matlåda = kastrull på gasolkök. Tips önskas!

Om vikt och utrymme inte är ett problem, så är kanske den enklaste lösningen att ta med en av dina vanliga friluftskastruller till gasköket. Ha maten i valfri vanlig matlåda, häll i kastrullen och elda på. Så gjorde jag ibland när jag jobbade mycket ute.
 
Efter en första försök med direktvärmning på matpaket i folie från hotellet med gasolkök så var det i fortsättningen att valda delar hälldes över i grytor och stekpanna och värmdes separat innan det fördelades ut igen (vi var några stycken och alla samma mat).

Det går inte att värma ett färdigt matpaket direkt och snabbt på låga utan att bränna vid det om man inte kan röra om precis hela tiden. Potatis och sådant lite större måste man dela och tex. värma/steka på stekpanna då de annars är kalla i mitten om man försöker värma det hela snabbt även med omrörning. Varm mat är viktigt, så detta skall man inte slarva med om man inte måste.

Om man är fordonsburen och har 12/24 Volt tillgängligt och kör matlåda hela tiden så är dom tidigare länkade elektriska värmare att allvarligt överväga då det både får tiden på sig att värmas sakta igenom och den relativt lilla effekten att allt är lagom genomvarmt utan vidbränning.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Du skriver att du arbetar ute, men har tillgång till bil.
Då skulle jag DEFINITIVT ha investerat i en matlådevärmare enligt ovanstående länkning
(matar du den via cigg-uttaget så kan den följa med dig trots ev. byten av bil) och sedan
köpa 2 till 3 rostfria standardmatlådor. Så hade jag det ordnat när jag jobbade ute en lång
solig sommar för ett par år sedan, funkade ypperligt! Men matlådevärmaren försvann till-
sammans med tjänstebilen den var fastmonterad i, därav rekommendationen om ciggsladd...
 
Lägger man vatten i botten på ett kokkärl och lägger maten en bit ovan med distanser så kan man ångkoka käket och då kan det inte bli varmare än 100C.Lock naturligtvis

Koka inte torrt bara.

Speciellt om ni har teflonkärl....
 
Tack för alla svar och tips!

Matlådevärmare kanske är grejen. Ni som använder det, går de att sätta på timer så att maten är varm ett visst klockslag?
Ska nog satsa på det i nästa bil om jag fortsätter jobba såhär. Har för tillfället en bil där ciggurtaget bara är aktivt när man kör : (

Hittade en fiffig produkt, bra nära det jag föreställt mig:
http://www.laplandecostore.se/rostf...rostfritt-stal-med-handtag-tallrik-12-cm.html
 
Senast ändrad:
Tack för alla svar och tips!

Matlådevärmare kanske är grejen. Ni som använder det, går de att sätta på timer så att maten är varm ett visst klockslag?
Ska nog satsa på det i nästa bil om jag fortsätter jobba såhär. Har för tillfället en bil där ciggurtaget bara är aktivt när man kör : (

Hittade en fiffig produkt, bra nära det jag föreställt mig:
http://www.laplandecostore.se/rostf...rostfritt-stal-med-handtag-tallrik-12-cm.html
Lite sent svar men det löser du med ett par sådana.
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor/Batteriklamma-2000016598/
 
En bilmotor blir rätt varm när man kör omkring.
Om du kör bil fram till att det är matdags så kan det faktiskt gå att värma maten i motorrummet. Beroende på vad det är för bil, mat, hur maten förpackas så skiftar svårighetsgraden

(nej, jag har inte provat själv - har ingen bil)
 
En bilmotor blir rätt varm när man kör omkring.
Om du kör bil fram till att det är matdags så kan det faktiskt gå att värma maten i motorrummet.
Beroende på vad det är för bil, mat, hur maten förpackas så skiftar svårighetsgraden ...
(nej, jag har inte provat själv - har ingen bil)
Det har jag - i en mycket galnare ungdomstid...
Då hände det att vi ställde en konservburk (med Bullens Pilsnerkorv) på avgassidan av motorn.
OBS! Inte direkt på avgasgrenröret! ( Det visade sig obra vid första försöket, Bullens tålde inte
alltför högt ångtryck... ) Strax ovanför gick bra, och sedan när vi åkt dit vi skulle så var korvarna
väl genomvarma, och korvbröden (som legat mindre hett till, men ute i samma motorrum) var
varma och goa. Hade någon sedan kommit ihåg senap och ketchup - så var picnicen klar. En
mellanöl (i Rigelloflaska!) sköljde sedan snabbt ner ev. funderingar om matlagningsmetoden
- tillsammans med korven...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips