Kaiserschman!!!

Ville bara dela med mig av en favoriträtt. Perfekt efter en dag i skidbacke, skidspåret, på fjället. Kaiserschman är en österrikisk "pannkaksrätt". Perfekt när man arbetat hårt. För 2 rejäla portioner tar man (ca 1/3 av nedanstående passar i ett Trangia-kök):

2,5 dl mjölk
4 ägg
250 g mjöl
lite socker
rivet skal av en 1/2 citron
1/2 tsk salt
russin
2 syrliga äpplen, skurna i tjocka skivor
Smör (till stekning)

Dela äggvita och -gula. Vispa vitan till skum. Vispa äggula, mjöl, socker (kan utelämnas, men jag brukar ta 1-2 tsk), salt, citronskal. Rör ner äggvita. Häll i smeten i varm (stor!) stekpanna. Tryck i äppelbitarna och strö över russinen direkt. När det börjar bli fast så strör man lite mer socker ovanpå, försöker sen vända hela schman i ett stycke (lyckas sällan, det brukar bli mer eller mindre snygga bitar), och låter båda sidor få lite färg. Gott!

Kan med fördel ätas tillsammans med vaniljglass. Man kan styra hur söt man vill ha den med mängden russin och socker. Citron kan utelämnas, men ger en smakhöjning.

/Håkan
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Liknande trådar

Svar
2
Visningar
556 K
matsblom@hotmail.com ()

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips