Hund i kajaken

Hej
Jag och min sambo är i startgroparna att börja paddla kajak.
Vi kommer främst paddla älv och sjö här i Norrland där vi bor.

Kruxet är att vi har en 20kg hund, en jakthund med mycket energi som följer med oss jämt när vi är ute i skog och mark.

Kajakerna vi siktat in oss på är stabila inlands/touringkajaker. De verkar passa våra behov bäst.


Sitter och spånar om man kanske kan ta bort locket på den bakre packluckan och fylla utrymmet mot aktern med frigolit (som flythjälp vid kapsejsning) och sen lägga en mjuk matta för hunden att sitta på?

Är det någon som kan ge mig ide'r på om det ens är värt att fundera på eller om jag ska avskriva projektet på en gång?
Vi har haft hunden med i kanadensare på övernattningstur, och det gick bra. Han vill förstås röra sig fram och tillbaka för att se allt roligt som händer och jag skulle tro att om han är bak i kajaken så blir han sugen att klättra runt på akterdäcket.

Kajakerna vi tittat på är tex: Wilderness Systems Tsunami 140 & Jackson Journey... dvs 14 fots plastkajaker med bra stabilitet.

Sen finns det ju sådana fiskekajaker sit-on-top. Det var kanske inte vad vi initialt hade tänkt oss, men det öppna akterdäcket kanske passar bättre för vår fyrbente kompanjon?
 
Senast ändrad:
Det finns uppblåsbara flytelement för kajaker, med anpassad form. Det blir nog betydligt enklare och smidigare än frigolit, dessutom kan ni ju snabbt göra om utrymmet för packning om behovet uppstår.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Vilka är juryns favoriter inför säsongen vår-sommar 2026? Bland vinnarna finns bland annat en lättviktsryggsäck och en svensk designklassiker.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
20 kg

som flyttar sig runt på akterdäcket är en risk stabilitetsmässigt. Bättre om hunden sitter i botten på kajaken men din idé om flytkropp är vettig.

Bilden nedan tagen av Bosse Delling visar en 23 kg samojed i en VKV Måsen.

Thure
 

Bilagor

  • hundgasp.jpg
    hundgasp.jpg
    53.5 KB · Visningar: 5,499
Jo, redan i kanadensaren uppstår en viss ostabilitet när hunden vill flytta sig från sida till sida.

Nu har jag ju inte testat, men jag har en känsla av att vår hund, i alla fall i början, inte kommer finna sig i att sitta still om man sätter honom i bakre packluckan utan vill klättra upp på däck.

Kanske en sit-on-top fiskekajak fungerar bättre, då kan man göra iordning akterdäcket med en dyna åsså får han raljera fritt där bak.
 
Det låter väldigt instabilt med en 20+ hund som befinner sig en bit upp på däcket, jag tror också att hunden behöver ha kontakt med botten av kajaken. Jag tror inte hunden kommer att försöka sig upp på däcket så många gånger - den kommer nog drutta ner i vatnnet rätt fort när det börjar vingla.

Förslaget att koppla hunden som någon skrev låter väldigt farligt, men det kanske var någon form av skämt. Det vore inte bra för någon att råka fastna vid en eventuell kapsejsning.
 
Håller

med beträffande koppling. Vågar inte binda fast vare sig hund eller barn i kanot.

Men kopplet sitter fast i flytvästen för att lättare kunna hantera om hunden hoppar i vattnet etc.

Thure
 
Jag har ingen egen hund men vill gärna skaffa någon i framtiden och har därför också tänkt lite kring det hur jag skulle lösa det med paddlingen.
Jag personligen gillar ingen av alla dessa breda kajaker och med en öppen lucka skulle jag ändå känna mig rätt så begränsad för vågor att jag hellre skulle välja någon kanadensare för platt vatten. Då kan Hunden sitter fint i mitten och vill man så finns det ju kapell och man kan ju även paddla med en tvåsidig paddel.

Men för lite mera öppen vatten som jag föredrar vill jag sitter i en kajak och tänker mig då att drar hunden i en extra transportkajak. I brist på att det inte verkar finnas någon bra skulle jag tar en längre forskajak med packlucka bak och liten skedda för det. Sittbrunnen är då stort och högt så att det inte kommer in massa vatten direkt och hunden få bra med plats. Där fötterna annars är skulle jag fästa lite tyngt så kajaken inte bli så tippvänligt och sedan fyller ut resten av fotutrymme med ngr flytkuddar. Tar bort sitsen och lägger dit ett litet plastgaller (så eventuell vatten kan samla sig där) och över det en mysig varm filt.
I bakre luckan kan man har hundens grejer som mat osv.
Skeddan behövs så fort vinden kommer från sidan så man inte drar kajaken snett hela tiden.

En sådan Köpeskajak kan man hitta beggad för ganska lite pengar (jag köpte en för 1500kr en gång),
- med det klarar man lättare sjögång,
- man kan drar fram transportkajaken och har bredvid sig för att titta till hunden,
- man märker tydligt om hunden hoppar ur och har chans att själv kunna plocka hunden ur vattnet och stoppar ned igen,
- med lite övning är en vanlig marschhastighet inga problem
- man har extra packutrymme för hudens grejer
- en plastkajak går "aldrig" sönder av hunden ifall den biter lite i den eller liknande

Än bättre vore det såklart att bygga någon egen kajak vilket jag skulle vilja göra. Då kan man bygger en sittbrunn anpassad just för hunden och längst fram har man sedan en extra lucka för grejer.
 
Hund och sit on top kajak

Jag har paddlat med hund i en Hobie Adventure sit on top. Det går bra med en mindre hund i alla fall, den jag var ute med var en 8-kilos Kerry Blue terrrier. Jag placerade hunden bakom mig på det nedsänkta "lastflaket" och hade en kort lina till hundens ordinarie halsband. Detta fick jag rycka i för att understryka mina kommandon (mest SITT och LIGG). Flytväst med handtag på jycken förstås.
En hyfsat stabil kajak förordas.
Fördelen med Hobien (och de flesta sit on top) är att de är helt slutna utåt. Går man runt är det relativt okomplicerat att kravla ombord igen. Sen är det bara att bärga hunden. Packad utrustning ligger torrt i slutet utrymme.

Paddla med hund lite annorlunda och det är nog bra om man väljer en kajaklösning som stöder detta på bästa sätt. Man får nog kompromissa bort lite egna önskemål...

Lycka till

thomas
 
Ett par saker som kan vara tänkvärda

När vår jaktlabbe var valp fick han syn på några sjöfåglar som simmade 20 meter bort. Han bestämde sig för att ta sig dit men fastnade med bakbenen i kanoten med huvudet hängande under vattnet.

När han blev äldre gick det att hålla honom lugn men bara om han hade ögonkontakt med mig som satt i en kajak en bit bort.

Jag har paddlat med honom själv medan min då 8 åriga son höll honom i sittbrunnen framför.Då och då satte hunden sig upp och började titta sig oroligt omkring. Dessa plötsliga tyngdpunktsförändringar kan vara jobbiga att parera. Särskilt om man är på öppet vatten och det blåser lite.

En gång var vi på en ö med en hög fast brygga med linor kors och tvärs. Hunden fick spatt när jag badade. Han fick för sig att jag behövde bli räddad och kastade sig i. Enda sättet att få upp honom på land var att bära upp honom för en stege som lutade utåt. Min överkropp såg ut som om jag varit i slagsmål med en varg.

Mitt råd är att skaffa en rejäl flytväst med handtag åt hunden som sitter bekvämt under bålen så att ni lätt kan lyfta hunden om det behövs.

Det är kul att campa med hund men våran klarade inte av alla främmande lukter och ljud på kvällen/natten. Han ville vakta och kolla läget hela tiden och han var helt slut när vi reste hem. Men mysigt var det :)
 
Mitt tips

Jag har paddlat en del med hund i skärgården. Då har vi kört en K3, alltså med stor sittbrunn/packlucka i mitten. Där har beaglen + en hel del packning fått plats. Över det kör vi ett kapell så hans huvud sticker upp. Han gillar inte vatten men med kapellet på så sitter han ganska still. Enda gångerna han varit på väg ur är när det slagit över lite vågor och han blir blöt. Dom är inte så smarta alla gånger dom där djuren :)

Väger ca 16 kg. Visst blir det lite tyngdpunktsförändringar när han byter sittställning men inget som inte går att parera med lite höftvickning. Hunden måste ju också kunna titta på vad den vill. Jag har aldrig upplevt det som en risk att välta. Vi har kört med koppel på men inte fastspänt. Det är mest för att man ska kunna hålla i när han vill hoppa upp på land när man väl är framme. Och en sån där flytväst med handtag på ryggen är riktigt bra.

Ni ska ju mest paddla lugna vatten så det kanske tom går att köra utan kapell. Kanadensare har vi kört i sjö ett par gånger. Det gillar hunden bättre eftersom det är lugnare och han kan röra sig mer.

Lycka till.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips