.

Intressant att kolla bilderna från ovanstående nämda tråd

16 augusti 96:
http://www.utsidan.se/motesplats/album/visabild.htm?ID=6800

och 19/20 augusti 01:
http://m1.920.telia.com/~u92019020/pyramidenpass.jpg

Ungefär samma tidpunkt, olika år. (Dock från lite olika vinklar)

/Fredrik
 
Ah, det fanns redan en tråd...

Intressant att en tråd om Pyramidenpasset startade ungefär samtidigt som jag valde att gå väster (till höger) om glaciären. Jag hade inte haft något emot att läsa lite goda råd just då... :)

Nåja, beroende på var glaciären befinner sig och hur barsmält den är verkar det vara näst intill omöjligt att ta samma väg två år i rad. Förra veckan var glaciären relativt bred, den sträckte sig i väster fram till de kala, branta klippor jag och min flickvän tvingades upp för. I öster, längs Pyramiden, började glaciären så pass högt upp att gå runt den vägen var omöjligt. Med andra ord fanns det bara tre alternativ, isen, klippan eller att vända. Vi valde klippan, kanske fel så här i efterhand. Det fanns inga marginaler för felsteg.
 
Instämmer om växlande förhållanden

Håller helt med om de växlande förhållandena. Gick 3-passleden 16-17 juli, och då låg det gott med snö på glaciären upp mot Pyramidpasset, så vi gick i princip rakt upp. Två barsmälta fläckar vittnade dock om att snön var på väg bort.

/Johan
 
Så gick det!

Från förra veckan, i augusti!

Vi rekade nära glaciären innan vi gick upp med packningarna på ryggen. Nära glaciären ligger det en hel del stora och små "rullstenar" som lätt kan starta mindre ras av stora och små nedför berget. Denna väg kändes lite osäker varför vi valde att klättra (mycket lätt sådan men lite darrigt om man är ovan!) på de mer kalare delarna av berget, lite längre åt höger (väst)om man kommer från stughållet. Torrt och fint underlag med fina handtag att hålla i. Inga problem för oss och då hade vi med oss en förstagångsvandrare!

Bäst/enklast om man tycker det är läskigt är väl ändå att "klättra" på berget är nog stegjärn. "Bara" att knalla på uppför glaciären...

MVH
Jmlove
 
Vi gjorde exakt samma sak. Inga som helst problem. Nätta skor är dock att rekomendera. Jag gick över i gympaskor. Jag skulle dock tänka mig för noga innan jag gick åt andra hållet. Nerför dessa klippor skulle det vara riktigt läskigt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tbergman Vart tog Östra Knivglaciären vägen? Fjällvandring 12
Pellepassat Vada Visstasjohka och Östra Knivglaciären Fjällvandring 3
KohiNoor Östra till Västra Unna Reaiddavaggi? Fjällvandring 7
JohnRJ Östra Fjällfjället m.m. Fjällvandring 4
jesperholmstedt Kebnekaises östra led med STF guide - kan regn göra att turen inhiberas? Fjällvandring 1
Robtrek Till Lapporten från Abisko Östra eller från Turiststation? Fjällvandring 1
KulvertTur Norra sidan av Östra Bastavagge; konstigheter? Fjällvandring 4
Taffinaff Möjlig väg över Östra Bossusglaciär-Sielmatjåkkaglaciären? Fjällvandring 2
fback Kebnekaise topptur östra leden Fjällvandring 3
PepsAdventures Passet söder om Östra Bunnertjärnen Fjällvandring 6
thureb Östra leden upp och ned under 2 timmar Fjällvandring 2
Hmk Ny karta Muttos och östra Sjavnja Fjällvandring 9
tsebring Erfarenheter av björlings glaciär (östra leden till Kebnekaise sydtopp) Fjällvandring 10
Polarnatt Keb östra leden + kamvandring Fjällvandring 2
Pwe Glaciärfickan SO om Östra bunnerstöten Fjällvandring 4
Pwe Vålådalen kyrstenenen östra bunnerstöten Gåsen vålådalen Fjällvandring 3
egilviking Turförslag Östra Jämtlandsfjällen Fjällvandring 2
Freddyh Tur och vad i östra sarek Fjällvandring 6
Kebnekaise via Östra leden på Nordnytt Fjällvandring 0
curt Vandringstips södra/östra Norge? Fjällvandring 4
Kan man gå från Kitteldalen till östra leden Fjällvandring 2
robinhaag Kebne Mars 2010 Östra leden ?? Fjällvandring 8
Sven V Fåglar utmed östra leden? Fjällvandring 1
Cederqvist Tälta, östra leden. Fjällvandring 4
daniel80 Östra leden på Keb med trasiga armar Fjällvandring 15
mli11 Kebnekaise - upp västra leden ned östra leden? Fjällvandring 9
fjällfare Turtips efterlyses:Unna Reidavagi/östra delen- svårt?? Fjällvandring 10
mdlist Läget (vatten, mygg) i östra Sarek/Stora Sjöfallet? Fjällvandring 0
Jokk Östra Kebnekaiseleden utan guide? Fjällvandring 6
jsalmonsson Kebnekaise Östra-Västra leden?? Fjällvandring 8
Keb,Östra leden Fjällvandring 9
Östra Padjelanta Fjällvandring 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.