Kaiserschman!!!

Ville bara dela med mig av en favoriträtt. Perfekt efter en dag i skidbacke, skidspåret, på fjället. Kaiserschman är en österrikisk "pannkaksrätt". Perfekt när man arbetat hårt. För 2 rejäla portioner tar man (ca 1/3 av nedanstående passar i ett Trangia-kök):

2,5 dl mjölk
4 ägg
250 g mjöl
lite socker
rivet skal av en 1/2 citron
1/2 tsk salt
russin
2 syrliga äpplen, skurna i tjocka skivor
Smör (till stekning)

Dela äggvita och -gula. Vispa vitan till skum. Vispa äggula, mjöl, socker (kan utelämnas, men jag brukar ta 1-2 tsk), salt, citronskal. Rör ner äggvita. Häll i smeten i varm (stor!) stekpanna. Tryck i äppelbitarna och strö över russinen direkt. När det börjar bli fast så strör man lite mer socker ovanpå, försöker sen vända hela schman i ett stycke (lyckas sällan, det brukar bli mer eller mindre snygga bitar), och låter båda sidor få lite färg. Gott!

Kan med fördel ätas tillsammans med vaniljglass. Man kan styra hur söt man vill ha den med mängden russin och socker. Citron kan utelämnas, men ger en smakhöjning.

/Håkan
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Liknande trådar

Svar
2
Visningar
556 K
matsblom@hotmail.com ()

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips