Ny höjdmodell över Sverige (?)

Om man kan avbilda enskilda stormfällda trädsstammar som gjorts vid radarinventering efter Gudrun så borde väl en radar med lämplig öppningsvinkel kunna komlpettera lasermätningen. Forskning pågår på skogsinventering med radar.

Jag antar at de flesta mätningarna görs vid sådan årstid att minsta möjliga inverkan av vegatation föreligger. Lite off topic, men jag har reagerat över att Eniros och Hittas flygfoton är så gulligt lummiga. Det är väl inga bra ortofoton. De s/v bilder jag själv beställd över den egna markplätten har visat träd utan lövverk.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Om radar vet jag inget...

Gulliga trädkronor kanske jag kan förklara:

Ett av de största användningsområdena för flygbilder i färg är inventering av vegetation i olika former. Då är det en klar fördel om det finns löv i bilderna. Av en rad skäl som jag inte riktigt har koll på är de flesta tätortsområden fotograferade med färgfilm efter lövsprickning.

Bilder för fotogrammetrisk mätning tas med fördel på våren innan lövsprickningen. Bilder i svart/vitt har en något bättre detaljupplösning jämfört med färgbilder, åtminstone så länge vi pratar flygfotografering med film. Större delen av de ortofoton i sv/v som finns tillgängliga över Sverige är producerade från analoga bilder som scannats och bearbetats till ortofoton.

Vartefter Lantmäteriets bilder från den nya digitala kameran får större täckning, kommer nog skillnaden mellan sv/v och färg att upplevas som mindre.

/torbjörn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips