Kan man få syrebrist i sovsäcken?

När det blir riktigt kallt och man kryper ner i sovsäcken med huvud och allt och somnar där. Är det då möjligt att kvävas av bristen på syre där ?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Normalt nej menar jag.
Jag sov en gång med en balaklava med inbyggd värmeväxlare till andningsluften. Jag vaknade då av ”lufthunger”, vek värmeväxlaren åt sidan och sov vidare.
Men man bör självklart inte dra åt säcken helt, lämna ett lufthål/dra åt runt ansiktet. Använd gärna en vintersovsäck med krage invändigt så slipper du kalldrag ner i säcken när du rör på dig i sömnen. Använd mössa/balaklava vid behov. Ta med en/flera värmeflaska i säcken.
 
Jag tänker att om syret tar slut så vaknar man inte. Aldrig mer. Någonsin.

Sedan är det väl så att det oftare är hög koldioxidhalt som är problematisk vid kvävningssituationer.

Tror inte kroppen bara dör så där huxflux utan att den först kämpar emot vilket då borde leda till att man vaknar.

Om man på skoj håller för näsan och munnen på nån som sover så regerar väl kroppen med nån slags panik/motstånd och så vaknar han. har inte gjort det själv dock så vet inte.
 
Nej, det låter inte troligt. Så länge du andas utväxlas luften i säcken, så vida den inte är lufttät. Däremot kan det bli hög koldioxidhalt, så att det kanske känns instängt och kvavt, kanske till och med kvävande. Men att du skulle kvävas känns inte troligt. Du lär vakna innan.
Vill du vara på säkra sidan, gör du som i Försvarets överlevnadshandbok. Ta jackan över huvudet, med näsa och mun i ärmhålan och andas genom ärmen. Nackdelen är väl att du har en blöt och kanske delvis frusen jackärm morgonen efter.
 
Väven till sovsäcken är väl inte lufttät?!

För övrigt är det ju inget bra att sova på det sättet. En bra vintersäck har en huva för huvudet, med en snörning i nivå med halsen så att luft inte dras ner i säcken. Till huvan finns en annan snörning som drar åt huvan runt huvudet. Då ska man inte behöva ha någon mössa eller balaklava eller liknande. Hela kroppen utom ansiktet är täckt och man andas ut utan att andas in i sovsäcken. Om det är väldigt kallt kan man lägga en tröja eller liknande över ansiktet. Den blir förstås blöt, men det är ett litet problem jämfört med en blöt sovsäck. Om sovsäcken funkar som den ska följer den med kroppen när man vänder sig.
 
Med mindre än att din kropp är ett medicinskt under så lär du inte kvävas i sovsäcken: kroppen reagerar på kolsyrehalten i blodet, och du andas när den blivit för hög. Om det inte hjälper att andas kommer hjärnan så småningom se till att du vaknar, långt innan syrekoncentrationen har sjunkit så lågt att det är farligt.

(Jag är inte medicinskt utbildad, och återger bara vad jag fått höra av en kompis som dyker.)
 
Sannolikt så vaknar personen av stresspåslag när syreinnehållet sjunker och koldioxiden stiger.

Problemet med att ha mun och näsa djupt ned i säcken är i första hand kondens från den fuktiga utandningsluften.

Thure
 
När jag gjort överlevnadsövningar där man andas i en plastpåse kan jag meddela att kroppen blir väldigt aktiv i jakten på frisk luft när syrehalten i luften sjunker.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips