Mont Blanc/Monte Rosa?

Hej! Vi är några som tänkte försöka bestiga en alptopp och funderar mellan Mont Blanc och Monte Rosa. Är det någon/några som har några erfarenheter? Vilken skulle ni rekommendera av de två? Vi har erfarenhet av alpin vandring + 4000 m men inte av någon klättring. Kan även Matterhorn vara ett alternativ? Tacksam för svar,tips och råd.

/Stena
 
En bra guidebok som kan ge dig bra info är "The Mont Blanc Massif" av
Gaston Rebuffat
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1898573697

Beskrivning:

Includes descriptions of the 100 finest alpine climbs in the Mont Blanc Massif, the most important and demanding alpine training area in the world. This primer presents a range of possibilities from short, easy and scenic routes, classic climbs to the main summits, and a series of grandes courses.

Mont Blanc easy asents and glacier hikes
http://www.rockrun.com/products/Mont-Blanc-%2d-Easy-Ascents-&-Glacier-Hikes.html


Product Description

Mont Blanc - Easy Ascents and Glacier Hikes

A detailed guide to some of the most beautiful routes in the Mont Blanc massif graded "Easy" to "Slightly Difficult" (Includes The Normal Route on Mont Blanc).

It also includes the basic theoretical and technical knowledge necessary before setting out into high mountains: gear skills safety route-finding. Each route is described minutely so as to help the beginner build up his own confidence. Invaluable tips and advice from professional mountaineers.

ISBN: 9782910672188
Publisher: Editions Vamos
Published: 2009
Cover: Paperback
Weight: 250g
Related Products

Mont Blanc Range £12.95

You Recently Viewed...

Mont Blanc - Easy Ascents & Glacier Hikes

Mer info innan turen hittar du här också
http://www.summitpost.org/mont-blanc-group/150797
 
Bägge topparna kräver utrustning för glaciärbestigning och naturligtvis kunnande i dess användning. Även lätt klippklättring förekommer. Dessutom är båda topparna mycket utsatta för dåligt väder så underskatta dom inte. En lättare topp är Gran Paradiso, men även den kräver glaciärkunnande.
 
Hej! Vi är några som tänkte försöka bestiga en alptopp och funderar mellan Mont Blanc och Monte Rosa. Är det någon/några som har några erfarenheter? Vilken skulle ni rekommendera av de två? Vi har erfarenhet av alpin vandring + 4000 m men inte av någon klättring. Kan även Matterhorn vara ett alternativ? Tacksam för svar,tips och råd.

/Stena

Huruvida Mont Blanc är lämplig för en vandrare beror ju helt på vilken led du tänkt ta. Har ni ingen större glaciärkunskap skulle jag rekommendera Gouter, rätt så straightforward men som alltid med alperna: hav respekt, väderomslag går fort. Minimum är dock att kunna göra self arrest med isyxa samt vandra säkert/vant i stegjärn, toppkammen är brant på båda sidorna. En annan del som kan ge problem är vägen uppför colouiren eftersom den ofta är halkig vid vått väder och det är stor risk för stenras när solen ligger på. Försök gå upp/ned under de tidiga timmarna innan solen gått upp. Då är det fruset i marken fortfarande och saker (gyttja, stenar, snö) rör inte på sig.

Monte Rosa har jag aldrig varit upp på.

Jag skulle absolut inte rekommendera Matterhorn för någon utan alpin klätterkunskap, så det är inget alternativ. Även om den lättaste leden, Hörnligrat, är enkel klättring så är den knepig att hitta på och utan erfarenhet så har man svårt att läsa den naturliga vägen. Dessutom så måste man kunna rappelera på nedvägen, hantera våta/frusna rep, lös klippa, etc. Händer många olyckor just pga oerfarna som ger sig på detta berg som det vore enkelt utan erfarnehet av klättring i alpin miljö.
 
Nu är jag relativt grön och har bara två toppar i bagaget, men...

någon nämde Grand Paradiso! Allt förutom toppen är i princip "glaciärvandring". Miljön är magisk! Dock är det en bit upp på toppdagen (1300m), men det är ju mont blanc också ;)

Skynda långsamt och skaffa er den kunskap som behövs, annars hyr en guide.
 
Att toppa 4000metare i alperna är inte som att gå upp på keb via västra leden. Här krävs, som nämnts, utrustning och kunskap om glaciär i högalpin miljö. Som nybörjare har ni tre val:
1 guidat. En guide går med er och tar de beslut och avgöranden ni inte kan själva.
2 gå en kurs med t ex ucpa. På två veckor är ni redo för Blangan. Finns glaciär/bre-kurser vid keb o i norge.
3 gå med erfarna kompisar, men då måste man kunna en del själv. Du är en länk i säkerhetskedjan, inte en snörstump som går av.

Matterhorn är inte ett vettigt första berg. Speciellt inte utan guide. Breithorn castor o pollux är bra. Även topparna på monte rosaplatån (ej lisskam dufourspitse o nordend). Mt bl du Tacul är också vettigt.

Men varför börja på 4000metrarna. Finns bra med vettiga berg lite lägre. T ex Grossglockner. Lite glaciär. Annars mycket via ferrata. Alpinism handlar om att bygga upp kunskap i lagom tempo och mycket självkännedom. En överskattning av sin förmåga o kunskap kan bli dödlig. Skynda långsamt.

Vill ni ha mer respons rekommenderas klätterforat alpinism ovan. Vill på inget sätt avskräcka er från att bli alpinister. Bara slippa rubriken Svensk klättrare omkommen i Chamonix.
 
Avråder helt Matterhorn. Jag klättrade Matterhorn ifjol. Själva klättringen är inte så svår på Hörnlileden men det är brant, man måste klättra snabbt, svårt att hitta vägen, tar lika lång tid att klättra ner, berget är ganska löst och man klättrar med kortrepsteknik. Det är en luftig klättring och innan toppen är det riktigt brant men där hänger en tross man kan använda sig av men är ändå lite knepigt när det är is och snö.
Även om man använder guide så är det en fara både för dig, guiden och andra på berget om man inte har alpin klättringsvana. Tiden är en viktigt faktor och man måste ha bra teknik.
Man kan inte bara stirra sig blind på svårighetsgraden på själva klättringen, Man måsge väga in så mycket mer när det gäller alpin klättring. Blir det dimma eller dåligt väder, hur sjutton tar jag mig då ner?

Breithorn är ett jättebra berg att bestiga om man vill träna på aplin klättring. Man tar sig lätt till insteget och vägen upp går inte att missa. Kan dock vara mycket folk där. Sen är det inte dumt att ta en guide. Man får lära sig mycket om alpinism av dem. Pollux är inte så dumt heller som någon skrev. Men framför allt är Bretihorn bra och en fantastisk utsikt.
 
Nådde toppen på Blanc för ett par veckor sedan via gouter men drömmare fortfarande mardrömmar om den 800m branta klippväggen som man var tvungen att klättra på. Den var egentligen inte så svår utan folk skrämmer upp en rejält innan och från avstånd ser den helt sjuk ut.
 
Väggen uppför Gouterleden var ganska stabil för några dagar sedan. Breithorn är väll den lättaste 4000 meters toppen annars (om man bara vill bestiga en topp)!?
 
Det Gustav skriver belyser problematiken. Under ideala yttre förhållanden är ofta normalvägarna på de högsta och mest berömda bergen inte särskilt tekniskt svåra varför dom lockar till sig många bestigare som sedan inte bemästrar de drastiskt ökade svårigheter som kommer i samband med snabbt omslag till sämre väder. Det är då olyckor sker.
För att göra en toppbetigning med tillräcklig säkerhet så krävs kunnande och utrustning för att hantera även icke perfekta förhållanden.
 
Helt riktigt Staffan!

Vi besteg Castor och Breithorn nu för några dagar sedan. Castor var klassad som PD och kändes hur lätt som helst. Men påvägen ner när snön har smält så blir farorna betydligt större, både laviner hade gått över våran led, som vi hade passerat för några timmar sedan. Sen på eftermiddagen, när snön är lös är det betydligt lättare att trampa igenom snöbryggor, som man tidigare hade passerat utan problem. Allt detta sker då man är som tröttast.

Breithorn tar dock bara 3 timmar från Klein Matterhorn t/r. Fast där kan det också gå laviner och är sikten dålig är det någ väldigt svårt att orientera sig på platån.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Natbea Tour de Mont Blanc- nybörjare Trekking 14
Janne F Hytter på vägen upp till Mont Blanc Trekking 5
frida_n Vandra runt Mont Blanc-massivet Trekking 2
callemilla TMB Tour Mont Blanc Trekking 1
aterkommer Resefixare Mont Blanc???? Trekking 3
Joakim Ambrosson Mont Blanc Trekking 3
EmmaNivert Går det att vandra runt Mont Blanc i början av juni??? Trekking 0
Juventus88 Mont Blanc Trekking 3
Anna Asplund Mont Blanc på sommaren? Trekking 3
wmthned Vet ni något ? Mont Blanc du Tacul - 4248 m Trekking 0
johankarlsson Nagon som vandrat upp pa Mont Blanc i juni? Trekking 2
KarolinaS Mont Blanc igen Trekking 4
KarolinaS Tälttur i Franska Alperna och Mont Blanc Trekking 4
Martin Gidlund Cykla till Mont Blanc Trekking 1
Martin Gidlund Cykla till Mont Blanc Trekking 20
crest Mont Blanc Trekking 4
HidingHiking Mt Blanc - Bestigning Trekking 2
zzeezz Vill du med till Mt Blanc i Juli? Trekking 9
danne_doppsko Tältning på Mt Blanc Trekking 1
Anna C Bestiga Mt Blanc Trekking 18
Performance Mount Blanc Trekking 2
pajaflow Monte Blanc Trekking 3
g_zettergren Mt. Blanc, Alperna, vandring Trekking 3
jerico mount blanc väder? Trekking 1
wmthned Är detta smart ?(Mount Blanc) Trekking 3
wmthned Mt Blanc Range: The Buet 3100 m Trekking 4
motumba Tälta på Mt Blanc?? Trekking 3
mellgren Mt Blanc Trekking 5
01234 Någon som vet om Mt Blanc och Mt Rosa Trekking 4
plingis30000 Tillåtet att tälta i Frankrike, Mt Blanc...?? Trekking 3
fredrik73 Tour Monte Rosa - erfarenheter? Trekking 7
d.a.n.i.e.l Hur nå toppen av Monte Cinto på Korsika? Trekking 0
surfban Info kring Monte Rosa och Refugee Margerita Trekking 8
beo Tour Monte-Rosa Trekking 4
lyggis stegjärn på toppen av Monte Blance Trekking 9

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...