Hur tålig är Pakboats kajaker?

Hur pass tåliga är Pakboats kajaker?

Hej!
Jag har lite drömmar och planer för att dra ut på sjöar och älvar under sommaren och framöver, turer med packning och övernattning. Jag har inga större problem att hantera en vinglig kajak trots en del ovana.. Men frågan som har kommit är, vad är jag ut efter egentligen?

Vattnet kommer inte bara vara platt utan även längst åar och älvar, inget extremt men kajaken/kanadensaren ska ju iaf vara sjöduglig..
Så hur mycket kan man förvänta sig av Pakboats Arrow-serie exempelvis? Ska det mer ses som rekreation på platta vatten eller kan det funka för ändamålet?
Finns att kika på här http://www.avanzakayak.com/Pakboats.htm
För jag har helt enkelt inte möjlighet att lägga allt för mycket pengar och 10000 känns mycket mer överkomligt än 20000 som kanadensar-alternativen ligger på..

Är det någon med insikt i ämnet som kan hjälpa mig få lite rätsida på resonemanget?

Jag tror nästan jag vill ha en enkel-paddel och möjlighet att vara två i farkosten, nog för att jag gissar att dom flesta turerna blir ensam, går det att köpa exempelvis en Arrow 14 och ett extra säte vid behov? Och köra den utan kapelldäck?
Eller är det bättre att köpa nått bredare som redan är anpassat för två?

Jag är ute efter lite äventyr längst fina fiskevatten och liknande.

Mvh / Tomas
 
Senast ändrad:
Tyskar och Österikare lastar sig och sina faltboots på bussen och åker så högt upp i vattensystemet det går, sen åker de ner. Däckat och kapellat har stora fördelar.....med mindre vatten i farkosten. Solister brukar paddla med dubbelpaddel.
Go tur.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hej,

Kanske kan jag assistera med lite synpunkter då jag är inne på min 4:e hopfällbara kajak nu och tidigare hade en Pakboat Puffin Swift (som är samma konstruktion som Arrow 14, bara med fulare färg..) Numera har jag en Feathercraft Kahuna som jag är väldigt nöjd med även om dess ganska korta längd och stora bredd gör att den inte är någon raket som sväljer mängder med packning (dock snabbare och rymligare än Puffin Swift/Arrow 14)

Mina recensioner finns här: http://www.utsidan.se/reviews/listreviews.htm?member=9315

Första frågan från mig är nog om du verkligen behöver en hopfällbar kajak? T.ex. p.g.a bristande förvaringsutrymmer eller önskemål om att kunna transportera den utan bil med takräcke. Till den som har garage och kombibil med takräcke rekommenderar jag hårdskalskajak även om jag själv är fällkajaks-frälst.

Min Puffin Swift använde jag för paddelturer i Mälaren och hyfsat skyddade delar av Stockholms skärgård, ibland med packning för övernattningar. Den var väl relativt bräcklig, men å andra sidan enkel att laga om duken fick en reva och om skelettet fick skador gick det att byta delar snabbt m.h.a. Avanza som har bra service och egen verkstad. För bruk i strömmande vatten är kanske begränsningen den relativt trånga cockpiten som gör upprepade urstigningar lite bökigt. Materialet i bottenduken är inte så lämpat för skrapande mot vassa stenar.

Att använda Arrow 14 för två personer tror jag inte på. Lite för rank och tveksamt och skelettet pallar för det. Arrow II tror jag mer på i så fall men samma gäller där, skelett och duk trivs inte med omild behandling även om det är lättlagat; temporärt i fält (silvertejp och kvistar löser nog det mesta) och permanent hemmavid.

Alternativ mer lämpade för två personer och strömmande vatten om det är hopfällbart som gäller kan tex vara Ally-kanoter, de verkar vara stryktåliga; http://www.allycanoes.com/

Jag hade även en Gumotex Safari, enmanskajak, Sit on Top, var hyfsat imponerad av stryktåligheten på den, den fick stå ut med några forsfärder och ett antal amatörmässiga kajaksurf-sessioner vilket den klarade bättre än jag själv.. Gumotex Palava kanske kan vara ett alternativ för dig i så fall om du inte ska paddla alltför långt på plattvatten utan oftast har medströmspaddling. Den tål en hel del gissar jag (*starkt* material) och är lätt att transportera och att pumpa upp till färdigt bruk. Säljs av Avanza Kayak.

Har du mer frågor är det bara att mata på så svarar jag efter bästa förmåga i mån av tid.
 
Tack för svaren!

Fällbar är en direkt förutsättning, då jag inte har bil så skulle annat bli ett rätt stort problem, samtidigt som en bil inte löser alla problem med en hårdskalskanot heller, då man inte alltid börjar på samma ställe som man slutar sin tur..
Och med tanke att man knappt får ta med en cykel på tågen så är nog kanot-platser en bit bort :)

Lite som jag misstänkte med pakboat så jag får nog sikta in mig på en Ally istället, trodde dom var dyrare än dom var men sådär 12-13k hos kanotcentrum känns ju riktigt okej. Dock så verkar det inte ingå packsäck mer än kartongen den kommer i och det verkar ju lite fånigt.. 1000 kronor extra på en säck utan ryggsäcks-remmar och 1700 för en med är ju jättelöjligt! Får se hur det ska lösas.

Jag får väl erkänna att det är Lars Monsen som har inspirerat mig.. Att se hur han glider fram på smala bäckar och genom mindre forsar är härligt, dock mindre härligt att behöva bära kanoten längre sträckor men vad göra, man får väl planera turerna så man slipper bära så långt.
Med på turerna kommer nog fiskespö, yxa, såg och halster!

Gumotex palava ser ju rätt rolig ut men frågan är var fördelarna mot en Ally ligger förutom priset.
Det är inte direkt nån forspaddling med hjälm jag är ute efter, vad jag vet iaf! :)
Samtidigt som den verkar betydligt mindre invändigt i och med dom pontoner som samtidigt gör den osänkbar :)
 
om du vill ha mer inspiration och lite intressant läsning kan jag tipsa om boken "I Ingstads fotspor" , där använder han en pakboat på sin tur i Canada. Som han beskriver kanoten i sin bok verkar den ändå hålla för en hel del och i lättare forsar.

alternativt en packraft som thureb också gav dig tips om, finns en tråd här om det.
 
En drygt 3 meter lång kajak på en buss eller ett tåg? Ja det vore en syn det hehe.. Tvivlar på att man kan krångla sig ombord med en sådan ens, eller ta sig in i korridorer eller kupéer :)
 
Mina höstsnöskidor är 2,7 långa och det har varit debakel om jag fick ta med mig dem ombord. Har sett ett par med en 1,7m pulka bli nobbade......trist när resan till färdstarten är det enda som återstår.
Har du prövat ta med en 3 m forskajak ombord och lyckats???
 
Ja hm, med tanke på hur begränsad man blir med kanot, som iom att den är stor och tung blir svår att frakta så begränsas vilka turer man kan och vill göra, risken är att den blir liggande..

Packrafting verkar lovande och jag är oerhört sugen! :D
När det verkligen inte gör nått om en sektion av en flod/jokk inte är paddelbar så helt enkelt bär man den förbi och är lika glad för det..

Samtidigt som en kanot måste bli fasligt svår att släpa på om man är ensam..

Undra om det är värt att importera en packraft, verkar gå ungefär jämt ut om man fastnar i tullen..
Och vinst på ett par tusen om man inte gör det :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips