Kokgrop, hur och vad?

Har tänkt att laga mat i kokgrop till ca 8 pers. Men har aldrig gjort det förut. Tips på hur man tillverkar eller vad man kan laga till?
 
Man kan laga till allt som man kan linda in i ett paket och som kan tillagas på det sättet. Tex fisk i folie.

Man skall tänka på att hetta upp stenarna tillräckligt länge och ha tillräckligt många stenar. Det är bra om man kan gräva gropen i sandig mark som inte är alltför fuktig, då håller den värmen längre. Det kan vara bra att ha med en eller flera digitala stektermometrar så behöver man inte gräva upp och titta om det är klart. Rotsaker tillagas naturligtvis foratre om de skärs i bitar (avståndet in till centrum är avgör hur lång tid tillagningen tar), men samtidigt fungerar ju skalet på rotsakerna som skydd mot smuts.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Sa gör jag!

Grav en grop. varm ett gang stenar ordentligt i eld. lagg dessa i botten. Lagg pa lite mossa. Svep in det du ska tillaga i folie. lagg i gropen. lagg pa ytterligare mossa och flers stenar. Fyll igen gropen! Vanta ca 3 timmar (galler lammstek) öppna och njut!
 
Re: Sa gör jag!

precis som dom ovan säger.. vill man vara extra vildmarkig så tar man och lindar in maten i näver istället för folie, betydligt trevligare och fungerar lika bra..
 
Är det inte bättre att lägga ner stenarna i gropen och elda "på plats"? Då värmer man ju upp marken också? (Fast man ökar å andra sidan risken för rotbränder....)
 
Kokgrop

Gräv en grop. hämta vitmossa( ej vitlav, den du har i julljusstaken)stenlägg med flata större stenar ( håller värmen länge), Se till att du har stenar att lägga ovanpå . Elda i gropen, ca 2 timmar. Klä med vitmossa. Lägg paket med mat ( bakplåtspapper, folie, näver), täck med vitmossa och lägg på stenar ovanpå. Den fuktiga mossan gör att du får en kombinerad ugn och ångkokning av maten. Beroende på vad du tillagar så får du åtminstone vänta i 2 timmar. Dela upp köttet. Lägg isär paketen. Då ökar verkningsgraden och resultatet blir jämt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips