"Livlösa" skridskor

Jag har ett par Almgrens 55 cm med snabbfästen. Jag tycker att de är livlösa och "stolpiga".
Funderar på att köpa nya, kanske med lös häl. Men först skulle jag villja förbättra detta par.
Har funderat på att ändra radien på slipning och att flytta fram skon på skenan. Har någon
några erfarenheter av liknande ändringar.
 
Förkorta skridskorna?

Ett alternativ kan kanske vara att förkorta dem, sannolikt framifrån. Ev försvinner en eller två nitpunkter, dessa måste ersättas, t ex med borrat hål och skruv+mutter. Trenden verkar för tillfället/evigt vara kortare skridskor. Att bara flytta fram skon har jag själv ingen bra erfarenhet av, det blir lätt så att belastningen under slutet av skäret hamnar på tån. Löshäl är naturligtvis ett alternativ, det verkar som om de flesta är nöjda efter övergången och inte vill gå tillbaks.

Mvh Raymond
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
radie

Om jag vore dig skulle jag nog testa att korta radien lite. Den skridskon du har nu har en radie på någonstans mellan 28 och 33 meter beroende på härdning av stålet. testa att dra ner radien till 22 eller 25 meter kommer du nog märka skillnad.
 
Flytta fram

trysse; sa:
Jag har ett par Almgrens 55 cm med snabbfästen. Jag tycker att de är livlösa och "stolpiga".
Funderar på att köpa nya, kanske med lös häl. Men först skulle jag villja förbättra detta par.
Har funderat på att ändra radien på slipning och att flytta fram skon på skenan. Har någon
några erfarenheter av liknande ändringar.

Jag har flyttat fram frambindningen ca 15 mm framför spåren längs med skenan genom att borra nya hår på Almgrens 48 cm skridskor med snabbindning bak, en förändring som ger snabbare skridskor och med kortare nosar vilket ger bättre egenskaper i motvind.

Kan klart rekommenderas. Att korta skenan framtill på Almgrens är rätt krångligt då det är svårt att borra nya hål i de hårda skenorna. (Det går med tandläkarborr typ diamantborr)

Thure
 
Radie

Jag har sedan ett par år både flyttat fram skon, slipat kortare radie och gått över till lös häl.

Skillnader? Tja, det är mer drag under galoscherna kan man säga. Piggare, livligare, svänger kvickare osv. Dock kan det bli jobbigt i slutet på en krävande tur. Trötta fotleder hade då föredragit fast häl, längre radie.
 
Tack för synpunkterna.

Jag går nog den enkla vägen och köper mig ett par nya
kortare skridskor med fasthälsbindningar. De gamla paret kommer först att få en "kortareradieslipning" och lite exprimenterande med skoplaceringen.

Det återstår att bestämma längden på de nya skridskorna, den allmänna trenden går mot allt kortare skridskor. Någonstan finns det naturligvis en gräns för hur korta de kan vara. Jag drar mig till minnes att jag har läst en artikel från
"aluminumsskridskons" barndom som beskrev hur det exprimenterades med extremt långa skridskor. Det blev tydligen ingen fråmgång. Det ska bli intressant att följa utvecklingen vid denna sida av pendeln.
 
Pröva först att flytta fram.

Jag testade att flytta fram bindningen på mina 55cm almgrens.
Det blev bättre skär, på bekostnad av något sämre balans. Det slutade definitivt på plus. Med stabilare pjäxor eller starkare fotleder skulle det nog bli ännu bättre.

Prova detta först. Det går ju alltid att flytta tillbaka om du är missnöjd.
 
Ny skoplacering

Jag flyttade fram pjäxan ett hål på skenan,
motsvarar 10 mm. Först märkte jag ingen större skillnad, lite vingligare kanske. Efter ca: en halvtimmes åkning blev skären längre och "lättare", mindre tröttande. Provar kanske att flytta fram ytterligare ett hål. Förbättringen är så påtaglig att
jag väntar med att köpa nya skridskor.
Skenan fastnar fortfarande lite i isen, som om den vore platt under. Omslipning med en snävare radie kanske löser det problemet. Testar det nästa vecka.

/Gunnar
 
Varför kortare?

Blev lite nyfiken på varför trenden skulle gå mot kortare? Och då hur korta. Trodde idealet för en normalt vuxen man var mellan 50-55 cm. Men skulle det nu bli kortare än så?

Min privata reflektion är att de med kort skenor verkar få det lite skumpigare när det är knagglig is. De med längre ligger ständig belastad på flera punkter på isen och får lite jämnare gång.

Klappskridskorna verkar överlag vara lite kortare, men det kanske är en effekt av just klappteknikens krav.
 
Re: Varför kortare?

Lewis; sa:
Blev lite nyfiken på varför trenden skulle gå mot kortare? Och då hur korta. Trodde idealet för en normalt vuxen man var mellan 50-55 cm. Men skulle det nu bli kortare än så?

En kortare skridsko än 50 cm tillåter en mer varierad åkstil.
Pendlingen tillbaka av skridskon i luften kan ske med skenan mer vertikal och skridskon hämtas hem i en halvcirkelrörelse bakom kroppen vilket ger en mer dynamisk muskelanvändning och bättre balans på liknande sätt som en hastighetsåkare använder.

Se animationen på http://www.skridskospecialisten.se/ fast med mer upprätt position på kroppen.

Detta i kontrast till den stelare teknik som man får med långa skridskor som mer liknar tekniken hos skatande skidåkare där pendelbendet bara förs tillbaka sidledes.
Se http://www.llk.se/lasvart/dok/animation.htm

Hastighetstekniken har man mycket nytta av t ex i motvind. Det är speciellt den utstickande delen av skridskon framför tån som det är bra att korta. Nackdelen kan vara något sämre vakande egenskaper på grovknottrig is men med lös häl så har man inte så stor nytta av detta.

Det finns de som har såpass korta skridsko som 40 cm. Själv föredrar jag ca 46-47 cm och lös häl. Jag har korta ben och 42 i skonummer.

Thure
[Ändrat av thureb 2003-12-12 kl 14:38]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips