Läser Kerstin Ekmans och Gunnar Erikssons essäsamling "Se blomman". I den återges en packlista för en fjällvandring med botaniskt fokus till Padjelanta. augusti 1957. Tycker att den förtjänar att delas med forumet:
Tycker listan är intressant då den visar att det inte var mycket mer utrustning som man bar förr jämfört med idag (men idag är nog det mesta lättare än då). Men för maten är det större skillnad.
Mat för två personer, 14 dagar:
1 kg smör, margarin
2 kg bröd Wasa sport
1 hg salt
1 kg socker, strö
1,5 hg ost
1,5 kg Famos (torrmjölk)
1,5 kg Pem (pulvermos)
3/4 kg risgryn
½ kg kaffe malet
½ kg havregryn
½ kg rågmjöl
4 hg russin
1 hg cacao
1 kg rökt fläsk
3 hg rökt korv
10 st soppor
2 hg rökt kött
1/4 l konjak (armagnac)
Utrustning:
Tält
Sovsäck
Stormkök
Rakdon
Tvål
Borste
2 handdukar (varav en torkhandduk)
pyjamas
1 skjorta extra
Underkläder, en sats extra
Tröja ylle
Regnställ
Sydväst
Handskar
Gymnastikskor
Stövlar
Kniv
Tallrik
Matbestick
Sked
Mugg
Karta
Kompass
Fältapotek
2 par strumpor
2 par raggsockor
3 askar tändstickor
2 l rödsprit
Myggolja
Näsdukar
Hushållspapper
Plastduk
20 m nylonlina för vadning
Stav
Kastspö med utr.
1 Hasselblad kamera
1 Kina Exakta kamera
Snöre
Säkerhetsnålar
Lintråd
Jacka
Jeans
Botanikböcker.
Tycker listan är intressant då den visar att det inte var mycket mer utrustning som man bar förr jämfört med idag (men idag är nog det mesta lättare än då). Men för maten är det större skillnad.