Hur bygger jag en kallrök (fiskrök)

Här har du en annan variant på en rökgenerator som man kan bygga själv.

coldsmoke: http://youtu.be/sz8wVubczh8
Den har jag lurat på o bygga själv också.Finns några varianter av den .En att rökröret sitter högst upp på röret och
en annan att den sitter längst ner,undrar bara om det är skillnad på dom eller är det helt o hållet smaksak.
En är att om röktröret sitter längst upp så har röken svårare att komma upp på grund avv spån som ligger i röret.
Har sett några som lagt i en rund vajer i röret så att röken kan lättare vandra upp.
Men det juxet slipper man ju om röret sitter längst ner.
Jag tänker röka i en kylskåp så att man kan styra temperaturen.
Det är ju lätt att köra röret igenom kylskåpsväggen och lätt att hänga fisk i galler inuti skåpet.
Det som jag har inte fått info om vilken är den lämpligaste dimestion.Och hur länge räcker en påse spån.
Spån kostar ju runt 50:- och om det räcker typ 2 timmar så blir det ju en kostnad ca 300:-
per röktillfälle om man röker ex,Lax.
Finns en annan sätt o röka i kylskåp som är billigare om man har tillgång till alträd.
Lägger en film här som är på finska men man uppfattar principen hur det går till.
https://www.youtube.com/watch?v=L-fohOEhZN0
Här kan man beställa SavuSampo
http://www.savusampo.fi/hinnasto.html
 
Nu är prototypen klar.Återstår att bygga en brandsäker rökrum i källaren där kylskåp får plats.
Men kanske kan man köra en test utomhus imorgon.Sillen ska saltas ikväll
 

Bilagor

Va förbi XXL och såg att dom har tagit in röken som har varit svårt att få tag i här i GBG.
230 spänn kostar den .Helt ok pris och blir ett sätt att kallröka.Få se när man får upp en Havsöring o testa röken med.
 

Bilagor

Testade o köra röken i grillen med gravat havsöring .Blev fantastisk resultat .Nu ska jag bara bygga en låda som jag kan ha i kylskåp och reglera tempen med så har man rätt billig kallrök och kostar inte så mycke o röka enstaka fiskar med högst 20 spänn för varje rök.Hade fyllt hela röken med spån och fick avbryta efter 8 timmar och det fanns spån kvar en tredje del.Så nu har jag kommit fram till det bästa sättet för mig o kallröka.
Gravat fisk ett kilo en dl havsalt och 1 1/2 dl råsocker i 24 timmar sen torka fisken väl o rök på i 8 timmar:)
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Logga in

Tips!