Matrecept

Varför inte ytterligare en runda med recept? Här kommer iaf ett bidrag från mig.

Snabbmat som mellanmål.
Vid frukosten: Bryt sönder en platta äggnudlar. Lägg i en plastburk med tätt lock som rymmer minst dubbelt så mycket som nudlarna. Välj en burk med så stor öppning att ditt ätverktyg kan passera. Häll i knappt lika mycket vatten som nudlarnas volym. Stäng locket så det blir tätt. Låt ligga i ryggan minst 2 timmar. När du blir hungrig, öppna locket, häll bort ev. överblivet vatten, häll i en matsked olja, krydda efter behag (tex italiensk salladskrydda, salt och peppar). Ät direkt ur burken och njut!

Fritt snott och anpassat från Sgt. Rock, hikinghq.net

//p-a
 
Recept

Dessa är säkerligen inte nya, och lite omständigare ovan recept, men oj så gott!

Chili Con Carne
Torka 150 g köttfärs samt 1/3-1/2 burk vita bönor (hacka bönorna så tar de lättare åt sig vattnet sedan). Häll i en halv påse Chili Con Carne-mix (eller Mixicana - det smakar i stort detsamma). Lite extra torkad lök och paprika är kanon!
Blötlägg med vattnet till färsen och bönorna, samt vattnet som behövs för Cous-cous. Koka upp och låt stå tills blandningen har tagit åt sig vattnet och blivit mjukt. Värm upp igen och häll i 1-2 portioner Cous-cous (beroende på hur hungrig du är). Låt stå och 5 minuter och sen är det bara att njuta! Glöm inte kryddorna!

Lappskojs
Finfördela och torka 1/2 burk salta biten. Blötlägg och koka upp tillsammans med mängden vatten som behövs för köttet (inte många centiliter) samt vattnet till potatismosen. När köttet blivit mjukt (om du fördelat ordentligt går det väldigt fort) häller du i pulvret till moset och vispar. Salt och svartpeppar - sen är det klart! Enkelt, gott och snabbt hemtorkat!

Kyckling med nudlar
1/2 grillad kyckling finfördelas och torkas. Blötlägg tillsammans med kryddorna från nudelpåsarna. Detta kokas upp och får stå i upp till en timme. Kycklingen verkar inte ta åt sig vattnet så snabbt som lappskojsen. När kyckligen är mjuk så kokar du upp vattnet igen tillsammans med två paket nudlar. Använder du båda kryddpåsarna från nudelpaketen behöver du troligen inte extra kryddor. Detta blir en jätteportion som man inte får i sig förrän man är riktigt hungrig.

/Jimmie
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Cous-cous

Detta recept kan varieras nästan i det oändliga. Avsett som lunch/middag för 1-1,5 person.

Välj din favoritsoppa av den matiga typen. Tillred enligt recept på påsen men använd bara 5 dl vatten isf normala 7,5 dl vätska. Om mjölk skall tillsättas så rör i 2 strukna matskedar mjölkpulver/dl mjölk. Koka enligt anvisningarna på påsen. Ta av från köket. Rör ner 3-4 nävar cous-cous. Låt stå i 5 min. Krydda efter behag. Klart!
Blir som en gröt och liknar gamla tiders frystorkat men smakar såååå mycket bättre. Snabbt, enkelt och gott!

//p-a
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips