Jakten på Seltons kikärtsmjöl

...eller något annat märke, som i likhet med Selton garanterat är gjort på kokta kikärter? Nätbutik går bra, fysisk butik får helst finnas i Malmö/Lundtrakten.

Syfte: lat genväg till ”torkad hummous” för fjällbruk.
Har man kikärtsmjöl gjort på kokta kikärter, kan man hoppa över hela proceduren med blötläggning, kokning, mixning och torkning av kikärterna, och bara blanda mjölet med tahina, alt. något nöt- eller mandelmjöl – men hela vitsen med hummous är ju att man slipper kokning på fjället, och då kan ju inte kikärtsmjölet vara rått.

Seltons kikärtsmjöl är kokt (jag har frågat), men jag hittar det inte längre i någon affär i Malmö/Lund-trakten och tillverkaren själv har ingen koll på detta. Det finns fler fabrikat (Sevan m fl), men där går det inte att få reda på hur mjölet är gjort.

Tips mottages tacksamt!
 
Går det inte att rosta kikärtsmjöl gjort på eventuellt okokta kikärtor? Man finner många recept på torra kikärtor, som rostas 15 min och sedan mixas till mjöl, men i de flesta fall används väl det mjölet till tillagade maträtter.
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Visst går det, men spar ju inte lika mycket jobb :)
Man får också dras med ett större innehåll av fytinsyra i slutprodukten; inget jätteproblem men onödigt om man kan slippa, det finns redan onormalt mycket i min nöt- och fröbaserade matsedel och jag har tendenser till järnbrist.
 
Sellton verkar ha sitt kontor ganska nära Malmö. Konstigt att de inte har koll på butiker, eller kan sälja själva.

Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
 
Sellton verkar ha sitt kontor ganska nära Malmö. Konstigt att de inte har koll på butiker, eller kan sälja själva.
Tycker jag med, men mer än så får jag inte ur dem:
Sellton sa:
Svårt att säga vem som har. Jag kan inte hitta någon butik nära dig som har det. Men du kan alltid be din butik ta hem det. Butikerna brukar lyssna på sina kunder. Kikärtsmjölet har varit borta en längre tid men är nu tillbaka.
Det kan gärna vara något annat fabrikat, bara det är gjort på kokta kikärter. De jag hittar i diverse invandraraffärer i Lund har inte sådant (och knappt något annat) skrivet på paketen.
Googlesökningar har inte fallit ut bättre.
Sevan har jag också mailat men inte fått något svar.

Det är alltså först i detta läge jag vänder mig till ärade Utsidanmedlemmar, som ju vet allt :)
 
Godmorgon.
Kontakta din lokala Ica butik och kolla om de kan få hem den.
Ica maxi i Örebro får in den i slutet på nästa vecka. Frågade för skojs skull och det var ingå problem att ta hem, om de finns på lager.
Om det skiter sig för dig så kan jag kan jag skicka ett par förpackningar till dig.

Ekobutikerna i Örebro har kikärtsmjöl från bauch(stavning?!) men jag vet inte om de är kokta.
 
...
Syfte: lat genväg till ”torkad hummous” för fjällbruk.
Har man kikärtsmjöl gjort på kokta kikärter, kan man hoppa över hela proceduren med blötläggning, kokning, mixning och torkning av kikärterna, och bara blanda mjölet med tahina, alt. något nöt- eller mandelmjöl – men hela vitsen med hummous är ju att man slipper kokning på fjället, och då kan ju inte kikärtsmjölet vara rått.

Lite OT; Jag har själv funderat på att ta med hummous på fjället, men eftersom det blöta består av olivolja (när jag gör iaf) så ser jag ingen viktbesparing i att inte ha med en färdig vara, såvida det inte är hållbarheten. På din beskrivning verkar det som att du bara har tahine för att gegga till det.

Beklagar att jag inte tillförde nåt i själva frågan.
 
Köpte salta torrostade kikärtor av märket Delian billigt på matsmart.se i våras som jag tänker att jag ska mosa och använda till hummous nästa gång jag drar till fjällen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips