Köp av allroundkniv, tips?

En kniv som passar just de behov jag har. Dessutom levereras den med en simpel läderslida vilket för mig är det bästa alternativet. Att det sedan tog tre veckor och 30 trådar att hitta den blir då värdsligt.
Nu skall jag leta efter återförsäljare. :)
OK. Skönt att det löste sig. Förresten det har kommit till min kännedom att Frosts har en kniv i laminatstål (420J2 - O1 -420J2) med ett traditionellt morautseende för ca 65 kronor ;)

Modellen heter 780 Crafstman med Triflexblad HRC 59-60: http://www.lifeviewoutdoors.com/store/knives/fro780.html

~Paul~
 
Förresten det har kommit till min kännedom att Frosts har en kniv i laminatstål (420J2 - O1 -420J2) med ett traditionellt morautseende för ca 65 kronor ;)

Modellen heter 780 Crafstman med Triflexblad HRC 59-60: http://www.lifeviewoutdoors.com/store/knives/fro780.html

~Paul~
M.a.o. en otroligt prisvärd kniv? Stålet är väl bättre än Clippers?

Förresten, vad är din åsikt angående Lanskyn och huruvida det behöves arkansas eller inte för bryning?
 
Senast ändrad:

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Det skiljer rejält i finhet mellan en fin diamantsten som är till för avverkning och en fin arkansas som är till för egg bryning.
Givetvis kan du säkert fixa till bryningen på ett vått 1200 papper men Lanskyn är lättarbetad och jag rekommenderar den med både diamantsetet och fina arkansasstenar.
//J
 
Det skiljer rejält i finhet mellan en fin diamantsten som är till för avverkning och en fin arkansas som är till för egg bryning.
Givetvis kan du säkert fixa till bryningen på ett vått 1200 papper men Lanskyn är lättarbetad och jag rekommenderar den med både diamantsetet och fina arkansasstenar.
//J
OK. Du har erfarenhet av båda eller? Synd att det inte finns något pack som inkluderar både diamant och exvis arkansas.

Oj, såg nu att man kan köpa separata stenar. Perfekt! Blir kanske att köpa original-setet och kompletera med en arkansassten och en diamantsten? Eller hur lyder rekommendationerna?
 
Senast ändrad:
Jag har erfarenhet och skulle rekommendera dig att köpa diamantsetet för att snabbt och bekvämt kunna omforma din trasiga/slitna egg, samt en eller två lösa fina och ev extrafina arkansastenar för att bryna upp eggen.
Snabbast och farligast omformar man på bandslip där kan man även bryna och förstöra mer än kniven snabbt!
Så Lansky är en god kompromiss!
//J
 
M.a.o. en otroligt prisvärd kniv? Stålet är väl bättre än Clippers?

Förresten, vad är din åsikt angående Lanskyn och huruvida det behöves arkansas eller inte för bryning?
Ja, stålet är "bättre" än Clippers.

Du behöver inte arkansas om det finns keramiska brynen men som J skriver så är det bra att ha diamant för snabbare avverkning.

~Paul~
 
Diamantbrynen är vida hårdare än knivstålet och repar därmed av mer matrial snabbare, bra vid omformning av primäreggen. Utmärkt snabbt går det om du har en sortering av kornstorlek på dina diamantbrynen.
För att jämna till den nya primäreggen samt att skärpa kniven sålänge som den ej behöver omformas, anser jag att det behövs ett finkornigt, keramiskt eller arkansasbryne, allra helst ett ultrafinkorigt som pricken över i:et, därefter behöver man stringla eggen. Då blir det en vass och slät, fin egg, som för att den är sammanhållen blir starkare.
Läs gärna knivkapitlen i Fälts Uteboken och i Kochanskis Nothern Bush Craft.
//J
 
Jag vill återanknyta till det som J pratar om och förklara lite mer ingående mellan slip/brynmetod, stålsorter och resultat.

Man anser rent allmänt i knivkretsar att en egg är ruskigt vass när dess största eggradie ligger på strax under 1 µm (micron, tusendels mm). Som J skriver så är det möjligt att komma till den här graden genom att använda japanska vattenstenar, fina arkansasbrynen eller keramiska dito som har en grovlek av mellan 6000-10000 och efterföljande strigling på läderrem.

Det finns dock ett problem här. Inte alla typer av stål kan ta till sig en sådan behandling. Om vi t ex jämför två ganska vanliga stålsorter: D2 och O1 (som vi redan har nämnt i den här tråden) så kan dessa två stålsorter uppvisa en diametral skillnad i eggstabilitet. D2 klarar inte tunnare eggar än på ca 12,5 grader per sida eftersom man då riskerar att slita ut karbiderna ur matrisen i samband med slipning/bryning. Detta har att göra med att D2:s karbider är så extremt stora som de är och saknar elastisk stabil matris som stödjer dem i samband med sidpress - som vid bryning.

Om vi går tillbaka till O1, som jag har prisat så mycket. Detta stål innehåller väldigt små karbider och pga detta så krävs det nästan 50 ggr större sidledstryck och avsevärt tunnare egg för att riskera samma sammanbrott. O1 kan med andra ord slipas till en ytterst tunn och ändå hållbar egg. Något som D2 inte kan.

O1 är inte ensamt om att stå där som en av vinnarna i vårt imaginära exempel. Stålsorter som A2, 52100 och till och med Sandviks rfr 13C26 kan mycket väl räknas dit.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, att der är avsevärt viktigare att välja rätt stål i sin kniv än vad de flesta tror ;)

~Paul~
 
Eftersom det inget knivforum finns men att den här tråden är samtidens Knivtråd så postar jag en liten bra guide som jag hittade
Ganska elementärt och dessutom en del faktafel varav det grövsta är det här uttalandet:

"Ett bra rostfritt stål har idag inga nackdelar i jämförelse med ett kolstål."

~Paul~
 
Med de bästa intentioner skapas de värsta grodorna skulle man kunna säga...trist på mycket arbete, hög ambition och klent resultat.....
//J
 
Med de bästa intentioner skapas de värsta grodorna skulle man kunna säga...trist på mycket arbete, hög ambition och klent resultat.....
//J
Ja, du har så rätt J. Tråkigt sådant. Man ser att författaren verligen försöker. Tyvärr har han inte grundat alla påståenden på testresultat och noggrann research. Dessutom har han fattat en del felaktiga konklussioner.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips