Ljuskänslighet kamera vs videokamera

Tjänare!
Funderar lite på en sak. Jag har själv en rätt hyfsad superzoomare digitalkamera och superzoomare (ca 10x) är ju extra känsliga för svagt ljus. Det blir ju gryniga bilder och ganska ofta tar det lång tid för att autofokusen skall hitta rätt.

Jag var på fest förra veckan och lånade en kompis, ca 5 år gamla miniDV videokamera. Den hade minst 20 x optisk zoom.

Kikade på filmen häromdan. Det var riktigt mörkt på festen, men det blir ändå förvånansvärt ljus och bra bild.

Jag undrar hur det kommer sig?? hade jag tagit en stillbild under samma förhållande med min klart nyare digitalkamera hade bilderna (utan blixt) blivit skräp.

Det kan ju inte vara nå större skillnad på optiken eller hur? Faktum är att diametern på optiken är större på digitalkameran, så minst lika mycket ljus borde ju linsen släppa in. Det måste vara nånting i bildhanteringen som jag inte vet ett skvatt om.

Nån som vet??
 
1. Zoomen har ingenting med ljuskänsligheten att göra, det är f-talet som bestämmer ljuskänsligheten tillsammans med sensorns känslighet (ISO) och slutartiden. Optikens diameter spelar inte heller någon roll i sig utan bara f-talet (brännvidden/diametern).

2. Videokameran har runt 0,5 megapixlar medan din stillbildskamera säkert har 4 megapixlar eller mer. Om du skalar ner dina bilder till samma storlek som videokamerans så kommer du uppleva dem som betydligt mindre gryniga.

3. Videokameran kör alltid på slutartid runt 1/25 i svagt ljus vilket fungerar eftersom det är rörliga bilder. På en stillbildskamera måste man ofta använda kortare slutartider för att inte få suddiga bilder.

4. Videokameror har ofta en speciell funktion i svagt ljus då IR-filtret framför sensorn fälls bort och kameran registrerar även infrarött ljus. Det gör att den upplevs som känsligare.

Johannes
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Fast jag har länge funderat över varför man inte anger vilken ljuskänslighet stillbildskameror har.

På samma sätt som för film så skulle man alltså vilja veta vad sensorn har för känslighet, och det marknadsförs sällan eller aldrig.

Beträffande zoomar så är det väl i och för sig så att ljusstyrkan i dessa (f, eller "full öppning"), ofta är mycket sämre än i fast optik, liksom långa brännvidder är "sämre" än korta.
 
Mezzner; sa:
Fast jag har länge funderat över varför man inte anger vilken ljuskänslighet stillbildskameror har.

Vad har du för kamera? Hos alla digitala kameror jag har stött på kan man antingen ställa in ISO-talet eller välja att kameran automatiskt ska välja ISO. Typiska ISO-tal för digitalkompakter brukar vara 50-200. Vid 200 burkar de ge ganska brusiga bilder. Digitala systemkameror har normalt upp till ISO 1600 eftersom de har mycket större sensorer.

ISO-talet för en digitalkamera styrs genom att man varierar den analoga förstärkningen av den elektriska signalen från bildsensorn innan den digitaliseras.

Johannes
 
Det som skiljer om optiken är likvärdig är antalet pixlar. Det ljus som kommer in exponeras på sensorn, ju fler pixlar sensorn har desto mindre ljus får varje pixel. Lite ljus ger högre förstärkning vilket ger problem med brus.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips