Köp av allroundkniv, tips?

Camping betyder att kniven klarar väldigt många arbetsuppgifter. Allt från att spänta ved, skära grillpinnar, laga enklare mat till jakt och fiske samt i värsta fall i samband med överlevnad.
Ungefär min poäng. Ingen koncentration på någon inriktning.

Det verkar som att det finns få knivar inriktade på träskärning i den här prisklassen. BR har några. Men sedan tar det stopp. Eller?
 
Ungefär min poäng. Ingen koncentration på någon inriktning.

Det verkar som att det finns få knivar inriktade på träskärning i den här prisklassen. BR har några. Men sedan tar det stopp. Eller?
Alltså, saken är den att du behöver ingen dyr kniv till att skära i trä med.

~Paul~
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Alltså, saken är den att du behöver ingen dyr kniv till att skära i trä med.

~Paul~
Behöver och behöver? Jag behöver ingen kniv alls. ;) Inte för att överleva. Men jag vill ju ha en kniv. Med ett bra stål, först och främst. Sedan vill jag gärna ha ett bra grepp och en bra slida. Vilket kostar. Det är inte direkt så att jag skulle betala 500:- om jag kunde få samma produkt för 50:-.

Själva träskärningskvalitén är inte relevant till priset.
 
Men jag vill ju ha en kniv. Med ett bra stål, först och främst. Sedan vill jag gärna ha ett bra grepp och en bra slida. Vilket kostar.

Själva träskärningskvalitén är inte relevant till priset.
Samma stål som du har Ontario, har du också i den vanliga svenska moran (1095). Hultaforsknivarna äger också ett bra bladstål: SK-5 (1080) och AUS-8 om man föredrar rostfritt.

Vad jag menar är att den vanliga moran har mer än tillräckligt bra stål för dina behov. Vill du ha en snyggare slida så finns det alltid möjligheter att tillverka en egen i kydex. Det är inte så svårt.

~Paul~
 
Nej, inte alla väl? De använder O1 också?

Hursomhelst, Mora är dötrist. En dyr kniv är inte ett rationellt köp, men det är heller inte kläder för tusentals kronor eller en Saab. :)

Och just det, Craftsman hette den, den nämnde ju du, lär ha O1 och kosta väldigt lite?
 
Senast ändrad:
Nej, inte alla väl? De använder O1 också?

Hursomhelst, Mora är dötrist. En dyr kniv är inte ett rationellt köp, men det är heller inte kläder för tusentals kronor eller en Saab. :)

Och just det, Craftsman hette den, den nämnde ju du, lär ha O1 och kosta väldigt lite?
Ja, det är Craftsman. Jag skrev kolstål eftersom jag skiljer mellan laminatstål och kolstål. Kolstålsmoror från Frost är tillverkade i Uddeholm UHB 20 (AISI1095), precis som Ontario Rat 3.

Frosts780CraftsmanTriflexblad.jpg


Crafstmannen är inte så ful ;). Obs, slidan är inte original. Kniven är välanvänd.

~Paul~
 
Om du vill ha en trotjänare tycker jag att du skall titta Fällknivens F1. Jag har använt den mycket både med finlir och mer grovarbete. Rikitgt bra stål, enligt mig, som håller sig skarp länge. Det jag gillar riktigt mycket med dessa knivar är att man har stålet går hela vägen ut i skaftet vilket gör att man kan slå/knacka med kniven utan att man förstör den.

I min packning finns en A1, används som yxa och tas bara med för att den är smidigare än en yxa, en F1 som används kontinuerligt som brukskniv, sen finns även finingen med som jag aldrig lämnar..... egenhändigt tillverkad "samekniv" med ett kort blad.
 
Om du vill ha en trotjänare tycker jag att du skall titta Fällknivens F1. Jag har använt den mycket både med finlir och mer grovarbete. Rikitgt bra stål, enligt mig, som håller sig skarp länge. Det jag gillar riktigt mycket med dessa knivar är att man har stålet går hela vägen ut i skaftet vilket gör att man kan slå/knacka med kniven utan att man förstör den.

I min packning finns en A1, används som yxa och tas bara med för att den är smidigare än en yxa, en F1 som används kontinuerligt som brukskniv, sen finns även finingen med som jag aldrig lämnar..... egenhändigt tillverkad "samekniv" med ett kort blad.
Visst, F1 är en ganska fin kniv. Jag var inne på den ett tag. Men jag ångrade mig.

Dess slipning lär vara ganska tokig. En alldeles för aggressiv egg på en kniv i för litet förmat. Detta är nog den största anledningen till att F1 har fått sådan kritik. Visst, det bådar för en stark egg, men: VG10 som sitter i kniven är blir då inget passande komplement, om jag har förstått det rätt. Jämfört med ett kolstål är det skört. Själv skulle jag aldrig köpa en rostfri friluftskniv, oavsett modell, om jag inte bodde vid kusten.
Ja, det är Craftsman. Jag skrev kolstål eftersom jag skiljer mellan laminatstål och kolstål. Kolstålsmoror från Frost är tillverkade i Uddeholm UHB 20 (AISI1095), precis som Ontario Rat 3.

Frosts780CraftsmanTriflexblad.jpg


Crafstmannen är inte så ful ;). Obs, slidan är inte original. Kniven är välanvänd.

~Paul~
Hm, OK. Men joo, den är ju ganska ful. ;) Hade slidan varit original, så kanske... ;)
 
Visst, F1 är en ganska fin kniv. Jag var inne på den ett tag. Men jag ångrade mig.

Dess slipning lär vara ganska tokig. En alldeles för aggressiv egg på en kniv i för litet förmat. Detta är nog den största anledningen till att F1 har fått sådan kritik. Visst, det bådar för en stark egg, men: VG10 som sitter i kniven är blir då inget passande komplement, om jag har förstått det rätt. Jämfört med ett kolstål är det skört. Själv skulle jag aldrig köpa en rostfri friluftskniv, oavsett modell, om jag inte bodde vid kusten.

VG10 är inte rotfritt har jag fått uppleva, blev ganska missfärgad efter lite strapatser när tanken på knivvård inte var prio 1.

Jo det är lite aggresiv egg på F1:an och det åtgärdade jag ganska snabbt på den inre delen av bladet som jag mer täljer på, har dock inte upplevt den som skör. Beror nog på hur tunn man vill ha eggen iof, men som jag ser det så skall man inte ha allt tför tunn egg på brukskniven. Dock ångrar jag lite att jag inte köpte WM1 som nog skulle kunna få mig att släppa min riktiga "täljkniv". Tror den har en lite snällare slipning men jag är inte säker. Den verkar fin i måtten dock. Har inte hållit den i handen så ta allt med en nypa salt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips