Kaymak cream till sås?

Är det någon som provat att använda Kaymak cream till att göra sås i skogen eller på fjället?
Har köpt några burkar och det verkar vara någon sorts konseverad grädde.
Tänkte att man kunde koka ihop den med lite dill, salt och citronpeppar och ha som sås till
den nyfångade fisken. Sås är något jag ofta saknar på längre turer sommartid då vanlig grädde och creme fraiche surnar efter någon dag.

/ Erik
 
Tjena. Känner inte till Kaymak Cream, men tycker det låter som om den är närbesläktad med kondenserad mjölk - vilken ju är väldigt söt i smaken. Det finns ju många olika såser i pulverform på påse, väger mindre än konserver.
 
Kajmak är skummad grädde. Jugoslavisk specialitet. Det görs genom att ta det feta som kommer på ytan då man kokar mjölk. Blandas sedan med lite salt. Liknar närmast smör, men är fluffigare.

Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 
Kajmak är skummad grädde. Jugoslavisk specialitet. Det görs genom att ta det feta som kommer på ytan då man kokar mjölk. Blandas sedan med lite salt. Liknar närmast smör, men är fluffigare.
Kajmak finns inte bara på Balkan, utan i flera varianter i Turkiet och hela Mellanöstern. I originalversion är den gjord på buffelmjölk och lätt syrad, så allt mjölksocker är bortjäst. I den moderna förenklade varianten är den gjord på ohomogeniserad komjölk, som man skummar av i flera omgångar vid kokning, och lätt saltad i stället. Inte heller den är söt, men inte lika syrlig som originalet. Den påminner väl närmast om en lite friskare och fluffigare mascarpone. Så visst går den att ha som bas för ljuvliga och krämiga såser. Det blir lite mer vikteffektivt att ta med kajmak än vanlig grädde, eftersom den är betydligt mer koncentrerad.

Edit: "ohomogeniserad" skulle det ju vara, inte "opastöriserad". Sorry.
 
Det går utmärkt att göra sås av kaymak. Mogen kaymak håller sig bra minst en-två veckor så länge temperaturen understiger rumstemperatur.
 
Tack Joanna! Det ante mig att det inte bara var en serbisk specialitet (såsom Momo Kapor påstod i boken 'A guide to the serbian mentality'. ). Ordet har en klart turkisk klang. Försökte gardera mig med Jugoslavisk.

Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips