Knivstål?

SurviveInNature

Avstängd
1770, eller rättare sagt SIS 1770 (andra benämningar: AISI 1070, Werkstoff Nr 1.1231, CK 67, SIS 1770, SS EN 1770, AFNOR XC 68 (Fr), AMS 5115 , AMS 5115C , ASTM A29 , ASTM A510 , ASTM A576 , ASTM A682 , MIL SPEC MIL-S-11713 (2) , SAE J403 , SAE J412 , SAE J414 , UNS G10700 (USA)) är ett tämligen enkelt kolstål med en kemisk komposition i procent som följer:

Kol: 0,65 - 0,75
Mangan: 0,6 - 0,9
Fosfor: 0,04 (max)
Kisel: 0,05 (max)

Dagens medar tillverkas i exakt samma stål. 1070 är ett fjäderstål. Av denna anledning så är det en god idé för amatör-smidaren att söka på bilskrotar efter lämpligt ämne. Gamla Mercedesbladfjädrar (lastbilar) är extra intressanta eftersom de hade en mycket fin värmebehandling.

Andra källor till material: Stötdämpare, axlar, kolvar, plogar, stämmjärn, bräckjärn, sågblad, bultar, jordbruksredskap, järnvägsmaterial.

Här i götet har vi Stena Metall att botanisera hos :).

~Paul~


Jag skulle vilja lära mig mer om de olika egenskaper i olika knivståler. Har du någon hemsida att rekomendera?
 
Jag skulle vilja lära mig mer om de olika egenskaper i olika knivståler. Har du någon hemsida att rekomendera?
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.

Vidare kan du läsa artiklar skrivna av diverse proffs på området, t ex Roman Landes, Joe Talmadge och andra.

En tredje variant är att välja ett stål "för dagen" och plugga på så mycket man kan. Nästa dag tar man ett nytt osv.

~Paul~
 

supergeten

Avstängd
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.

Vidare kan du läsa artiklar skrivna av diverse proffs på området, t ex Roman Landes, Joe Talmadge och andra.

En tredje variant är att välja ett stål "för dagen" och plugga på så mycket man kan. Nästa dag tar man ett nytt osv.

~Paul~


Dagens stål! Underbart med knivnördar :)
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

SurviveInNature

Avstängd
Som Seved skriver, det är enklast att delta i debatter på de olika fora, både inhemska och utländska.

Vidare kan du läsa artiklar skrivna av diverse proffs på området, t ex Roman Landes, Joe Talmadge och andra.

En tredje variant är att välja ett stål "för dagen" och plugga på så mycket man kan. Nästa dag tar man ett nytt osv.

~Paul~

haha ja de är ett bra knep, de brukar jag använda ganska ofta med diverse olika saker :)
 
Ha ha ja det låter sunt :) Dagens stål. Det inför vi. Det inlässes till frukost och repeteras till kvällsmaten.

Seved
 
Ha ha ja det låter sunt :) Dagens stål. Det inför vi. Det inlässes till frukost och repeteras till kvällsmaten.

Seved
:). Börjar likna sena skoltimmar ;).

Faktum är dock att det inte är någon dålig idé. På 365 dagar kan du precis allt om de vanligaste stålsorterna i samband med knivblad.

~Paul~
 

SurviveInNature

Avstängd
Tack så mycket för all hjälp alla. Har köpt hem stål nu, och har alles nyss skurit ut mitt blad i vattenskärningsmaskinen. De blev skitbra. Ska börja på att jobba på den imorn.

Tack ännu en gång.

// Björn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips