Hur kapar man 5 cm slana med ett snitt med Morakniv?

1. Skall man bygga en bivack så är en mora effektivare än en huggare, huggaren kanske lite effektivare i huggmomentet men därefter så är den tämligen värdelös..

2. du är väldigt objektiv.

3. där du och jag skiljer oss är att jag hävdar att med kunskap om handhavande kommer man längre än att ha en massa olika knivar till allt..

4. tråden ämnet kommer ifrån heter "allround kniv", vad menas med att ha en allroundkniv, jo en kniv som kan användas till många saker, en huggare platsar inte där då den är för specialiserad

5. fick jag bara välja en kniv så hade det blitt en Mora.. jag har sagt det innan och kommer att upprepa det till dödagar, man kan inte kompensera bristande teknik med prylar, oavsett om det är knivar, skidor eller andra grejer..
1. Du kör med bakvänd logik Patric. Ponera i stället att du måste fälla 40 slanor för att därefter bygga din bivack. Menar du verkligen att du anser att det är effektivare att skära dessa 40 slanor med din mora bara för att den råkar vara bättre på själva finliret på slutet?

2. Tack ;)

3. Nej, vi skiljer oss inte där. Det är precis vad jag har sagt hela tiden.

4. Kom igen nu Patric. Du vet mycket väl att frågan uppstod i samband med att Badde ställde den, oberoende av trådens inriktning.

5. Tja varför inte. Någon typ av mora är säkerligen ett mycket bra val. Men detta är verkligen inte vad vi diskuterar här ;). Försök att hålla dig till ämnet Patric.

~Paul~
 
Man kan göra småssaker med en stor kniv, men det är svårt att göra stora saker med en liten kniv. Har täljt skedar med både samehuggare och Fällknivens A1, med samma knivar har jag även byggt bivacker. Samma sak går med en mora också, men det tar mer tid och lämnar skogen full av tyska stubbar.
 
Man kan göra småssaker med en stor kniv, men det är svårt att göra stora saker med en liten kniv. Har täljt skedar med både samehuggare och Fällknivens A1, med samma knivar har jag även byggt bivacker. Samma sak går med en mora också, men det tar mer tid och lämnar skogen full av tyska stubbar.
Vad är en tysk stubbe? En rest som är kapad på mitten?? :)

~Paul~
 
Jag säger bara...H u l t a f o r s.

25 spänn på Jula och allt är bättre än på moran...

Hultaforsarna har en nackdel ( i alla fall kolstålsvarianten med rött skaft) och det är att den tappar skärpan snabbt (snabbare än en ”Mora” (som ju finns i en massa varianter)).

Men annars är det en toppenkniv, blir ruggigt vass och framförallt är den ett alternativ till Moran...
 
Jag tycker det skulle förbjudas att kapa slanor med ett 45° snitt, ramlar man och faller på en sådan ”stubbe” blir det rena blodbadet...
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Hultaforsarna har en nackdel ( i alla fall kolstålsvarianten med rött skaft) och det är att den tappar skärpan snabbt (snabbare än en ”Mora” (som ju finns i en massa varianter)).

Men annars är det en toppenkniv, blir ruggigt vass och framförallt är den ett alternativ till Moran...
Gillar dem också. De röda H-forsarna tillverkas i japanskt SK-5 kolstål (ekv. AISI 1080). Det är snäppet sämre på att hålla skärpa än Frostarnas Uddeholm UHB 20 (ekv. AISI 1095) men likvärdigt med KJ (Mora of Sweden) som använder 1080 i sina kolstålsvarianter. Värmebehandlingen är likvärdig.

Det som dock utmärker H-forsarna är valet av det rostfria stålet, nämligen AUS-8. Ett utmärkt stål som ligger på AISI 440C nivå, trots den något lägre kolhalten.

~Paul~
 
Jag tycker det skulle förbjudas att kapa slanor med ett 45° snitt, ramlar man och faller på en sådan ”stubbe” blir det rena blodbadet...

Själv kapar jag med min Bacho...blir snygga marknära snitt och dessutom är den flashigt blånerad precis som tockna dära militärknivar ;). Fast såg är ju OT och lite fusk kanske...

Min HF är orange förresten...dock kolstål.

//J
 
Amatörer. Så här ska det se ut om man kan hantera en riktig kniv med rätt teknik.

535514786_78e6dd7365.jpg


För att återgå till slanorna, skulle man kunna bli ännu effektivare om man inte bara böjde slanan, utan dessutom vred den? Och följde med med kniven alltså? Förklarar dåligt...och har inget att betatesta på just nu.

Typ, man lutar den åt väster, och skär på ostsidan. Sen för men den mot nordväst, och skär i sydost. Sen mot norr och skär i syd. Allt i en rörelse alltså.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips