Hur stor kastrull på vinterturen?

Omnifuel är införskaffat och proveldat (dock bara i 0-gradigt än så länge). Vid tidigare vinterturer har jag använt Trangias kastruller, men de är i minsta laget. Hur stor kastrull behöver jag? Något märke som fungerar bättre än de andra?

HåkanF
 
Eftersom snösmältning är jobbet lönar det sig med 2,5l/p. Börja med en skvätt vatten i botten så går det fortare. På 2p är ca 4 l optimalt för den delen. Matlagning är en annan femma då gäller det rätt storlek för portionerna 1,3-1,5l/2p är min uppfattning och erfarenhet. Du skall väl packa i pulka?
Vindskydd i rätt storlek?
//J
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Kastrull EtaPower

Kolla på Primus EtaPower. det finns en kastrull på 2,1l med värmeväxlare i botten typ JetBoil. Ökar effektiviteten enormt, perfekt vid snösmältning.
 
Mellan 2.5 o 4 liter är lagom. Lock är ett måste, annars blir det ångigt i tältet och mycket värme bortslösad. Jag har en 3.5 liters jag ärvt av farfar, perfekt storlek eftersom alla andra kastruller (Trangia), köket, diskborste, bestick, osv går ner i den. Se till att grytan går bra att hälla ur, annars blir det mycket spill. Kör den på mitt Primus MFS utan problem, den är ju aldrig full med vatten, bara full med snö så det blir inte tok-tungt.
 

avslutad210712

Gäst
Jag kör med samma titan-kastruller som på sommaren och kompletterar med termosar som jag fyller allt eftersom snön smälter och kokar.
 
Trangias lägerkittel

Om du vill köpa en riktigt stor kastrull så kan du ju kolla in Tranigas lägerkittel på 4,5l. Finns på nortstar.se

Personligen så tycker jag att två halvstora kastruller funkar ok. Men du har väl å andra sidan en pulka att lasta ner ;)

/Björn Nilsson
 
Om du vill köpa en riktigt stor kastrull så kan du ju kolla in Tranigas lägerkittel på 4,5l. Finns på nortstar.se

Personligen så tycker jag att två halvstora kastruller funkar ok. Men du har väl å andra sidan en pulka att lasta ner ;)
Visst har jag det, men är det praktiskt med en så stor kastrull?
HåkanF
 
För mig beror det på hur bråttom det är.
Är jag ute själv kör jag med en brännare, bytta och går upp innan solen. Rekommenderar Eta power 2liter! Var nöjd och hade saknat konstruktionen tills den hittades på Naturkompaniet.

På lite mer krävande turer, två man med lite dagsljus och långa "arbetsdagar" har vi haft två brännare med 1.5-2l kastruller. Vatten går åt i ganska stor mängd och det sparar tid att kunna laga mat samtidigt. Vi fyller på termosar och dricker det vatten som smälts på morgonen.

När vi har sovit i Vikingen har vi kört med 2x12 liters kastrull och optimus tvålågigt gasolkök. Då kan man smälta mycket snö och fylla på med spade. När det är färdigt kan man fylla på fotogen från femlitersdunken och koka ärtsoppa i tre timmar medans man låter andra brännaren stå och koka tevatten. Resten kan man varmhålla till disken. Praktisk så man slipper böja ryggen är också försvarets stativ och låda till köket som endast väger kring 10 kg...
/Janne
 
Senast ändrad:
För mig beror det på hur bråttom det är.
När vi har sovit i Vikingen har vi kört med 2x12 liters kastrull och optimus tvålågigt gasolkök. Då kan man smälta mycket snö och fylla på med spade. När det är färdigt kan man fylla på fotogen från femlitersdunken och koka ärtsoppa i tre timmar medans man låter andra brännaren stå och koka tevatten.

Fick inte ihop det riktigt.

Är det inte ett fotogenkök med två lågor du menar typ 55 eller liknande?

Thure
 

Bilagor

  • 155.jpg
    155.jpg
    78.3 KB · Visningar: 581

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips