Glutenfri mat

Hej! Senaste inlägget om glutenfri mat är från typ 2008, så jag dristar mig till att ställa en fråga i en ny tråd. Vad finns det för tips och erfarenheter där ute om man av olika skäl inte kan eller vill äta produkter baserade på vete? Den glutenfria pasta som finns ratas dessutom kategoriskt av hela familjen. Kvar som jag känner till på rak hand är quinoa, ris och potatis i olika former. Vi har en torkapparat så tips får gärna inbegripa torkning av mat.

/Fredrik
 
Jag har vuxit upp med en glutenintolerant mamma och min erfarenhet är att den glutenfria pastan måste ätas med sås, då blir den god! Sempers är godkänd, speciellt de produkter som innehåller äppelfibrer. De har en förpackning med penne och en med linguine. De går dock inte att spara så försök inte att göra typ en pastasallad som du serverar flera timmar senare. Lägg bara i pastan när vattnet stormkokar, skölj av och lägg i fett direkt när det är färdigkokt.

Både risnudlar och äggnudlar, som presenteras med det namnet, innehåller väldigt ofta vetemjöl. Glasnudlar brukar dock vara 100% rismjöl, det smakar ju ingenting men kan vara en speciell upplevelse att äta till olika såser.

Försök gå på Mat och hälsa-mässan som arrangeras varje år i Kistamässan i Stockholm! Den råkar vara nästa fredag-lördag och jag har för mig att det kommer folk i busslaster från hela landet som åker dit för att prova nya produkter och köpa på sig lager. Mycket som säljs och presenteras där går liksom inte att hitta någon annan stans. Mycket provsmakning.

Förutom quinoa, ris och potatis (och pasta) kan man göra polenta som är gjort på majsgryn.

Sen vet jag inte om du vill ha fler generella tips. Köttbullar och biffar kan man göra på havregryn (som blöts upp i bunken i ägget några minuter) istället för ströbröd. Såser reder man med maizena. Vi köper nästan aldrig bröd, vi bakar själva istället. Nyckeln i glutenfri bakning heter Fiber Husk vilket gör bröd saftigt. Det är dock svårt att själv omvandla gluten-recept själv så leta efter glutenfria kokböcker.

Lycka till!
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
saclawes Den perfekta maten Friluftsmat 9

Liknande trådar