Hur får man sitt kokkaffe godast?

Aluminium vs rostfritt

Många med mig verkar använda sig utav Trangias kaffepanna för vildmarksäventyren. Den är som bekant tillverkad i aluminium vilket kan reagera med syran i kaffe. Vad är era erfarenheter av detta? Upplever ni att det är någon skillnad om kaffet bereds över öppen eld eller på köket? Och kanske framförallt, hur stor skillnad är det mot en kaffepanna i rostfritt?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Fuskar oftast med snabbkaffe. Däremot är mjölken ett problem och det kommer att öka! Använder pulvermjölk, som jag skakar ihop för varje kopp. Det är där problemet kommer...

Från pulvermjölk + vatten + en rostfri M8 mutter som skakas samman i en burk som kommer från analog film till en systemkamera. Där är problemet kommer, burkjävlarna är på utdöende!!!
 
Recept för kokkaffe

Tag 1 del kaffe och fyra delar vatten. Alltså en kopp eller vad du nu har att mäta med och fyra av samma kopp med vatten. Kaffet suger upp ca 25 % av vattnet, kokar du på 4 koppar så blir det 3 att dricka.
Vilket kärl som används spelar ingen roll anser jag.
 
Sannorlikt finns det lika många metoder-recept som kokare. Många utflykter senare har nog även du hittat din metod, eller lärt dig pressa/brygga på kuppen!
go tur
 
Fuskar oftast med snabbkaffe. Däremot är mjölken ett problem och det kommer att öka! Använder pulvermjölk, som jag skakar ihop för varje kopp. Det är där problemet kommer...

Från pulvermjölk + vatten + en rostfri M8 mutter som skakas samman i en burk som kommer från analog film till en systemkamera. Där är problemet kommer, burkjävlarna är på utdöende!!!

Halaj!

Jo, pulvermjölk och snabbkaffe gifter sig inte gärna. kanske har det att göra med att mjölk är basiskt och kaffe surt. jag vet inte.
häller du i näskaffet i vattnet och sedan pulvermjölken grynar sig pulvermjölken och det är stört omöjligt att få den att blanda sig. Du försöker kringgå detta med en filmburk och en mutter. det är fel väg att gå.
tricket är att blanda ingredienserna i rätt ordning.
först pulvermjölken_sen_näskaffet.
pulvermjölken löses gott i kokhett vatten, och fälls inte ut när du tillsätter näskaffet.

//T
 
Byt ut mjölken mot bra kolat brännvin så är problemet löst. Jag hade gäster från tjeckien de tittade förvånat när jag hällde i kokkaffet men efter tre dgar så hade de vant sig så en tog med sig ett paket hem. De är van med turkiskt kaffe mer finmalet än brygg bara att ta 1-2 skedar i hett vatten smakar helt ok bättre än bryggt.
"Swedish coffe" kokkaffe med två sockerbitar och en skvätt brännvin gillade de med.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips