matlåda = kastrull på gasolkök. Tips önskas!

Om vikt och utrymme inte är ett problem, så är kanske den enklaste lösningen att ta med en av dina vanliga friluftskastruller till gasköket. Ha maten i valfri vanlig matlåda, häll i kastrullen och elda på. Så gjorde jag ibland när jag jobbade mycket ute.
 
Efter en första försök med direktvärmning på matpaket i folie från hotellet med gasolkök så var det i fortsättningen att valda delar hälldes över i grytor och stekpanna och värmdes separat innan det fördelades ut igen (vi var några stycken och alla samma mat).

Det går inte att värma ett färdigt matpaket direkt och snabbt på låga utan att bränna vid det om man inte kan röra om precis hela tiden. Potatis och sådant lite större måste man dela och tex. värma/steka på stekpanna då de annars är kalla i mitten om man försöker värma det hela snabbt även med omrörning. Varm mat är viktigt, så detta skall man inte slarva med om man inte måste.

Om man är fordonsburen och har 12/24 Volt tillgängligt och kör matlåda hela tiden så är dom tidigare länkade elektriska värmare att allvarligt överväga då det både får tiden på sig att värmas sakta igenom och den relativt lilla effekten att allt är lagom genomvarmt utan vidbränning.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Du skriver att du arbetar ute, men har tillgång till bil.
Då skulle jag DEFINITIVT ha investerat i en matlådevärmare enligt ovanstående länkning
(matar du den via cigg-uttaget så kan den följa med dig trots ev. byten av bil) och sedan
köpa 2 till 3 rostfria standardmatlådor. Så hade jag det ordnat när jag jobbade ute en lång
solig sommar för ett par år sedan, funkade ypperligt! Men matlådevärmaren försvann till-
sammans med tjänstebilen den var fastmonterad i, därav rekommendationen om ciggsladd...
 
Lägger man vatten i botten på ett kokkärl och lägger maten en bit ovan med distanser så kan man ångkoka käket och då kan det inte bli varmare än 100C.Lock naturligtvis

Koka inte torrt bara.

Speciellt om ni har teflonkärl....
 
Tack för alla svar och tips!

Matlådevärmare kanske är grejen. Ni som använder det, går de att sätta på timer så att maten är varm ett visst klockslag?
Ska nog satsa på det i nästa bil om jag fortsätter jobba såhär. Har för tillfället en bil där ciggurtaget bara är aktivt när man kör : (

Hittade en fiffig produkt, bra nära det jag föreställt mig:
http://www.laplandecostore.se/rostf...rostfritt-stal-med-handtag-tallrik-12-cm.html
 
Senast ändrad:
Tack för alla svar och tips!

Matlådevärmare kanske är grejen. Ni som använder det, går de att sätta på timer så att maten är varm ett visst klockslag?
Ska nog satsa på det i nästa bil om jag fortsätter jobba såhär. Har för tillfället en bil där ciggurtaget bara är aktivt när man kör : (

Hittade en fiffig produkt, bra nära det jag föreställt mig:
http://www.laplandecostore.se/rostf...rostfritt-stal-med-handtag-tallrik-12-cm.html
Lite sent svar men det löser du med ett par sådana.
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor/Batteriklamma-2000016598/
 
En bilmotor blir rätt varm när man kör omkring.
Om du kör bil fram till att det är matdags så kan det faktiskt gå att värma maten i motorrummet. Beroende på vad det är för bil, mat, hur maten förpackas så skiftar svårighetsgraden

(nej, jag har inte provat själv - har ingen bil)
 
En bilmotor blir rätt varm när man kör omkring.
Om du kör bil fram till att det är matdags så kan det faktiskt gå att värma maten i motorrummet.
Beroende på vad det är för bil, mat, hur maten förpackas så skiftar svårighetsgraden ...
(nej, jag har inte provat själv - har ingen bil)
Det har jag - i en mycket galnare ungdomstid...
Då hände det att vi ställde en konservburk (med Bullens Pilsnerkorv) på avgassidan av motorn.
OBS! Inte direkt på avgasgrenröret! ( Det visade sig obra vid första försöket, Bullens tålde inte
alltför högt ångtryck... ) Strax ovanför gick bra, och sedan när vi åkt dit vi skulle så var korvarna
väl genomvarma, och korvbröden (som legat mindre hett till, men ute i samma motorrum) var
varma och goa. Hade någon sedan kommit ihåg senap och ketchup - så var picnicen klar. En
mellanöl (i Rigelloflaska!) sköljde sedan snabbt ner ev. funderingar om matlagningsmetoden
- tillsammans med korven...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips