Gasol på vintern? Hur grädda våfflor i skidspåret?

Hejsan

Jag har en vision om att grädda våfflor vid längdskidspåret. Vill undvika vedeldning och gärna värma våffeljärnet med någon brännare.

Hur (dåligt) brukar gasol funka på vintern?
Jag har redan 2 små gasolbrännare (en trangia och en pocket rocket)

Hur gör ni? Är det bara ved som gäller? Eller kör ni någon multifuel-brännare med fotogen?

Tacksam för tips.
 
Frågan är väl hur viktkänslig du är. Kan du ta med dig vanlig gasol så fungerar den ner till ca - 40 grader. En composit 5:a bör ju räcka en bra bit.

Campinggas på engångsförpackning finns i vinterversion och fungerar väl ner till -15 ungefär.
 
Ingen egen erfarenhet men rejäl brännare uppemot 7-8 kW behövs nog om det är kallt och du skall värma våffeljärn dvs ingen lättvikt. Kolla med Fogas www.fogas.se de kan detta.

Thure
 
Senast ändrad:
Då är det något sånt här du ska använda, finns med 3 - 8 brännare.
Just den här blev en aning åt det kostsamma hållet, men hela 500-serien
ger dig enkelt lösningen på våffelproblemet... Både medförbara och en helt
enorm summaeffekt:
Våfflorna gräddade på nolltid - och med ett par tre järn så kan du köra med
kontinuerlig serieproduktion. Värmekällan sviker inte!!
 
Hejsan

Jag har en vision om att grädda våfflor vid längdskidspåret. Vill undvika vedeldning och gärna värma våffeljärnet med någon brännare.

Hur (dåligt) brukar gasol funka på vintern?
Jag har redan 2 små gasolbrännare (en trangia och en pocket rocket)

Hur gör ni? Är det bara ved som gäller? Eller kör ni någon multifuel-brännare med fotogen?

Tacksam för tips.
Vad har du för våffeljärn?
Jag försökte värma en Muurrikka stekhäll (ca 49 cm diameter) med mitt Multifuel-kök på gas, det blev absolut inte tillräckligt varmt för matlagning vid mitt enkla försök. Men det är ju en rätt stor yta stålplåt, dock tunnare gods än ett våffeljärn. Hoppas någon som har bättre tips än mig kan förklara om/hur det är görbart!
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Anledningen till att jag ibland vill avstå ved är röken (småbarnen tycker med rätta att den är jobbig och det är olämpligt jämte längdskidspåret) och att jag inte vill släpa på veden.

Jag har också en muurikka 48cm . Intressant iakttagelse att det inte räckte. Jag får helt enkelt prova mig fram lite. Pocket rocket är ju ändå rätt kraftigt, måhända funkar det. Det är ett rejält gammalt gjutjärns-våffeljärn jag har.

Lite förvånad ändå att ingen riktigt verkar ha löst detta. Käkar ni inte nygräddade våfflor i pulkabacken!? 😜
 
Ett gammeldags fotogenkök får rätt bra effekt om man pumpar upp trycket. Jag steker ibland pannkakor till drygt 15 personer på ett tvålågigt sådant kök Optimus 535 535os.gif. Det går riktigt fort om man kör med två pannkakslagg. Men jag har inte gjort detta på vintern. Enlågiga finns förstås också.

Thure
 
Vi tycker vi löste det bra när barnen var små. (Våra älskade vedrök...) Vi körde ut bra, torr ved i början av vintern och tog sedan med ett bra vedkök (inte öppen eldstad, alltså) när vi skulle ut. Nu blir det eldstad och vi kör fortfarande ut veden, med spårläggningspulkan, så blir de viktiga sakerna gjorda på en gång.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips