Allt. Och inget optimaltSå om nu F1:an inte kan bändas med eller hantera varken trä eller kött, vad *kan* den göra?
~Paul~
Allt. Och inget optimaltSå om nu F1:an inte kan bändas med eller hantera varken trä eller kött, vad *kan* den göra?
Hahaaha, välkommen tillbaka min herre!ska man inte använda kofot om man skall bända.. man kan iofs slå i skruv med en hammare men det är bättre med en för ändamålet avsedd skruvmejsel?
Ja, det här är en av mina favoriter. De gamla knivarna av den här modellen tillverkades i Uddeholm 2140 (AISI O1) i kärnan, med en genomsnittlig hårdhet av 62 HRC. Det här är m a o ett laminatstål med en hård kärna och mjukare yttre kappa.Äntligen hittade jag en vettig bild.
![]()
Hoppas länken fortsätter funka.
Det framgår inte i vilka stålalternativ ovanstående finns numera. Bladlängder finns i flera alternativ. Men min far har haft en sådan i 20+ år med blad av laminatstål, som väl är att rekommendera om man ska bända. Slaktat otaliga rådjur har den gjort också, och fått fin patina - det är en kniv som blir vackrare med åren.
Som synes är det en ganska traditionell "Mora-kniv", men med trevligare skaft och snyggare slida. Jag hade hellre köpt en sån än en Laplander. Har dock ingen erfarenhet av Laplander, men den kostar väl minst det dubbla och är nog inte ett skvatt bättre...?
Vet du ungefär när de slutade tillverka denna kniv i laminerad version? Om det inte är alltför länge sedan kanske man kan ha tur att stöta på en sådan i nyskick menar jag. (Och då bladar jag nog upp pengar för den alltså). Var inne på Frosts hemsida för ett tag sedan och där var alla i rostfritt. Tänkte om det kanske hände vid sammanslagningen av Frost och KJ, att de tog bort den laminerade.Ja, det här är en av mina favoriter. De gamla knivarna av den här modellen tillverkades i Uddeholm 2140 (AISI O1) i kärnan, med en genomsnittlig hårdhet av 62 HRC.
De nya tillvarkas tyvärr i rostfritt Sandvik 12C27. Din pappas kniv är enligt min mening många ggr bättre.
~Paul~
Laminatknivarna slutade tillverkas för många år sedan, har inte med sammanslagningen att göra.Vet du ungefär när de slutade tillverka denna kniv i laminerad version? Om det inte är alltför länge sedan kanske man kan ha tur att stöta på en sådan i nyskick menar jag. (Och då bladar jag nog upp pengar för den alltså). Var inne på Frosts hemsida för ett tag sedan och där var alla i rostfritt. Tänkte om det kanske hände vid sammanslagningen av Frost och KJ, att de tog bort den laminerade.
Det är en mycket fin kniv! De enda nackdelarna, enligt min åsikt, är avsaknaden av parerskydd och fånglinehål.En 311 har jag också haft inser jag när jag kollar på deras hemsida. Undrar vart den tog vägen, borde kanske leta efter den.... Låter på dig som om du tycker det är en rätt hyfsad kniv. Vann den på en orienteringstävling under tidigt 70-tal om jag inte missminner mig...
Nåja.hehe.. det säger absolut inget om något, det svenska flygvapnet är inte direkt värstinga på överlevnad, valet handlar mer om vad piloterna tycker är ball..
Låter kanske lovande trots allt.Allt. Och inget optimalt. Det är en kompromisskniv.
~Paul~
Ser fin ut, men synd att stålet är utbytt antar jag.Äntligen hittade jag en vettig bild.
![]()
Hoppas länken fortsätter funka.
Det framgår inte i vilka stålalternativ ovanstående finns numera. Bladlängder finns i flera alternativ. Men min far har haft en sådan i 20+ år med blad av laminatstål, som väl är att rekommendera om man ska bända. Slaktat otaliga rådjur har den gjort också, och fått fin patina - det är en kniv som blir vackrare med åren.
Som synes är det en ganska traditionell "Mora-kniv", men med trevligare skaft och snyggare slida. Jag hade hellre köpt en sån än en Laplander. Har dock ingen erfarenhet av Laplander, men den kostar väl minst det dubbla och är nog inte ett skvatt bättre...?