Önskemål om tätare bultning i Ryssgraven

Ja men nu är den ju redan helbultad och är en sportled så då är den ju redan förstörd eller hur? Spelar det då nån roll om man lägger till 2 bultar så den blir säker???

Som sagt nu har jag ju inte varit där och skall egentligen inte uttala mig, men är det som du säger att den bara är läskig då behövs ju inte fler bultar, men det pratades förut om potentiellt markfall från 3e bulten och är det så så är den inte läskig utan farlig och då borde man lägga till nån bult.

Man ska ju inte heller behöva ragga upp en grymt erfaren säkrare som kan ta hem och löpa bakåt sammtidigt för att få klättra en 4a led enligt mitt tycke, en nybörjare skall kunna säkra en nybörjare på 4a SPORT leder


---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=65.670384,21.025817
 
Utifrån min egen syn på det hela så tycker jag det är sjukt att ens diskutera det här?? Det är en helbultad sportled i grad 4?? Va fan självklart skall den vara välbultad! Är du en 7a klättrare så är du så pass bra att du kan bedöma det där... Är du en 4 klättrare så är det troligtvis kanske din första ledtur och då skall det fan vara säkert!! En helt annan 5a om det hade varit just en mixad led med totalt en eller 2 bultar i då ska man inte göra nå!

Sen började jag själv klättra på det här sättet, jag gick en innomhuskurs för att lära mig säkra sen har jag klättrat klippa sen dess, inte behöver du gå 10 kurser innan du börjar leda 4or... Sen har jag sjukt svårt att förstå tjusningen med att en 7a klättrare får ut nånting alls av att leda en 4???

Dom lätta sportlederna tillhör nybörjarna som skall vara välbultade och säkra så fler fastnar för sporten! Dom svårare lederna tillhör dom som är bättre klättrare och i dom graderna har du då ivf här uppe hur mkt som hellst att välja på! Däremot har vi 2st 4a leder och en 5a led på våra 2 sportcrags... Däremot mellan 6b upp till 8a finns hur mkt som hellst!

Har nu aldrig varit på aktuellt ställe och skall därför inte egentligen uttala mig men jag blir bara så jävla less på folk som äger alla leder å dom skall vara farliga för det var dom minsan när dom klättrade dom första gången...

En 4a led är för nybörjare, dom klättras av nybörjare och dom skall vara säkra som sportled!!!


---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=65.670403,21.026221

Amen!

Jag är bland de första att dra en lans mot borrmaskinerna när det gäller att bevara svårsäkrade och läskiga tradleder, men nu är det som sagt en sportled det handlar om.

Tradleder ska vara på klippans villkor. Sportleder ska vara säkra.
 
Är klättersäsongen slut?

Är klättersäsongen slut eftersom så många har tid att tycka istf att klättra?

Är som göteborgare helt ointresserad av den aktuella leden, men litet allmänt tyckande och funderande kan man ju få kosta på sig.

Jag förstår inte riktigt diskussionen kring bulta eller icke bulta. Kanske är det för att jag som västkustbo är bortskämd med fina klippor i överflöd, Min enkla lilla slutsats är att det finns så mycket klippor att de borde räcka för alla smaker. Klipporna räcker till för att göra sportklippor, klipporna räcker till för trad.

Argumentet att vi inte bör göra ingrepp i berget förstår jag nästan inte alls, åtminstone inte så länge vi envisas med att tycka att det är okej att stålborsta bort jord och växter samt rensa undan lös sten. Även den mest puristiska traddare ägnar sig ju åt "ingrepp". Sedan kan man ju argumentera för att borrhåll är ett större ingrepp och det är ju sant, men varför ska gränsen gå just där?

För min personliga del får gärna all bultning upphöra, då den ju inte tillför ett skvatt till det jag betraktar som riktig klättring. Bultning förhåller sig till riktig klättring som stödhjul till cykling :)

Men jag vet ju att jag för bara ett par år sedan tyckte att det var kul och tryggt att få klättra sportleder. Så det finns ju önskemål om allt möjligt. Problemet är väl att såväl traddare som sportare tror att de håller på med samma sak, med det stundtals oempatiska lilla tillägget att "de andra" gör det fel, fegt, tråkigt, ogymnastiskt. Men egentligen är det ju två helt olika grenar, med helt olika utmaningar.

Utbildning har diskuterats en del i den här tråden och därvidlag må man ju konstatera att klättringen som helhet är sällsamt usel på att utbilda sina utövare. En dag på den lokala sportklippan erbjuder ju ofta en provkarta på halsbrytande okunnigheter. Jag håller verkligen med om att folk borde utbilda sig mer och lära sig ta ett större ansvar för den egna säkerhet. Här har ju klätterkollektivet som helhet ett stort ansvar, därför att den ofta förringar betydelsen av utbildning. Ofta är attityden att det räcker att läsa litet på ett internetforum eller två, hitta en kompis som klättrat längre som kan visa och kontrollerar, and then you're all set för att börja pröva sig fram. Men trial and error är ingen bra metod när man gör det med liv och hälsa som insats (om man nu inte gör det medvetet).

Är det då meningsfullt att bulta en 4a ordentligt? Kanske det. Varje region kan nog behöva några enstaka så att en nybörjare kan få öva på att klippa QDs i skarpt läge. Men det är ju inte hjärnkirurgi vi snackar om, så särskilt mycket övning behövs väl inte och därmed inte heller särskilt många bultade 4:eek:r. Den 4-klättrare som vill ha variation bör nog överväga att bli en starkare och bättre klättrare (inom sport eller trad) snarare än att mana till bultning av 4:eek:r...

Hur detta förhåller sig till leden i denna tråds fokus har jag som sagt ingen aning och det intresserar mig inte heller ...
 
Ett liknande exempel är väl Uppkomsten på Ekoberget, graderad 6A+. Efter tredje bulten finns det en tvärspricka där man brukade lägga en egen säkring. Om man föll där - vilket inte är helt osannolikt eftersom det är kruxsekvensen - så torde man ha landat på hyllan nedanför. Likaså finns det en möjlighet att med visst krångel pilla in en kil efter sista bulten, om man inte gjorde det så hade man en runout på 7-8 meter till ankaret. I efterhand har leden kompletterats med en bult efter den tredje och likaså med en ny bult innan utsteget, så nu är leden mindre läskig än tidigare och helbultad efter att ha varit "mixad".
 
Det är ju skillnad på om det står att det är en mixad led i föraren och om det står att det är en sport!

Står det mixad i föraren vet du ju att du MÅSTE kompletera med egna säkringar... (och då skall ju inga extra bultar bultas) Är det en sportled så tar då ivf jag aldrig med mig mitt kilknippe och faktiskt ingen annan jag känner heller...


---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=65.670708,21.026175
 
Det är ju skillnad på om det står att det är en mixad led i föraren och om det står att det är en sport!

Står det mixad i föraren vet du ju att du MÅSTE kompletera med egna säkringar... (och då skall ju inga extra bultar bultas) Är det en sportled så tar då ivf jag aldrig med mig mitt kilknippe och faktiskt ingen annan jag känner heller...


Om du inte tror mig så skall jag ändra på wikipedia och därefter länka till mina egna ändringar....

Alltså, då är det alltså föraren det är fel på. Göteborg har för övrigt en, numera två (mig veterligen) bultade leder i fyra-registret.

Någonstans finns frågan om varför man skall sätta bultar på skitdåliga leder. Jens Larssen har kritiserats för att bulta upp leder han inte är sugen på att klättra. Är det en 4-klättrare som har bultat upp leden tro?
 
Detta är inte två skitdåliga mixleder, det är två fina sportturer där första halvan är för glest bultad och med risk för markfall.
 
Det är ju positivt att diskussionen går het när det gäller sportbultningens vara eller inte vara, det säkrar att våra klippor utvecklas med eftertanke. :)

Som tradklättrare håller jag nog ändå med dem som inte riktigt ser poängen med en 'seriös' sportled av grad 4...
 
Hej på er jag har varit ute idag efter jobbet och bultade om första halvan av "Ett moln i byxor",
Leden har nu fått en ny bult på insteget och ytterligare två som jag borde ha satt från början.
Den gamla 2:a bulten lät jag sitta kvar så länge men den kommer nog inte att behövas med dom två nya.
Jag har även satt ytterligare ett topp-ankare då det ofta är flera replag som klättrar på lederna samtidigt.

Jag kommer att byta ut dom gamla varmgalvade bultarna i omgångar till nya syrafasta rostfria.

Välkomna ut i det fina höstvädret och se vad ni tycker om klippan på plats,
det finns även ett antal trevliga trad turer tex.
"Ägirs väg" där behöver man ingen crashpad då det osäkrade cruxet är rakt ovanför vattnet(luftmadrass?)

återkom gärna med synpunkter vad ni tycker om lederna.





Hälsningar Christer
 
Hittade denna klippan i Sverigeföraren, och blir ledsen när jag läser utvecklingen (precis som den diskuterade leden) http://www.sverigeforaren.se/index.php/Törnskogsklippan

2. Skywalker, 5c 8m
4 bultar,Andreas Harne, Anders Grahne -11
Tätt bultad arête med firningsankare. Ligger 2 m t v om Röda Trappan. Bra led för nybörjare som vill börja leda utomhus.

3. Röda trappan, 5b 6m
2 bultar,Lars Heijkenskjöld, Etienne Friedrich -89
Kort, före detta tradtur (svensk grad 5) som bultades i sept 2011 och fick ett ankare. Förstebestigaren gav sin välsignelse till bultningen.

5. Krakatau, 7b 6m
3 bultar,Björn Kihlström, Hasse Häggqvist -92
Intensiv boulderled som bultades om i sept 2011 och numera även har ett eget ankare. Har tidigare stått som 7c, men är klart lättare, åtminstone så som leden går efter ombultningen.

9. Foxy Lady, 6b+ 7m
4 bultar,Anders Grahne -11
Fingrig start! Följ de goda greppen upp. Firningsankare.

11. Nybörjar tur, 5c 6m
3 bultar,Johan Boman -94
Kort led på goda grepp.

Okej, det jag stör mig på är att mycket korta leder får bultar och att lederna har riktigt många bultar. Dessutom att det är okej att bulta bara för att förstabestigaren tycker det? Jag vet om att jag inte är ensam om att vara orolig för utvecklingen, men det är ganska märkligt när en del inte är oroliga.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.