För lätt för att säkra?

Underbart :)

Var mätte du belastningen? Den skäggige bergsbestigarens inknytning, ankaret eller hans tänkta säkrares sele? Siffrorna och min förutfattade mening pekar ju på inknytningen men...

Dessutom undrar nog många hur långt försökspersonen "under kontrollerade former" lät sig hissas upp och om det var några särskilda punkter du fann lämpligt att förhandla med honom när han hängde lagom långt upp...

Belastningen mättes i inknytningen eftersom det är vikten hos klättraren vi var ute efter. Klättraren bestod i detta fall av tyngder.

Det som stoppade den skäggiga bergsbestigaren (säkraren) från att åka upp till toppen var att tyngderna åkte i marken. Det var inte så dramatiskt som det kanske låter, han åkte upp med ungefär 2cm/sek.

Eftersom jag är den skäggiga bergsbestigarens chef så var det bara att beordra honom att hänga i selen ;)
 
Den skäggiga bergsbestigaren tyckte att det var väldigt intressant att tvinga chefen falla i lastcellen efteråt... Enligt mycket säkra källor.
 
Detta är det absolut bästa jag vet! När folk testar hur det blir i "verkligheten". Vår sport är knökfull av gamla påståenden som skickas från far till son och som blir "sanning". Bra jobbat climbrob!

Min slutsats: med ett tajt säkringsarbete kan en liten säkringsman sköta om en stor klättrare (vid topprep). Om den lille säkringsmannen spanar på brudar eller sover så får han en flygtur upp i röven på en stor klättrare...
Oj oj oj... Jag är ganska säker på att förbundet är för ett jämställd klättring. Här har du fallit i genusfällan flera gånger.
Bättre hade varit
Mina ändringar....
[...] Vår sport är full av gamla påståenden som skickas ifrån generation till generation och som blir sanning.[...]
Min slutsats: med ett tajt säkringsarbete kan en liten säkringsperson sköta en stor klättrare (vid topprep). Om den lille säkringspersonen spanar på andra eller sover får han eller hon en flygtur upp i röven på en stor klättrare.
 
Oj oj oj... Jag är ganska säker på att förbundet är för ett jämställd klättring. Här har du fallit i genusfällan flera gånger.

Aha, det trodde du! Men det jag med i själva verket gjorde, genom mitt val av ett förgrovande språk, var att ironisera över just de gamla ingrodda föreställningarna, klätterpatriarkatets makt över orden och förtryckets subtila härskartekniker. Det är snarare du som genom ditt fokus på kön förstärker existerande maktstrukturer och marginaliserar homo-, bi-, trans-, queer- och andra klättrare!

(Ok, innan någon flippar. Detta är på skoj...)

;-)
 
Köpte min hos Vetek:
http://www.vetek.se/S-Lastcell-for-tryck-och-drag-2-ton-IP67-Nickelplaterat-stal-/article

Till lastcellen behöver du en display. Jag har den här:
http://www.vetek.se/Vagindikator-multifunktion-med-batterimatning/article

Ca 6000:- vill jag minnas. Jag använder den vid reparbete ibland så den är köpt på firman.

SKF har en vet jag men tror inte de använder den. Vore ett kul Bergsportreportage att visa krafterna "i verkligheten" ;)

Kommer även att använda den för att provdra gamla skitbultar ute på klipporna för att se när de går sönder.
 
Vill tacka för all input och ge lite feedback! Har nu topprepssäkrat ett par gånger när jag varit ute och klättrat i sällskap med folk som varit 15-20 kilo tyngre, och det har fungerat utmärkt :) Är man skadad om man som nybörjare tycker att det är fantastiskt roligt att säkra också?
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.