Lapskojs på turen!

Hej!

Jag kommer ihåg sen vandringarna i fjällen, familjen gjorde när jag var liten, att min pappa tillagade "vanlig" lapskojs på spritköket. Jag kommer ihåg att jag gnällde över att vi hade missat att ta med rödbetor så min mamma föreslog att jag skulle ha ketchup på istället :)

När jag säger "vanlig" lapskojs så menar jag den jag har vuxit upp med; Felix potatismospulver och en burk Salta Biten serverat med skivade rödbetor samt lite salt.

Det man måste ha med sig i ryggsäcken är potatismospulver och en burk Salta Biten och rödbetor, men det kan bli söligt med skivade rödbetor, förslagsvis kan man ju hacka rödbetorna i förväg och låta dem rinna av/torka innan man drar ut.

Just denna rätten hör till en av mina favoriter och jag skulle vilja rekommendera den!
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa Deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Hej!

Jag kommer ihåg sen vandringarna i fjällen, familjen gjorde när jag var liten, att min pappa tillagade "vanlig" lapskojs på spritköket. Jag kommer ihåg att jag gnällde över att vi hade missat att ta med rödbetor så min mamma föreslog att jag skulle ha ketchup på istället :)

När jag säger "vanlig" lapskojs så menar jag den jag har vuxit upp med; Felix potatismospulver och en burk Salta Biten serverat med skivade rödbetor samt lite salt.

Det man måste ha med sig i ryggsäcken är potatismospulver och en burk Salta Biten och rödbetor, men det kan bli söligt med skivade rödbetor, förslagsvis kan man ju hacka rödbetorna i förväg och låta dem rinna av/torka innan man drar ut.

Just denna rätten hör till en av mina favoriter och jag skulle vilja rekommendera den!

Mospulver är bra att ha med, men jag kanske väljer att kombinera det med något annat än konserverat kött, tungt att bära och skrymande skräp och även tungt skräp att släpa på (om det nu inte gäller en dagstur eller två). Torkat kött eller "ölkorv" fungerar utmärkt att blanda med moset, eller varför inte färsk fisk? Rödbetorna blir svårare, har inte hört om torkade sådana, kanske någon annan vet?

Erik.
 
Mospulver är bra att ha med, men jag kanske väljer att kombinera det med något annat än konserverat kött, tungt att bära och skrymande skräp och även tungt skräp att släpa på (om det nu inte gäller en dagstur eller två). Torkat kött eller "ölkorv" fungerar utmärkt att blanda med moset, eller varför inte färsk fisk? Rödbetorna blir svårare, har inte hört om torkade sådana, kanske någon annan vet?

Erik.

Jag läste nu idag på en gammal tråd om just potatismos med ex ölkorv, så jag testade det idag när jag kom hem från jobbet och gissa om det var gott, mums :) samt himlans lätt att tillreda.

Men just lapskojsen är ju min favvorätt och sitter i sen barnsben. Jag har tänkt att jag kan ex förkoka köttet och bära med mig det i påse och använda det första dagen. Om jag inte fryser ned det och tar med det i samma påse för att sen använda köttet till andra dagens vandring.

Idéen med "torkade" rödbetor kom när jag provade att ta med smörgåsgurka på en tur till Gaustatoppen för ett par veckor sedan. Jag hade med mig små portionsförpackninar med leverpastej och här i Norge är inte leverpastej lika god som i Sverige, så jag tog med mig smörgåsgurka för att höja smaken. Jag ångrade mig när jag upptäckte att påsen med smörgåsgurka, som jag hade hällt av inläggningen från trots det var väldigt blöt och hade läkt ut i den stora påsen med matsaker och allt var kladdigt och luktade ättika :)

Alltså om jag ska ha med rödbetor så ska de vara rejält torra från inläggningen, annars får det vara hemma!

Har även en idé om att ta med allt som behövs till att fixa ett par hamburgare vid lägerplatsen och då bara ta med ex frysta färdiga hamburgerkött, även om jag har idéer om att exprimentera med att göra hamburgare av torkad köttfärs och grilla över lägerelden.
 
Jag har ströat på salt på lövbiff och torkat i ugnen. Det blir knalltorrt och står sig väldigt länge. På morgonen lägger jag några bitar i en plastpåse och bär med i packningen till lunch eller middag. När det blir dags för mat delar man köttet i lämpliga bitar, kokar upp med nytt vatten och blandar i mospulvret. Smakar jättebra och blir lättare packning än att ha med salta biten.

Vill man lyxa lite så trycker man ut lite mjukost ur en tub.
 
Jag har ströat på salt på lövbiff och torkat i ugnen. Det blir knalltorrt och står sig väldigt länge. På morgonen lägger jag några bitar i en plastpåse och bär med i packningen till lunch eller middag. När det blir dags för mat delar man köttet i lämpliga bitar, kokar upp med nytt vatten och blandar i mospulvret. Smakar jättebra och blir lättare packning än att ha med salta biten.

Vill man lyxa lite så trycker man ut lite mjukost ur en tub.

Tack för tipset!
 
Köttsoppa + potatismospulver

När jag var teknolog var det en av mina kurskamrater som tog och gjorde av ”lappskojs” av köttsoppa på burk + potatismospulver när han hade bråttom.

Jag har ingen koll på om det finns köttsoppa på burk längre.

Per
 
När jag var teknolog var det en av mina kurskamrater som tog och gjorde av ”lappskojs” av köttsoppa på burk + potatismospulver när han hade bråttom.

Jag har ingen koll på om det finns köttsoppa på burk längre.

Per

Men då är det ju lika bra med salta biten på burk. Köttsoppa på påse vore däremot en idé!
 
Pulvermos man vänder ner knaperstekt bacon i tillsammans med rostad lök är inte heller så dumt.
Bacon väger mindre än konserver och rostad lök har ingen vätska man behöver vara orolig för att den ska läcka ut.
 
Approved!

Gick Värmdöleden i helgen. Lite småregnigt och dant men trevligt. Gärdesträsks "hilton-vindskydd" var tyvärr tingat av nån friluftsgrupp/skolklass så det blev till att krypa in under den gamla glesgranen igen och göra sig hemmastadd.

Provade ölkorvs-lapskojsen.
Det blev riktigt gott! Tack för tipset! Dessutom bekvämt att kunna reducera allt bök till en kastrull - disk är alltid lite meckigare när man inte är vattennära.

Korven passade även dagen efter; Blå bands vegetariska Bolognese (prisvärd på ICA) tillsamanns med krossad spaghetti och pumpafrön - och så kryddig ölkorv. En bit vitlök och jag hade varit hemma.

Appropå disksnålande så kör jag ofta frukostklassikern att (hemma) köra ihop havregryn, salt, torrmjölk, kokos mm i mixern. Bara att blanda direkt i kåsan. Klart på nolltid - Easy peasy!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips