Jag blir tokig! - Knivslipning

Halloj!

Jag sitter och försöker slipa upp ett gäng moraknivar i kolstål med ett "Dianova lapstone" diamantbryne, men får inte till det. Knivarna jag slipat på har inte varit utsatta för någon extrem behandling tidigare, och därmed borde orginaleggen vara förhållandevis intakt. Jag har följt instruktionerna slaviskt, men det blir ingen vidare skärpa alls. Kanske någon kan hjälpa mig på traven? Jag bifogar instruktionerna nedan:

Dianovainstruktioner sa:
För att på ett enkelt sätt erhålla ”rätt” eggvinkel kan eggen infärgas/markeras med en tuschpenna. Börja att vässa enligt den ursprungliga eggvinkeln/profilen och öka vid behov vinkeln allt eftersom till dess att tuschen försvinner helt. Alternativt kan ”rätt” eggvinkel erhållas genom att vända verktygets egg uppåt. När du inte kan se springan eller skuggan mellan knivens egg och diamantbryne har du rätt vinkel. Det är viktigt att inte ha för bråttom och ”gena” för mycket eftersom eggen då trubbas av för fort. Effekten blir kortare tid till nästa grundslipning på slipmaskin samt därmed kortare livslängd på verktyget.

Jag har provat att markera med tuschpenna och titta efter skuggan, och lyckas få till rätt vinkel som beskrivs här.

Dianovainstruktioner sa:
Grundarbetet startar med den grova diamantytan. Bryn eggen genom att göra små cirkulerande rörelser i ungefär en enkronas storlek alternativt sågande rörelser och låt brynet samtidigt vandra från handtag till spets. Använd alltid ett lätt tryck och se till att du bibehåller ungefär samma vinkel mellan bryne och egg under hela arbetet. Resultatet blir en egg med ”bett” men med en relativt kort livslängd.
Med det fina diamantbrynet fås en vass, hållbar egg med suveräna skäregenskaper. En egg som blir vassare ju mindre du trycker med diamantbrynet. Resultatet påverkas även av verktygets materialegenskaper. Avsluta med att dra det fina brynet och eller skärpstålet längs efter eller emot eggen. På så sätt avlägsnas resterna av det eventuella lösegg som bryningen orsakat. Resultatet testar du genom att pröva skärpan mot t.ex. ovansidan av tumnageln eller nudda håret. Vill eggen fastna är arbetet färdigt
.

Efter att ha följt dessa instruktioner så får jag till en hyfsad egg med den grövre ytan (den biter i nageln, men kan varken skära av hår eller igenom papper). När jag övergår till den finare ytan så blir eggen slö och vägrar sätta sig i nageln. Om jag struntar att slipa med den fina ytan så håller eggen 2-5 skär i en färsk granstam innan kniven blir slö igen.

Tacksam för alla svar!

(Jag vet att nya moraknivar går och köpa för en hundralapp, men jag vill verkligen lära mig att slipa knivar, då det sällan finns en järnaffär ute i skogen eller på fjället) :)
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Tack för svaren!

Håller du inte vinkeln rundar du eggen, svårare än så är det inte. Lätt och bibehållen vinkel är grejen.
go tur

Jag håller vinkeln, men det kanske kan vara att jag slipat sönder hela eggen?

Kan vara att dui får en för vass egg som blir spröd. Ibland kan det vara bra att strigla för att döva eggen.

Eggen blir inte vass alls. Det går inte att skära igenom papper med den.

Hur ser man om eggen är rund förresten?
 
Biter den fast i nageln längs hela eggen och från båda sidorna är det bra. Räcker för jakt fiske skog och mark. Håller den inte mer än du skriver är eggen för tunn. Du måste strigla. Mot läder men även mot vellpapp duger. Efter det finare bryne och ny strigling på läder för att få riktigt vasst. Dagsljus eller skarpare lampsken ger reflexer som låter dig se eggen med blotta ögat.

Bosse
 
Kan också vara så enkelt som att stålet i bladet inte håller tillräckligt hög kvalitet. Stål av bra kvalitet går ganska enkelt att få vasst, även om man inte är en slipexpert.
 
Tack för alla svar! Jag har fått lite uppslag kring vad jag kan göra för fel, så det blir att prova lite nytt.

Gällande moraknivar i kolstål, är det olika stålkvalitéer på dessa?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips