IsoPro eller PowerGas

I mitten av september bär det iväg mot Keb och det lär kunna bli kallt på nätterna uppe på 1000 meters höjden. Jag undrar lite över mitt Trangiakök om det fungerar med min Primus PowerGas i kallare miljöer eller bör man införskaffa sig en extra burk MSR IsoPro som har Isobutan i sig och lär tåla kylan bättre. På Primus PowerGas står det att det är en 4 säsongsgas men jag är lite skeptisk efter att läst att den ej fungerar bra i minus grader. Ni som testat IsoPro / PoweGas i september uppe på 1000 metershöjd intill Tarfala kan väl ge tips vilket man ska välja. Kanske höstkylan inte är märkbar kyla för gasen.
 
För att få bättre effekt i gasen kan du värma den m händer när du kokar upp en första skvätt vatten, när vatten är varmt ställer du av det från köket o ställer gastuben i det (ett par centimeter vatten på höjden räcker). Funkar fint när det är kallt eller lite dåligt m gas kvar.
 
Är det riktigt kallt så släng in gasen i sovsäcken när du vaknar. Ha frukostvattnet i tältet över natten för att värma det några grader.

Du kan även klippa till isolering av en bit liggunderlag.

Har använt Primus gas i -20 utan att det blir direkt dåligt.
 

Bilagor

  • gasvinter.jpg
    gasvinter.jpg
    65.9 KB · Visningar: 444
Primus funkar finfint i början men när du bara har butan kvar så blir det köldkänsligt. Antingen vidtar du någon åtgärd för att hålla uppe tempen. Ha gasen innanför jackan, i en ficka, mot ryggen i ryggsäcken eller tipset Hannulan ger.

ISO-propanen förångas ner till ca -10 (butan 0) så den ger en extra marginal när propanen har brännts bort.
 
Uppochner.

Kör med flaskan upp och ner så får du ut butanen först när trycket är som högst i flaskan. Kräver förstås ett slanganslutet kök. -25c är inget problem med Eta Power fr Primus.
Grymt att smälta snö med.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
På den gamla goda(?) tiden när engångsburkarna var gula och innehöll ren butan så fick jag en kylig morgon rimfrost på utsidan av burken och väldigt dålig fart i köket. Då räckte det att ställa burken i en kastrull med kallt vatten direkt ur ån. (Det var på en paddeltur.) Det kalla vattnet är ändå mycket varmare än gasens kokpunkt, åtminstone när det inte kommer direkt från en glaciär.
 
På den gamla goda(?) tiden när engångsburkarna var gula och innehöll ren butan så fick jag en kylig morgon rimfrost på utsidan av burken och väldigt dålig fart i köket. Då räckte det att ställa burken i en kastrull med kallt vatten direkt ur ån. (Det var på en paddeltur.) Det kalla vattnet är ändå mycket varmare än gasens kokpunkt, åtminstone när det inte kommer direkt från en glaciär.

Mycket bra idé:), och värmeledningsförmågan fran vatten till burkens plåt blir nära nog perfekt över hela ytan och betydligt bättre än om man håller händerna om etc
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips