Mygg och annat elände

Re: Re: Mygg-grogg #1

avslutad210712; sa:
Punkarn; sa:
Även jag tror att blandningen 50/50 av djungelolja/beckolja är det som funkar bäst OCH är lättast att komma över utan att anstränga sig för mycket. Det har alltid funkat för mig.

När myggstiftet i onsdagskväll inte hjälpte så prövade jag för första gången blandningen av djungelolja och beckolja och det var effektivare än jag ens vågat hoppas på. Inte nog med att myggen inte satte sig på huden utan de höll sig tom en bit bort. Har man inget emot att lukta nytjärad eka så smeta på.

Jodu, trots att jag är konstant insmord vid uteaktiviteter så här års har flickvännen mig fortfarande tjär. Häpp!
 
För alla myggintresserade: man bör inte glömma att detta varit ett kärt ämne under århundraden. I Rom, år 1555, gav vår siste katolske ärkebiskop Olaus Magnus ut sin (skröna) "Historia över de nordiska folken". I avsnittet "Om den besvärliga myggen i den yttersta Norden" gar han lite tips som kanske någon vill prova:

"I Nordens aflägsnaste trakter är man, så till lands som på vattnet, högeligen besvärad af stora myggor, i synnerhet af deras stygn och odrägliga pipande, när man nödgas sofva i den ljusa dager, som där ständigt både dag och natt är rådande. För att nu undgå denna plåga nyttja nordborna malört, som de dränka i ättika och sedan torka och röka, att myggorna, när de känna den fräna lukten däraf, måtte fly sin kos. Likaså gifva dessa sig af, när man bestänker hufvud och lemmar med ett uppkok på malört, ruta eller svartkummin, om man så hafva kan; man kan också använda skomakarsvärta i förening med svedt och rökt enris."

Långt senare, 1824, noterade Lars Levi Laestadius (i "Uppodlingar i lappmarken"):
"Myggorna äro förnämligast av tre slag, nämligen: 1:eek: Mygg, kat' exochen, med tillnamnet långnäsa (culex pipiens), bekant för såväl sitt stickande bett som sin försmädliga sång; (--) 2:eek: Knott, (culex reptans) kommer i början af rötmånaden och håller ut nästan hela den månaden. Knotten håller sig alltid nära marken och kryper gerna under kläderna. För honom är man alltid fri inne i rummen. 3:eek: Hya eller Gnadd (culex pulicaris) är minst och kommer sist. Man känner knappt när hon biter; men bettet åtföljes av en kliande sveda. (--) Jag lämnar det till det sakkunnigas begrundande, huru det kommer till, att myggorna nästan sky för somliga människor.I synnerhet skarpa och bleka ansigten lida icke mycken mehn af dem. Rök är det enda medel, som kan fördrifva myggorna ur rummen och skydda dem som därinne vistas."

F.ö. undrar jag om någon har en förklaring på det som Laestadius noterat: att knotten aldrig biter inomhus (Eller i tält, eller bilar... de sätter sig ju genast på fönstren, tala om friluftsälskare) Frågan är: hur vet knotten om de är inne eller ute?

Pär
(som håller på Wilmas - eller myggnät)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Upplever ni också att olika personer har olika mycket besvär av mygg? Både när det gäller i hur hög grad myggen "attraheras" av någon och hur mycket besvär ev. bett orsakar? Någon som vet om det finns några studier på det här? Vad jag vet så triggar myggen på koldioxid och svett, är det svetten då som skiljer de som är populära ;) och de som är mindre populära bland myggen?

Henrik
 
Testa att krossa björkblad och smörj in huden med saften (gröten) då får. Man ser lite möglig ut – men det håller undan myggen hyggligt länge. (Honmyggan är den som sticker oss, hanmyggan är vegeterian = du lockar hanmyggor till dig - men de sticks inte, de är de sympatiska myggorna.

Som vanligt svettas man bort de mesta myggmedlen, även detta…

Thomas
 
MyggA är det klart bästa myggmedlet enligt min erfarenhet, eller snarare det minst sämsta som säljs i handeln i dag.

Tyvärr är ett bra psyke det som är det bästa myggmedlet. Tror det eller ej, men man blir immun mot de små rackarna efter ett tag. Vad man ändå skall tänka på är att försöka ha så lite blottad hud som möjligt, speciellt under den tiden som knott och "sviddarn" är i farten.

Mygg är en trevlig företeelse jämfört med sviddarn. Sviddarn är den microskopiska dj...len som kryper in kroppens alla öppningar inklusive öron, näsa och ögon. Kunde dom, skulle dom förmodligen även krypa in i porerna. Dessa småkryp lämnar efter sig små röda svidande märken, som i allt för stort antal även kan ge upphov till infektioner.

Så när ni passerar Polcirkeln, beware of the small ones.
 
Som någon redan skrivit: Det är myggfritt i Kebnekaiseområdet i början av juni! (...men kanske inte snöfritt...)
HåkanF
 
En gammal tråd som jag redan skrivit i för fyra år sen. Jag vidhåller min rekommendation av fly rite som det bästa mygg- och knottmedel jag testat. Det är bättre än beckolja, wilmas, mygg-a och allt vad de heter och är inte kladdigt som beckolja och wilmas. Jag har även testat Bushman ultra som också var bra men får inte säljas i Sverige. Förra sommaren på Finnmarksvidda var det helt otroligt mycket knott på vissa ställen men fly rite höll dem borta så gott det gick. Finns hos bl a Wittlock.se

2431239115_358084ccf4.jpg
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips