Jag torkar mest godbitar till hunden. Ok, jag har svårt att hålla tassarna i styr, så jag äter en hel del själv.
Fettsnålt kött tex vilt, fläskfile eller kycklingbröst.
Skivar tunt. ( halvtinat kött )
Lägger skivorna i lättsaltat kokande vatten. (En eller ett par åt gången)
Fiskar upp dom när dom ändrat färg. (Blivit kokta. Tar ca 15 till 30 sekunder)
Lägger skivorna i torken ( En svamptork).
Kollar med termometer att tempen ligger på 40 grader eller mindre. ( För att jag vill torka, inte tillaga ytterligare)
Jag har torkat olika frukter o bär. Och svamp förstås.
Det går att torka även fetare bitar av kött, men man riskerar att smälta ut fettet i torken. Och dessutom blir hållbarheten nästan noll. ( fettet härsknar )
Jag gör rätt små batcher, typ en fläskfilé eller 2 Kycklingbröst åt gången. Går åt på ca en vecka.
Torkade äpplen tex är överraskande goda. Frukt och bär kokar jag inte innan torkning.
Jag torkar i 8 timmar. Antingen över natten eller över arbetsdagen.
De som fått knastriga resultat tror jag har torkat för varmt. Kött börjar tillagas någonstans mellan 45 o 50 grader.
John