Gas vs spritkök? Markill Hot Shot? Tips?

Hej hej!

Funderar på att köpa ett gaskök (har tröttnat lite på de långsamma spritköken) till mitt Mini-Trangia (0,8 l). Tittade på ett litet och behändigt kök från Markill (eller Vaude - hur är det nu egentligen? Någon som vet hur dessa hänger ihop?). Hot Shot heter köket, och ska enligt uppgift koka 1 liter vatten på ca 4½ minut. Frågorna lyder:
Kan ni ge ert omdöme om köket, och eventuellt även lite tips om hur man handhar gaskök uppe på ett vindpinat sommarfjäll? Är det värt pengarna (ca 300 kr), eller bör jag fortsätta kånka på T-röd i evigheternas evighet...?
Sedan skulle jag vilja veta varför vissa gasbehållare innehåller bara butan, medan andra har en butan/propanblandning. Vad är bättre?

Tacksam för svar (före midsommar, då bär det nämligen av till fjälls...)

/Jon-Bjärven, Pite-Långnäs (vad annars?)

PS. Alla som förespråkar -dyra- multibränslekök o.dyl. kan bespara sig besväret att "frälsa" mig. Valet står mellan gas- eller spritkök, inget annat.
DS.
 
Jag vet visserligen inget om köket du frågar om, men generellt så brukar ju de flesta gasolkök fungera bra (enligt min inte alltför stora erfarenhet). Be att få "provköra" innan du köper (om du har möjlighet). Det som är viktigt är vindskydd, antingen genom att hålla till i absiden på tältet eller att ha ett bra folieskydd eller motsvarande att sätta upp runt köket. Blåser det för mycket så kan det ta lång tid att koka upp. I övrigt så tycker jag att gasolköket är överlägset. Renare och snabbare än spritköket. När det gäller butan/propan så är det väl så att butan fungerar sämre i kyla (och det gäller redan vid temperaturer över noll, under noll tror jag inte det fungerar alls utan att man värmer gasbehållaren först). Blandar man med propan så passar det svenska förhållanden något bättre alltså (fortfarande så fungerar det dock sämre om det är för kallt). Rent propan kräver dock kraftigare grejer pga högre tryck, och är alltså inte användbart normalt sett.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Markill säljes av Vaude. Men mer vet jag inte..
Du skrev om uppkokningstiden, nu är det ju så att den inte är helt rättvis angiven, eftersom den för det mesta anger uppkokning av rumstempererat vatten (iof. så får man ju en uppfattning köken sinsemellan).
Själv köpte jag en markill-brännare till mitt trangia. Fungerar klanderfritt.
Måste ta tillfället i akt att slå ett slag för markills (finns förmodligen andra märken också..) adapter till gasbehållare. Med denna kan du använda 10:-:ers(biltema) gasbehållare. Tar inte många gasbehållare fören du tjänat in adaptern (ca 210:). Adaptern återfinns bland annat hos northstar.se
 
Gasolbrännare, javisst!

Vi (sambon och jag) använder 2 st gasbrännare på våra vandringar, en till Trangia-köket som ger ett gott vindskydd, och den andra brännaren är en liten en, men ack så effektiv för den kompletterar den andra brännaren om man skulle ha flera kok på gång, men vi använder även den till stekning pga att Trangia-köket inte tillåter stekpannan att komma närmare brännaren vilket leder till att man eldar för kråkorna. Båda brännarna kommer från Primus och har fungerat klanderfritt, men jag skulle inte heller tveka till att köpa Markill. Lägg till ca 3 tior och köp Markill Spitfire med vindskyddande kärlstöd.

MVH JP
 
Vindskydd

bjärven; sa:
Hej hej!

Sedan skulle jag vilja veta varför vissa gasbehållare innehåller bara butan, medan andra har en butan/propanblandning. Vad är bättre?

DS.

Butan/propanblandning fungerar bättre än butan när temperaturen kryper ner mot noll. I minusgrader sjunker effekten snabbt även med blandning.

Jag skulle satsa på ett gaskök med slang till bränslebehållaren - då kan du använda ett löst folievindskydd runt brännaren vilket snabbt spar bränsle. Sådana kök har ofta en förvärmingsslinga som hjälper upp prestandan i kyla.

Att vira ett aluskydd kring en gasflaska med brännare ovanpå är inte att rekommendera p g a risk för överhettning och explosion.

Mvh,

J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips