Köpa ny ficklampa

Är i behov av en ny ficklampa men behöver lite tips och synpunkter

Idag har jag en Maglite D3 med xenonlampa och en Maglite C2 med kryptonlampa. Fina lampor som var perfekta på jobbet när jag gick min rond och hade obegränsat lager med batterier. De känns lite klumpiga i ryggsäcken och funderar på en något smidigare men framför allt bättre driftekonomi.

Har ni något tips på lämplig lampa? Gärna med AA batterier.
Har en liten tanke på en 3W LED-lampa till min C2 men lär väl sluka duktigt med batterier endå?
Fler tips på hur man optimerar Maglite lamporna mottages tacksamt.

Lampan kommer leva ett ganska hårt liv i grottor, lägerliv och motorrummet på min bil.

Vill om möjligt inte ge mer än 400kr
 
Är i behov av en ny ficklampa men behöver lite tips och synpunkter

Idag har jag en Maglite D3 med xenonlampa och en Maglite C2 med kryptonlampa. Fina lampor som var perfekta på jobbet när jag gick min rond och hade obegränsat lager med batterier. De känns lite klumpiga i ryggsäcken och funderar på en något smidigare men framför allt bättre driftekonomi.

Har ni något tips på lämplig lampa? Gärna med AA batterier.
Har en liten tanke på en 3W LED-lampa till min C2 men lär väl sluka duktigt med batterier endå?
Fler tips på hur man optimerar Maglite lamporna mottages tacksamt.

Lampan kommer leva ett ganska hårt liv i grottor, lägerliv och motorrummet på min bil.

Vill om möjligt inte ge mer än 400kr

Finns en lampa som ja tror passar perfekt! Nitecore D10, kostar lite mer men är helrätt! har den mindre varianten, EX10, och lämnar aldrig hemmet utan den!
 
Det finns massor av små bra 3W vita ledlampor numera som har stegbara nivåer på ljuset och med spänningsreglering så att ljusstyrkan är lika vitt och samma nivå tills batteriet är nära helt tomt.

Det jag har kört på i ett par år är P2D från Fenix (finns på addnature), dock lite hög pris för din budget, annars om man letar på dealextreme så fins det många ficklampor - i 20$ klassen se http://www.dealextreme.com/search.dx/search.akoray ( obs det är olika ljusbilder beroende på vad man prioriterar - klicka på resp. lampa) och kompletterar man med laddbara 14500 LiIon-batterier (AA-size) eller laddbara 16340 (för CR123-batterier) med ladddare så behöver du inte köpa batterier längre. (med dom priserna lamporna har, så har du förmodligen råd med detta i din budget)

Du kommer att upptäcka att det är en jättestor förbättring i jämförelse med dina maglite-lampor där en fingertjock ficklampa kan lysa lika mycket och tom. mer än en MAG D3 med krypton när det behövs och med ett kort tryck på knappen kan växla till svagare läge och i svagaste läget att fortfarande i kolmärker ger fullt användbar ljus och i det läget så räcker lilla batteriet (CR123 eller AA-batteri beroende på modell) att hålla lyset igång upp till 20-30 timmar i sträck beroende på modell.

Efter man provat de vita LED-ficklampor så inser man standard maglite med krypton och 2 AA-batterier är närmast ett glappande och mestadels gult lysande överprissatt skämt i ficklampväg... (ja när glödlampan går sönder för att man precis bytte batterier och dessutom när man skall byta så hittar man resevlampan krossad i bakändan av lampan - kort sagt, maglite-ficklampa fungerar inte när dom verkligen behövs )

Det fins ingen anledning att springa omkring med batongstora ficklampor längre om de inte är just till självförsvar, för att kunna hitta den bland grejorna , och vill man köra många timmar med mycket ljus så fins det stora LED-ficklampor också...

Min erfarenhet är att man kör svagaste eller näst svagaste läget 90% av tiden - det är väldigt sällan man behöver full blås när man nu har flera ljusstyrkesteg att välja mellan.

.
 
Jisses, utvecklingen har verkligen gått framåt, så någon Maglite-batong kan jag ju inte släpa runt på längre.
 
Här är mitt senaste köp:
https://www.fenix-store.com/product_reviews_info.php?products_id=1886&reviews_id=666
En nyare variant av PD30, som är en förbättring av P3D.

Jag använde den samtidigt med en Maglite 2D förra veckan. Det var rent patetiskt att se skillnaden. Med Fenixlampan var det en stor vit cirkel där man såg saker. Magliten lyste fjösgult och ojämnt. Vad är det som skiljer en Maglite och en nittonkronors-lampa från OK? Priset. Det är ju inte ljuset.
Nu åker mina gamla Maglite ut och ersätts med Fenix.
Mindre, smidigare, lyser mer och har fler funktioner.
Som sagts använder man mest den lägsta inställningen. Jag har använt fullt blås bara någon enstaka gång.

Om jag haft en Fenixlampa stor som en D2 hade jag kunnat smälta snö på distans med den.

Om du vill ha en som använder R6-batterier finns ju:
https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22&products_id=532

Dock får du mer ljus med CR123, och om du köper från tex Lighthound så kostar de nästan inget.
Det finns ju också Surefire G2 LED, den funkar den också men har bara fullt ös eller inget.
 
Hur mycket tillkommer på moms och tull om man köper från USA eller finns det bra svenska nätbutiker att handla dessa fina lampor från?
 
Om du läser lite på Fenix sida så är det fraktfritt.

Tull och moms kan det bli. Tull ungefär 8%, moms på alltihop 25% och till sist 65 spänn för att Posten öppnat och stängt ditt paket. Om det fastnar alltså.

Eftersom lamporna är så små brukar det gå som vanligt brev och de har (hittills) kommit igenom. Knivar däremot fastnat alltid för mig :(

Det är nästan att jag funderar på någon "taktisk" variant, med lite enklare funktion, tex TK11 R2 att ha på väggen i sovrummet istället för den Maglite D2 som hängt där i åratal. Jag har en Maglite D4 också men den får vara kvar i bilen, men inte för ljusets skull. Det finns faktiskt en bakdel med spets på om man har det behovet.

Jag har/har haft L1T, P2D, P3D, P30D och L2D.
 
se till att lampan har flera ljusstyrkelägen - det är skittröttsamt med en lampa som bränner på som sjuttsingen men tappar orken på mellan 30 minuter - 1.5 time och blir väldigt varm.

ficklampa som man har med sig skall i något läge kunna hålla lyset på användbar nivå i alla fall natten igenom vilket betyder minst 8 timmar.
 
Kul med en ficklampstråd! Äger själv ingen surefire lampa, men de lamporna jag har testat har varit riktigt bra. Byggkvalitén på dom är nog näst intill oslagbar skulle jag vilja säga. Men tyvärr får man betala en bra slant för det.
Jag själv använder (just nu) en Maglite 2AA Led som jag verkligen inte rekommenderar. Tappa lampan i golvet en gång och linsglaset flög iväg, hitta det aldrig igen. Som tur va skickade en återförsäljare i Sverige nya glas gratis till mig. Men jag blev riktigt förvånad att det lossnade från första början... Ska inte vara möjligt tycker man. Därmed litar jag inte alls på denna lampa längre och ska köpa en ny så fort min ekonomi tillåter. Funderar på en surefire pga den enastående kvalitén. Men Fenix är hack i häl efter på listan får se vad det blir mycket talar för Fenixen pga priset.
Angående DealExtreams billigare lampor så vågar jag faktiskt inte uttala mig om dem. Det jag har läst är lite skrämmande. Det kan finnas skärrester från svarvningen osv kvar i huset på dem osv och det känns inte bra. En annan viktig detalj på LED lampor är att lysdioden behöver mycket kylning för att ge ett bra ljus, men också för att skona lampan, Det är detta som gör att man kan hitta LED lampor på DX som ger 500-700 lumen. lampan ger detta ljus, men den håller på att dö när den är igång! Därmed är de billiga lamporna från DX inget att rekommendera om man vill ha tillförlitligt ljus. Men Dealextrem säljer även Fenix lampor som vad jag har förstått ska ge riktigt bra ljus i bra kvalité till ett okej pris (om man jämför med likvärdiga Surefire).
Till exempel Fenix P2D som nämndes tidigare i tråden finns på addnature för 799kr
samma lampa på Dealextrem finns för $49 (Fri frakt) http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11335
Och det är nog någon sån lampa jag hade satsat på själv.
 
Hej!!

Jag gillar det här med ficklampor!! Har varit insnöad på Surefire och använder en Aviator A2 LED brinntid 1 tim (50 lumen)/ 20 tim (3 lumen) men har nu upptäckt andra märken. Pelis 2360 är liten och lätt och lyser bra (95 lumen) med sin 2,5 W led och drivs med 2 AA i två timmar.

MagArne, det låter som om Du arbetat med lampor, du talar om rondering, då finns det också några jag tycker är intressanta: 5.11 har en ny som lyser upp till 1,5 timme och laddas på 90 sekunder, Peli 7060 och den större 8060, båda har mycket bra ljusstyrka och en fin smal ljusbild, fördelen med 8060 är att den är laddbar men kan drivas med vanliga batterier också.

De sistnämda är mer av taktisk karaktär och inte de smidigaste att ha med sig.

Se
www.peli.com
www.proffslampor.se
www.1664.se (rea på peli 7060)
www.terrang.se
www.stegcentralen.se
www.511tactical.com
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Sommaräng1 Köpa och sälja begagnat säkert år 2022? Utrustning allmänt 39
G-funk Köpa vilka våtstenar till knivslipning? Utrustning allmänt 6
conzpiro Köpa Cinch Buckles i Sverige Utrustning allmänt 0
Vanish Smidigaste stället att köpa gas i Abisko? Utrustning allmänt 11
insumaster Köpa en BMX till en 9 åring? Utrustning allmänt 2
zateros Köpa ny yxa Hultafors. Utrustning allmänt 45
aksello Vart kan man köpa metallspännan likt denna? Utrustning allmänt 8
mackan_ vart köpa 40mm remmar? Utrustning allmänt 3
belcanto Dmt slipsten modell större var köpa? Utrustning allmänt 3
LarsElm Vilken pannlampa ska jag köpa? Utrustning allmänt 27
Zip99 Att köpa sovsäckar Utrustning allmänt 20
Glännman Vart köpa Sno Seal på burk ? Utrustning allmänt 7
Tordnado Vad köpa i USA!? Utrustning allmänt 12
henke.lofgren Köpa ny ryggsäck. ca 65 liter. Utrustning allmänt 54
Frandsén91 Var köpa polerpasta/strigelpasta ? Utrustning allmänt 7
henke.lofgren Försvarets liggunderlag, var köpa?? Utrustning allmänt 5
desireman Funderar på vilken kamera är bäst att köpa för vandring? Utrustning allmänt 83
hannulan Köpa insektshåv o lupp - vart? Utrustning allmänt 6
MartinR Var kan jag köpa Kathoola KTS Crampons? Utrustning allmänt 5
Macaco Var köpa butterfly stitches/strips? Utrustning allmänt 8
Jonas.N Fiskars Cuts+More - var köpa? Utrustning allmänt 0
AndersSupertramp Sissipuukko M.07 var i Finland kan jag köpa den? Utrustning allmänt 2
errbe Var finns denna stol att köpa? Utrustning allmänt 16
kotten1 Köpa billig pulsklocka? Utrustning allmänt 1
yakman Köpa kängor på nätet? Utrustning allmänt 2
amkarl Var köpa Alfa Skarvet (för Rottefella BC)? Utrustning allmänt 10
Jockemeister Vad ska jag köpa? Utrustning allmänt 3
Mr. O Äldre eldstål, vart köpa? Utrustning allmänt 2
avslut0908 Vilken yxa ska jag köpa? Utrustning allmänt 19
Lord Thermoss Köpa kängor Utrustning allmänt 6
Annicas fjällängtan Snöskor- vad ska man köpa för några Utrustning allmänt 15
mca0106 Köpa snöskor - tips på butik? Utrustning allmänt 4
MasterJ Tips köpa Meindl kängor Utrustning allmänt 2
mariaa Vilken kikare ska man köpa? Canon 12x36 IS II? Utrustning allmänt 13
niklaz Var köpa Source sandaler i Stockholm? Utrustning allmänt 0
pajaflow Köpa digital kompaktkamera Utrustning allmänt 22
JohanStrömdahl Köpa arcteryx i peking Utrustning allmänt 2
vojma Tomma plastflaskor - var köpa? Utrustning allmänt 27
niklaz Var köpa Bahco Laplander (handsåg) i Stockholm Utrustning allmänt 17
Herr Nilsson Köpa från USA Utrustning allmänt 2
orkesterchefen Vad skulle ni köpa i USA? Utrustning allmänt 25
Dr.Jones Var köpa Schweiziska vandrarkartor? Utrustning allmänt 7
Nitsson Var kan man köpa djungelkängor? Utrustning allmänt 22
sweden_faltboot Köpa sig sinnesfrid med utsläppsrättigheter. Utrustning allmänt 42
PAA Köpa uteprylar i USA / Kanada Utrustning allmänt 10
perdans SonyEricsson SO 902i WP+ - var köpa ? Utrustning allmänt 2
perdans Body-Boards, var köpa i Stockholm ? Utrustning allmänt 0
OveS Köpa GPS Utrustning allmänt 2
Carlarmfelt köpa nylon sthlm (ca 88g m2 ripstop) Utrustning allmänt 3
brigas köpa kvalitet! Utrustning allmänt 6

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.