obh nordica pro sharp, är det en knivvässare att ha?

norpan_; sa:
Köper bara Mora men inte slänger jag dem när de behövs skärpas. Jag slipar dem så länge det går. Det blir playwood skivan med fastsatt slipapp.

/mattias
Håller med. Det är nog inte många som slänger sina knivar så lättvindigt.

~Paul~
 
Re: Tre åt gången, eller....?

klippen; sa:
1. Använder du omväxlande tre knivar i köket eller alla tre på en gång?

2. Måhända är okunskapen om detta nå't som gjort att jag ännu inte vetat om att jag hade behov av det på familjens köksknivar för att förbättra eller bibehålla deras egenskaper?
1. Jag använder 9 knivar regelbundet i mitt kök:

- Satake Chef's kockkniv, 24 cm långt blad (Hitachistål, RC 59-60). Den tillverkas inte mer.

- Laser med sågtandning (skratta inte, fick den billigt på loppis ;)), 20 cm långt blad, slipad symmetriskt lika på båda sidorna.

- Frost's styckkniv från 50-60 talet (?) med den gamla värmebehandlingen (Sandvik 19C27 (?), hårdare stål, ca 59 RC), 14,5 cm långt och endast 1 mm tjockt blad.

- KJ Eriksson Mora 202 styck/filékniv, 16,5 cm långt blad, Sandvik 12C27

- Erik Anton Berg (idag Bergo Tools) trancherkniv, 22 cm långt blad, trähandtag, Sandvik 12C27

- Erik Anton Berg laxkniv, 24 cm långt blad, trähandtag, 12C27.

- Jaernbolaget Eskilstuna trancherkniv (lång!), 24 cm, märkt med försvarets tre kronor (överskott). Stålet är okänt men jag misstänker som vanligt 12C27. Trähandtag.

- Knivman skal/svampkniv, 7 cm lång blad i Bonpertusis (antagligen) rfr stål med en borste i plasthandtaget.

- Mora styck/filékniv för grövre arbeten som att dela itu kyckling osv.

2. Japp, de flesta har ingen aning när det är dags att omprofilera eggen. När man slutligen har gjort det så märker man vilken otrolig skillnad det blir i skärförmågan.

~Paul~
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Re: Re: Re: Re: 2 åsikter om slipen

alven; sa:
Mäter man på det sättet så lär du själv vara en statistiskt signifikant bidragande orsak till det ökade intresset ;)
Hahaah, ja, du har förmodligen rätt
laugh.gif


~Paul~
 
Re: Re: Re: Re: Re: 2 åsikter om slipen

dePaul; sa:
alven; sa:
Mäter man på det sättet så lär du själv vara en statistiskt signifikant bidragande orsak till det ökade intresset ;)
Hahaah, ja, du har förmodligen rätt
laugh.gif


~Paul~

73 träffar av 861 till dags dato, vilket i runda slängar är nästan 8,5 %.

Varav detta bara är ett http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=24262 med intressant innehåll, för de som undertecknad som inte förstått att knivar är en hel vetenskap, även om jag har en kniv som jag bara använder till att kapa rabarber ,och en annan kniv bara för djupfryst fisk.

Per Brune
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 åsikter om slipen

Brune; sa:
73 träffar av 861 till dags dato, vilket i runda slängar är nästan 8,5 %.

Varav detta bara är ett http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=24262 med intressant innehåll, för de som undertecknad som inte förstått att knivar är en hel vetenskap, även om jag har en kniv som jag bara använder till att kapa rabarber ,och en annan kniv bara för djupfryst fisk.

Per Brune
Tack Per :). Ja, det är onekligen en hel del. Jasså rabarber. En liten sågtandning där gör susen ;)

~Paul~
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 2 åsikter om slipen

dePaul; sa:
Brune; sa:
73 träffar av 861 till dags dato, vilket i runda slängar är nästan 8,5 %.

Varav detta bara är ett http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=24262 med intressant innehåll, för de som undertecknad som inte förstått att knivar är en hel vetenskap, även om jag har en kniv som jag bara använder till att kapa rabarber ,och en annan kniv bara för djupfryst fisk.

Per Brune
Tack Per :). Ja, det är onekligen en hel del. Jasså rabarber. En liten sågtandning där gör susen ;)

~Paul~
Ja lite tänder är det. En stor ”urgröpning” och sedan 2 små, en ”urgröpning” osv. Förmodligen köpt på Clas O fast den verkar ha utgått ur sortimentet.
Fällkniv med en spärr som man måste trycka in för att fälla in bladet. Min ”rabarberleverantör” har så stort förtroende för mig :) så jag kan hämta rabarber även om dom är bortresta, och då är det bra att ha en kniv med sig, så jag kan skära av bladen direkt och lägga i deras kompost så slipper jag ta med dom stora bladen hem på cykeln.

Per Brune
 
1. En stor ”urgröpning” och sedan 2 små, en ”urgröpning” osv.

2. jag kan hämta rabarber även om dom är bortresta

3. lägga i deras kompost så slipper jag ta med dom stora bladen hem på cykeln.

Per Brune [/QUOTE]
1. Ja, det är ju det vanliga med nonmärkesknivar fr C.O.

2. Så lägligt ;)

3.
thinking.gif
Har för mig att man kan göra avkok på rabarberblad. Innehåller tydligen både C-vitamin och antioxidanter. Hur det smakar vet jag dock inte.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips