Hjälp! Mattermos eller inte?

Vi sticker på en veckotur i fjällen på söndag Abisko-Nikka. Men ska jag ta med mattermosen eller inte? Den är tung och stor, men om man inte gör det o inte heller har kök med sig då får man ju ingen varm o stärkande mat mitt på dagen? När vi vandrar så käkar vi alltid maffigaste målet till lunch, men då har vi ju köket med oss. Hur tänker ni? Vi klarar oss inte med någon hårdmacka och soppa ser vi nog mer som förrätt.....Det var ju dax att tänka på det nu. Typiskt mig. Suck. Nu kom jag att tänka på en annan sak, tror ni stugorna har kvar schwweizernöt chokladkakorna eller är de slut för säsongen? Ris&pasta måste väl finnas kvar i alla fall. Torkat kött, fisk o fågel har jag med.
Vore skönt att få höra hur ni resonerar

Hälsningar en packfebrig + fjällnödig tant
ps Vi tänker gå med ryggsäck
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Den är tung och stor

Jag tror faktiskt att du har svaret på din egen fråga här ovan!

En vanlig termos med varm dryck eller hetvatten tycker jag att man kan ta med sig i ryggsäcken under vintertid. Vad jag inte förstår är varför man utesluter köket på en flerdagars vintertur, även om man går en stugtur? Det handlar ju om säkerhet tycker jag.
 
Jag brukar Ha en 0,5 liters thermos som är mer eller mindre konstant fylld med hetvatten och kör med frystorkat eller påskonserv. För påskonserverna går det att använda värmepåsar om det vankas lunch. Fyller med vatten och aktiverar och äter en kvart senare om jag inte vill duka upp under t ex blåsiga förhållanden.
Snabbkaffe, soppor och bärdrycker funkar alla med vatten.en matthermos skulle jag dock aldrig tänka tanken på att släpa med mig.

Ibland vill man dock ta en paus och då passar jag på att smälta snö till dricksvatten och varmvatten.
 
Jag skulle ge ett annat råd en de andra, då jag absolut skulle ha med matthermosen. Jag åkte samma tur,abisko-nikka för någon vecka sedan, drog i och för sig på pulka men skulle inte resonerat annorlunda gällande matthermosen om jag skulle haft ryggsäck.
På vinterturer tar jag ogärna fram köket för lunchmaten utan vill att den ska gå smidigt och snabbt. Har då varje dag fyllt matthermosen med mat och varmvatten på morgonen i samband med att frukosten lagas och därmed får jag värmande mat till lunch på ett kick! Har prövat samma metod men i nalgene-flaska, vilket fungerar bra men en stor del av värmen är borta vilket jag tycker är synd vintertid. Har man däremot färdig frystorkadmat så går ju en thermos med kokvatten fint (som tipsats om ovan) då den inte tar lång tid för att bli färdig..Men för mig som mer blandar ihop mat själv så har matthermosen varit en given och uppskattad del i packningen (trots vikten),sedan är jag väl ingen gramjägare heller...

Angående matförrådet i stugorna så vet jag inte specifikt om chokladen men det var mycket att välja på annars. Handlade dock aldrig, men såg inte ut att vara något problem att fixa fika och mat på de stugor som hade butik.

Lycka till,du har en fantastisk tur framför dig!
 
Tack för era svar!

Mattermosen åker med efter överväganden. Maten mitt på dagen är så viktig och säcken är mycket lättare än på vandringarna då tält kök o pasta stannar hemma denna gång.
Kram på er!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips