Nikkaloukta och Kebnekaise rutt, samt tältfrågor

Hej!

Jag kommer tillsammans med en vän att bestiga Kebnekaise den 24e augusti och har lite frågor angående vandringen från Nikkaloukta osv då jag aldrig har varit i området tidigare. Till att börja med undrar jag om hela stigen mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation är väl märkt så att man inte lätt går vilse och om det är möjligt att gå hela vägen, med start runt 13 tiden (buss från Kiruna som ankommer då) och komma fram innan det blir mörkt? Finns det någon hemsida som har mer utförlig information om denna rutt? (har endast hittat ganska ytlig information). Jag har bokat två nätter på fjällstationen, men funderar nu på att kanske istället avboka och köpa ett tält istället, då detta blir billigare. Har ni några åsikter om detta? Kan man tälta utanför fjällstationen och ändå använda deras dusch/äta i restaurangen/köpa mater där eller liknande? Kan man även, i sådana fall, lämna tältet och onödig packning på fjällstationen medan man går upp och ner för själva berget? Är det något annat speciellt jag bör tänka på, vad gäller kläder eller annat i övrigt?

Tack!
 
>>Till att börja med undrar jag om hela stigen mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation är väl märkt så att man inte lätt går vilse och om det är möjligt att gå hela vägen, med start runt 13 tiden (buss från Kiruna som ankommer då) och komma fram innan det blir mörkt?

När blir det mörkt? Hur fort går ni? Hur mycket bär ni? Enkel vandring typ 18 km . Jag är halvtrött gubbe och gör den på 5-6 timmar med 18 kg på ryggen

Se http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=2239719


>>Finns det någon hemsida som har mer utförlig information om denna rutt? (har endast hittat ganska ytlig information).

Räcker nog med karta och kompass...... eller Googlemap ;-) Eller kolla i Kungsleden böcker typ Grundsten. I länken ovan hade jag lite litteraturtips

>>Jag har bokat två nätter på fjällstationen, men funderar nu på att kanske istället avboka och köpa ett tält istället, då detta blir billigare. Har ni några åsikter om detta?

Nej
+ tält större frihet ni kan tälta var ni vill
+ fjällstation mindre att bära...

>> Kan man tälta utanför fjällstationen och ändå använda deras dusch/äta i restaurangen/köpa mater där eller liknande?

Ja mot tältavgift har jag för mig

>>Kan man även, i sådana fall, lämna tältet och onödig packning på fjällstationen medan man går upp och ner för själva berget?

Ja tar en stund om ni skall gå Västra leden så kolla väder och vind på toppen med folk på stationen

>>Är det något annat speciellt jag bör tänka på, vad gäller kläder eller annat i övrigt?

Ja bra är att test vandra med de grejer du skall ha med dig och prata med folk du möter hur det är. I år har det varit mycket snö högre upp som förändrat förutsättningarna. Keb - Nikkaloukta har inte varit några problem om jag förstått rätt. Fin avstickare brukar vara Tarfala där det nog är lite snö fortfarande

WEBcam Keb http://se.webcams.travel/webcam/1235672135-Väder-Kebnekaise-Tarfala
Andra kameror http://www.fjallsakerhetsradet.se/fjallvader/vaderkameror/

Blog från vandring till Tarfala http://tavvas-idag.blogspot.se/2015/07/tarfala-2015.html
Väder och vind Tarfala just nu http://tarfala.insitu.se/laevasvagge
Googla Youtube efter filmer senaste tiden så hittar du säkert en del https://goo.gl/MEj9kn

God tur
 
Det är nästan oändligt mycket lättare att gå från Nikkaluokta till fjällstationen på en eftermiddag än att bestiga Kebnekaise på en dag, så klarar ni berget så klarar ni definitivt den vägen.
 
Är gratis att tälta runt fjällstationen men vill man nyttja servicehuset så kostar det 300 kr per dygn. Inga problem att följa leden till Keb. Dessutom massvis med folk i rörelse åt båda håll vid den tiden på dagen. Flackt och lättvandrat så det bör inte vara några problem att hinna innan det blir mörkt.
 
När blir det mörkt? Hur fort går ni? Hur mycket bär ni? Enkel vandring typ 18 km . Jag är halvtrött gubbe och gör den på 5-6 timmar med 18 kg på ryggen

Det blir mörkt runt 20.30 och jag har inte vandrat i fjällen sedan jag var i Norge för några år sedan, så jag kan inte uttala mig om hur snabbt vi kommer gå, men vi är båda i god kondition. Hur mycket vi bär kommer bero på om vi köper tält eller inte, men vi kommer inte ha mer än 18 kg i alla fall.

Brukar det vara bra mobiltäckning på sträckan mellan Nikkolaukta och Kebnekaise? (har Hallon, så 3:s nät).

Sen undrar jag om någon kan rekommendera någon slags tält, gärna billigt i sådana fall, då det endast kommer användas för 2 nätter den här gången. Jag vet att kvaliteten verkligen inte är den bästa, men kan man klara sig på ett sådant här tält om det bara gäller två nätter? http://www.xn--ob-eka.se/tradgard/camping-friluftsliv/talt-tillbehor/talt-2-manna-3001754#description Har även kollat på detta tält lite grann http://www.xxl.se/vildmark/talt/talt/halti-vaelluskupoli-pro-2-wild-green/p/1111458_1_style
 
Det är bara Telia som har täckning där. Jag känner inte till dessa tält, men så länge vädret är fint så räcker de säkert. Börjar det storma så finns ju alltid servicehuset att ta skydd i.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Två nätter i tält funkar med nästan vilket tält som helst i och med att ni tältar vid stationen, blir det kris går det ju att ta in där.

fridaeus hann visst före.
 
Tack för svar!

Återigen, och ursäkta att jag upprepar mig, men leden mellan Nikkaloukta och Kebnekaise är väll väl utmärkt, så att man inte behöver gå med karta och gps och grejor och så att en person som aldrig har varit där innan (som jag) lätt hittar till fjällstationen från Nikkaloukta?
 
Finns en App, Calazo kartor. Där kan man ladda hem karta över abisko/keb-området för typ 150-200kr. Jag tyckte det var kul att ha, och så ser man var man är på lederna också, se exempel: http://i.imgur.com/cTaXefe.png . Går att köra offline och ett batteripack kan vara ett bra komplement.
 
Det blir mörkt runt 20.30[...]

Nja, 24 augusti verkar solen gå ner 20:56, men det innebär inte att det blir mörkt. Titta istället på tiden för civil skymning så ser du att du antagligen kan hålla på och mickla fram till 22:10 innan du måste ta fram pannlampan...

http://www.kebnekaise.nu/se/vader/solens_tider.php

http://www.nist.gov/pml/div688/times.cfm

http://www.gaisma.com/en/location/kiruna.html

Jag vet att kvaliteten verkligen inte är den bästa, men kan man klara sig på ett sådant här tält om det bara gäller två nätter?

Som andra redan skrivit kan du givetvis klara dig med ett sådant tält på samma sätt som du säkert kan klara dig med att sova under bar himmel, men det är nog inte roligt att klockan två på natten vakna i en grop med forsande vatten och upptäcka att all utrustning är dyngsur strax innan du tänkt ge dig på en toppbestigning (jag har sett det hända)... Jag skulle satsa antingen på ett bättre tält eller en bädd på fjällstationen (då är det ju dessutom mindre att släpa på från och till Nikkaluokta och ni har det bra mycket bekvämare). Om ni dessutom tänkt nyttja fjällstationens faciliteter ser jag egentligen ingen som helst anledning att tälta...
 
tack för svar!

Försökte boka en topptursbestigning idag, men såklart var alla platser fulla. Kan man gå själv upp för berget utan att ha särskilt mycket erfarenhet av detta innan? (Har bestigit ett lika högt berg i Norge innan). Det till säga, är leden uppför berget även väl utmärkt?

Och brukar det vara andra runt fjällstationen som ska göra samma grej, alltså gå själva, så att man kanske kan bilda en grupp?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kraftverket Nikkaloukta-Vistas-Tarfala-Kebnekaise-Nikkaloukta Fjällvandring 10
brorgustav Nikkaloukta - Kebnekaise, lämna väska Fjällvandring 2
maskrosfjun mot kebnekaise första dagen eller stanna i nikkaloukta? Fjällvandring 7
UlfRikard Tältplatser Nikkaloukta-Kebnekaise? Fjällvandring 2
perwickström Sträckan Nikkaloukta-Kebnekaise i juli Fjällvandring 8
jonsa Nikkaloukta--Vistas-Nallo-Sälka-Kebnekaise-Nikkaloukta Fjällvandring 10
lindfors Abisko-(Kebnekaise)Nikkaloukta Fjällvandring 3
Asgeír Nikkaloukta -> Skierfe Fjällvandring 3
NiclasLG Dela taxi Kiruna flygplats - Nikkaloukta 26 jul 2023 Fjällvandring 3
Andreas123456 ryggsäck abisko-nikkaloukta Fjällvandring 5
Sandalf Solotur från Katterjåkk till Nikkaloukta Fjällvandring 3
Mellon Vandring Tarfala-Nikkaloukta Fjällvandring 3
Ooscar Abisko till Nikkaloukta via Siellavaggi, Mårma, Kaskasavagge och Tarfala Fjällvandring 14
Ulan65 Var parkera? Abisko, Kiruna eller Nikkaloukta? Fjällvandring 25
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Struensee Nikkaloukta -vistasdalelen tillbaka via Tarfala Fjällvandring 3
Klofver Abisko-nikkaloukta Fjällvandring 2
David93 Dela taxi Kiruna - Nikkaloukta 31/7 Fjällvandring 2
Esined Vattennivåer Nikkaloukta - Vistas - Nallo .... Fjällvandring 3
Kryddost Abisko - Vistas - (ej via Keb) Nikkaloukta Fjällvandring 2
Ulrika B Vakkotavare-Nikkaloukta Fjällvandring 7
cece abisko - Nikkaloukta (massa frågor) Fjällvandring 29
jaghetermarkus Hjälp/tips för vandring Abisko - Nikkaloukta Fjällvandring 23
Erik-Klättra Samåkning Kiruna - Nikkaloukta - 7 Aug 2016 Fjällvandring 0
thesleff Dela taxi Kiruna till Nikkaloukta 23 juli (lördag)? Fjällvandring 0
mertheew Dela taxi Kiruna - Nikkaloukta 30/7 Fjällvandring 0
jorika Samåkning Nikkaloukta - Kiruna 1 juli (och från kiruna - nikkaloukta 25 juni) Fjällvandring 0
md4fb Abisko-Nikkaloukta i Juni Fjällvandring 1
Lofthouse Nikkaloukta-Vistasstugorna-Alesjauro-Nikkaloukta Fjällvandring 9
niklaz Kiruna till Nikkaloukta - flyg landar kl 10 och buss går 10:40 Fjällvandring 2
camlun Tarfala-Nikkaloukta Fjällvandring 2
andreas.lindholm.5 Abisko-Nikkaloukta eller tvärt om? Fjällvandring 9
valtersson Vandringssällskap v 36-37 Kungsleden(Abisko-Nikkaloukta) Fjällvandring 0
Luna111 Vandringssällskap v 33-34 Kungsleden(Abisko-Nikkaloukta) Fjällvandring 10
Fredrik.O Samåkning taxi Kiruna-Nikkaloukta 31/8 eller Nikkaloukta-Kiruna 5/9?? Fjällvandring 0
Aeke Hund Abisko-Nikkaloukta, fiska/meta, Trianga dyrt/billigt? Fjällvandring 28
Namn Led mellan Nikkaloukta - Tarfala Fjällvandring 4
markusbacka Kungsleden abiskor-nikkaloukta med hund. Erfarenheter och mat? Fjällvandring 14
FrankR Dela Taxi Kiruna -Nikkaloukta 12/8 Fjällvandring 0
ekaflnoren Tältplatser Abisko - Nikkaloukta Fjällvandring 4
Rapps Riksgränsen-Nikkaloukta Fjällvandring 5
Eáránë Nikkaloukta-Saltaloukta Fjällvandring 1
defrgt55 Abisko - Nikkaloukta i augusti? Fjällvandring 17
ladybug Dela taxi kiruna flygplats-kiruna (alt. nikkaloukta) 26/8 retur 30/8? Fjällvandring 4
Jallur Dela taxi Nikkaloukta-Kiruna flygplats 7 augusti? Fjällvandring 2
Pär L Dela båttransport Nikkaloukta mot Vistas 7 juli? Fjällvandring 0
Red Robin Köp av tågbiljetter vid Nikkaloukta? Fjällvandring 10
nonsense Hinner man Nikkaloukta-Abisko på 6 dagar? Fjällvandring 7
BadCash Första fjällvandringen, Abisko - Nikkaloukta Fjällvandring 6
anojak Abisko - Nikkaloukta Fjällvandring 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.