Mat för barn i skogen

Nästa helg ska mullebarnen träffas och äta krabbelurer (plättar delux). Eftersom vitsen är att få barn (och föräldrar) sugna på friluftsliv och öppna ögonen för möjligheterna så tänkte jag att vi i mån av tid, pris och ork skulle fixa lite buffe med olika saker att laga på utflykter.

I närliggande friluftsområde finns värmestugor med kamin och vindskydd med eldstad, och trangiat följer med för snabb uppvisning. Så detta är liksom de tydliga utflyktsmål som gruppen har nära tillhands.

Barnen är 4-5 år och hyfsat ovana vid friluftsliv, säkert kräsna som många är i den åldern. Vi har inte jättemycket tid så jag tänkte lite olika rätter som främst kokas/dras i vatten eller steks lite snabbt, och kanske nåt bröd som barnen kan baka. Jättegärna mat som kan göras med termosvatten.

Sötsaker kan alla föräldrar redan allt om, och i matväg tänker jag saker som passar för dagsutflykter, inte kan kladda i packningen, inte väger mer än att man ändå orkar barnens ombyte, gummistövlar, nallar, ipad och allt som krävs för att barn ska ut. Det får heller inte vara mer krävande än att man kan hålla koll på barnen och snabbt få i hungriga barn käk.

Couscous och pasta, wokgrönsaker, korv av olika slag är det jag kommer på. Bakpulverbröd, typ pinnbröd, och kanske magbröd. Fler idéer?
 
Brasa lockar alla och korvarna blir vida bättre på en stekhäll, en stor häll och föreldning för att korvarna är nästan färdiga när barnen kommer.
Franska bröd gör att det räcker med två servietter per korv. Lär barnen att det är hushålls och nytt rullpapper som blir servett i skogen.

Pinnbröd sysselsätter.

Soppa är alltid bra.

go tur
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Tack för tipsen!

(vid detta tillfället är vi vid en vedspis, men vi pratar och lagar saker som passar för många andra sorters utflykter)
 
Finns ett recept på risgrynsgrötsplättar här på utsidan. Har inte provat själv men skulle vilja. Fast det kanske är mer efterrätt.

Eller kanske lax och grädde som pastasås.

Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
 
äggpelkaka

skaffa en sån där trevligt äggväska som var populär på (60?)talet. Fyll den med ägg, råa. Ta en muurika eller gutjärnsstekpanna och en eld. skiva/klyfta äpplen och fräs i rikligt med smör tillsammans med havregryn och russin. För extra lyx lite mandlar eller nötter. Kanel. När äpplet blivit mjukt, knäck i ägg och rör runt så allt blandas. Stek på tills äggen stelnat. Man kan säkert experimentera med mjölkpulver i äggen. Blanda i honung innan det serveras. Honungen bör inte upphettas för att bevara näringen. Man kan också ta med grädde och vispa med en visp gjord av toppen på en liten gran där man böjt tillbaka kvistarna mot stammen och knutit fast. eller skaka i en flaska tills grädden blivit tjock ska också fungeras har jag hört. Törs man utfodra barnen med socker kan man ta med kallrörd vaniljsås(pulver) blandat med mjölkpulver och bara vispa ut det i vatten när man kommer fram, brukar tjockna på några minuter. En god tur-paj blir det iallafall och barnen kan vara med och både skiva, röra och vispa och slipper på så sätt utsättas för paddan 😉 hoppas ni får en fin tur!
 
Stekhäll gör det lättare

Men det funkar säkert på stormkök också.
Kycklingfile eller korv som man steker med wokgrönsaker.
Sen blanda med färdigkokt pasta och någon god sås (det är inte mitt ansvar så jag vet inte).
Funkade bra i dag med våra 10-åringar och deras pappor på "Fars dags special" med Frilufsarna.

Skogstacos, dvs tacos fast utomhus. Vi kör med mjuka skal. Kul, alla får de som de vill och många barn gillar att skära. Dock är dina barn kanske lite i minsta laget. Allt utom bananerna kan man ju sköra i förväg.

Lycka till!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips