Hamburgare till större sällskap: Muurikka? Annat?

Ska ut med ett större sällskap (7 pers) till allmän badplats och funderar lite kring smidigaste sättet att steka/grilla enklare grejer som hamburgare etc. Vi har bil så vikten är inte högsta prio, men förstås bra om det är så enkelt att bära som möjligt.

Har redan Trangia 25 med gasbrännare (inkl lägerkittel) men stekpannan är för liten för att steka till så många personer.

Känns som att det smidigaste torde vara att grilla men har aldrig gjort upp eld (utanför trädgården) förut. Vad behöver jag ha med mig i sådana fall förutom grillkol? Eget grillgaller eller en muurikka stekpanna/stekhäll? Vad gör jag om alla grillplatser är upptagna? Bör jag införskaffa en egen anordning (för gas eller ved) som passar till exv stekhällen?

Är lite ute och famlar i mörkret, så tar tacksamt emot alla tips på ett till synes enkelt "problem". Tycker om att äta ute så har inget problem i att investera lite i utrustning som går att använda till fler ändamål.

EDIT: Trodde att jag hade postat i "Kök och brännare" forumet men hamnade fel. Mod får gärna flytta tråden.
 
Skaffa en stekhäll, typ muurikka eller motsvarande, för stor gasolflaska.
Hittade nedan bild på stor annonssida nyss. Bekvämt med ståhöjd.
Ta med salt, vitpeppar, lök, sallad, ost, tomat, stekspade i metall. Lämna senapen hemma. Om hällen är välsmord klarar du dig utan stekfett/olja också. Tändstickor kan vara bra om piezotändningen inte fungerar.
1625560893803.png
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tänk på att kolla om det är eldnignsförbud dit ni ska. I så fall är det oftast bara tillåtet att grilla med fast bränsle i fast iordninggjorda eldplatser i skog och mark: typ cementrör med grus runtom.

Upphöjd kolgrill är då normalt tillåten på tomten hemma med inte i skog och mark.


Kolla aktuell kommun och länsstyrelses hemsida för updpaterad info om området.

/Patrik
 
Skippa grillen och stek istället. Ta med ved och den av dina vanliga stekpannor som du är minst rädd om. Samt en stekspade. Och matolja. Använd en eldplats som finns där, är den upptagen kan man samsas eller vänta lite bara.
Gör upp eld, sen steker du. Lätt som en plätt :) det kommer bli som att steka på hög värme på spisen.
7 Pers är väl typ 14-20 burgare beroende på hur hungriga folk är. Jag lagar till så stora grupper nästintill dagligen och det behövs ingen muurikka (den använder jag till större grupper).
 
Skippa grillen och stek istället. Ta med ved och den av dina vanliga stekpannor som du är minst rädd om. Samt en stekspade. Och matolja. Använd en eldplats som finns där, är den upptagen kan man samsas eller vänta lite bara.
Gör upp eld, sen steker du. Lätt som en plätt :) det kommer bli som att steka på hög värme på spisen.
7 Pers är väl typ 14-20 burgare beroende på hur hungriga folk är. Jag lagar till så stora grupper nästintill dagligen och det behövs ingen muurikka (den använder jag till större grupper).
Instämmer, använd endast stekpanna i gutjärn (ej teflon) och stekspade i metall, gärna med lite längre skaft i trä, ej plast! Svetshandskar eller fodrade arbetshandskar är bra för att hantera den varma stekpannan. Lägg eventuellt en eller ett par stenar i kanten på eldstaden för att ha stekpannan på. Givetvis eldar du bara om det inte är torrt på backen eller brandrisk.
 
Skippa grillen och stek istället. Ta med ved och den av dina vanliga stekpannor som du är minst rädd om. Samt en stekspade. Och matolja. Använd en eldplats som finns där, är den upptagen kan man samsas eller vänta lite bara.
Gör upp eld, sen steker du. Lätt som en plätt :) det kommer bli som att steka på hög värme på spisen.
7 Pers är väl typ 14-20 burgare beroende på hur hungriga folk är. Jag lagar till så stora grupper nästintill dagligen och det behövs ingen muurikka (den använder jag till större grupper).

Tack, lutar mest åt detta alternativ. Vad är fördelen dock jämfört med att ta med sig ett grillgaller? Lättare att få rätt temp? Varför ved kontra kol? Passar på att fråga alla nybörjarfrågor :D

Har tyvärr inga stekpannor som jag vill offra, så får köpa en separat. Är inte gjutjärn för tungt? Tacksam för tips på panna för detta ändamål.
 
Tack, lutar mest åt detta alternativ. Vad är fördelen dock jämfört med att ta med sig ett grillgaller? Lättare att få rätt temp? Varför ved kontra kol? Passar på att fråga alla nybörjarfrågor :D

Har tyvärr inga stekpannor som jag vill offra, så får köpa en separat. Är inte gjutjärn för tungt? Tacksam för tips på panna för detta ändamål.

ALLTID VED, aldrig kol.
Ska man grilla, så är ved överlägset bäst.
Smakskillnaden är enorm.
 
Har tyvärr inga stekpannor som jag vill offra, så får köpa en separat. Är inte gjutjärn för tungt? Tacksam för tips på panna för detta ändamål.

Köp en gjutjärnspanna på loppis! Här får man dem för runt 100 sek. Du har ju bil, då är det inte för tungt. Dessutom kan du ha den hur länge som helst, helt klart en bra investering.
 
Har tyvärr inga stekpannor som jag vill offra, så får köpa en separat. Är inte gjutjärn för tungt? Tacksam för tips på panna för detta ändamål.
Denna från de Buyer finns i storlekar 18-50 cm


En restaurangpanna som inte är särskilt dyr. Tung men lättare än gjutjärn. Och bra.

En annan variant är att köra med ett par halster eller flera.

Stekpanna går bra att köra över eld. Grillar gör man över glöd.
Om det är en utegrillplats där det finns ved, kommer den som har stekpanna att vara klar innan det går att påbörja grillning.

/John
 
Skall du laga till än fler någon gång så är det klokt att ladda upp en ugn med maträtten, för att hålla den varm, alfolio förslut första omgången in i ugnen, en påltburk nära brasan där det är ca 75 grader. Alltefter du stekt klart en omgång till in i ugnen med den sen kan du servera varm mat till alla.

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips