Glutenfri mat

Hej! Senaste inlägget om glutenfri mat är från typ 2008, så jag dristar mig till att ställa en fråga i en ny tråd. Vad finns det för tips och erfarenheter där ute om man av olika skäl inte kan eller vill äta produkter baserade på vete? Den glutenfria pasta som finns ratas dessutom kategoriskt av hela familjen. Kvar som jag känner till på rak hand är quinoa, ris och potatis i olika former. Vi har en torkapparat så tips får gärna inbegripa torkning av mat.

/Fredrik
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag har vuxit upp med en glutenintolerant mamma och min erfarenhet är att den glutenfria pastan måste ätas med sås, då blir den god! Sempers är godkänd, speciellt de produkter som innehåller äppelfibrer. De har en förpackning med penne och en med linguine. De går dock inte att spara så försök inte att göra typ en pastasallad som du serverar flera timmar senare. Lägg bara i pastan när vattnet stormkokar, skölj av och lägg i fett direkt när det är färdigkokt.

Både risnudlar och äggnudlar, som presenteras med det namnet, innehåller väldigt ofta vetemjöl. Glasnudlar brukar dock vara 100% rismjöl, det smakar ju ingenting men kan vara en speciell upplevelse att äta till olika såser.

Försök gå på Mat och hälsa-mässan som arrangeras varje år i Kistamässan i Stockholm! Den råkar vara nästa fredag-lördag och jag har för mig att det kommer folk i busslaster från hela landet som åker dit för att prova nya produkter och köpa på sig lager. Mycket som säljs och presenteras där går liksom inte att hitta någon annan stans. Mycket provsmakning.

Förutom quinoa, ris och potatis (och pasta) kan man göra polenta som är gjort på majsgryn.

Sen vet jag inte om du vill ha fler generella tips. Köttbullar och biffar kan man göra på havregryn (som blöts upp i bunken i ägget några minuter) istället för ströbröd. Såser reder man med maizena. Vi köper nästan aldrig bröd, vi bakar själva istället. Nyckeln i glutenfri bakning heter Fiber Husk vilket gör bröd saftigt. Det är dock svårt att själv omvandla gluten-recept själv så leta efter glutenfria kokböcker.

Lycka till!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips