Metamat - gourmet på 4 dl kokhett vatten?

öh, har ni allihopa missat alla hundratals trådar om freezerbagcooking och egentillverkad real här på utsidan eller? Jag äter ALDRIG annam at än den som endast behöver tillsättas varemt vatten och det finns hur mycket som helst man kan göra. Kompletterar man dessutom med en Primus Lunch Jug så kan man koka spaghetti, makaroner, ris etc.
 
Med en grytmysare får man ganska mycket tillagningstid på köpet, och den väger inte så mycket (mitt mästerliga hemmabygge av liggunderlag och silvertejp väger 24 g). Jag brukar göra blandningar hemma som jag häller i det Esbitvärmda vattnet. Sedan får det står 10-20 minuter i grytmysaren och bli lagom ätvarmt. Det brukar handla om kolhydrat + torkade grönsaker + kryddor, ibland förstärkt med sojaprotein. (Om man inte är vegetarian kan man förstås torka köttfärs eller dylikt.) Couscous, pasta, röda linser, bulgur eller matvete utgör bra baser. Jag brukar hälla i minst 1 msk olivolja för att få upp kaloriinnehållet och försöker hamna på ca 1000 kcal per måltid (som jag förstärker upp med någon kall efterrätt till kaffet). Till nästa tur (i sommar) kommer jag att experimentera med gröna linser och någon slags bönor och se om man kan ha dem blötlagda under dagen och tillaga dem likadant. Gröna linser bör fungera, kikärter likaså, men med bönor kan det bli lite dåligt med tillagningstid. Blötläggningar kommer i så fall in tidigast ett par tre dagar in i vandringen när totalvikten i ryggan gått ner under 10 kilo, så att det inte blir för tungt ;)

Exempel:

Bulgur 3 dl
Buljongtärning
Sojafärs 1/2 dl
Torkad svamp
Olivolja

Röda linser, 1 dl
Sojafärs, 1 1/2 dl
Buljongtärning
Tacokrydda

Bulgur, 3 dl
Cashewnötter 2 nävar
Kryddmix
Soltorkade tomater
Torkad zucchini
Olivolja

Couscous 3 dl
Jordnötter
Hackade torkade aprikoser
Curry
Olivolja
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips