isflaks bärighet?

finns det nån som vet hur man beräknar ett isflaks bärighet? inte för att jag skall ut o hoppa på sånna .. men det vore intressant (?) att höra om nån tänkt ut nått fiffigt kring detta viktiga (?) ämne!!
[Ändrat av hakan_l_borg 2005-02-19 kl 14:29]
 
Jag har hört att is väger ungefär 10% mindre än motsvarande mängd vatten. Det innebär isåfall exempelvis att ett isflak på 100 liter kan bära 10 kg.
 
Densitet

Ren sötvattenis har densiteten 0,917 vid 0 grader.

Saltvatten har högre densitet. Saltvattenis avsaltas succesivt varför is på saltvatten borde ha något högre bärighet förutsatt att den flyter på saltvatten.

10 kvm is med tjockleken 10 cm väger med andra ord 917 kg vilket borde ge en flytkraft om ca 80 kg.

Å andra sidan så sjunker inte isflak så snabbt så man kan kliva på betydligt mindre flak förutsatt att man kliver av dem i tid.

När man paddlar på isflak bör man välja ett relativt litet flak för att kunna få fart på det men det är risk för att man bryter upp flaket i mindre under gång vilket kan bli obehagligt.

Thure
 
ytterligare en aspekt på det hela ...

hur är det med stabiliteten på isflaket? om flaket är bredare/vidare borde det vara lättare att hålla balansen, än ett litet flak. ett 3*3 meters flak är det tillräckligt stabilt för att kunna stå på ???
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.