Fil till yxorna

8 eller 12" dubbelhuggen flat Öberg, du behöver filskaft oxså. Rejäl verkstadsbänk med stort skruvstycke underlättar rejält.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Själv använder jag Nicholsons ansatsfil, troligtvis 250 mm. ju längre fil, ju bättre är det, anser jag. då man filar mot eggen.

Saknar du ett vettigt skruvstäd (alla har ju inte ett Peddinghaus Matador 180 :)), så kan du lägga yxan på ett bord och använda en 2"x6" bräda av lämplig längd mellan yxhuvudet och väggen, så att yxan inte glider bort. Du kan även även lyfta upp eggen (genom att lägga under en lämplig träbit), för att få en bekvämare arbetsställning.

Edit:
Kan tillägga att jag bara använder fil för grovslipning av yxor. För finslipning (bryning) används ett bryne och då helst en yxsten. En yxsten är tjockare än ett vanligt bryne, varför risken att skära sig på eggen under bryning minimeras.
/Niklas
 
Senast ändrad:
Jag brukar använda typ vilken fil som helst som är platt till yxorna. Har dock slutat fila så det blir nån egg att tala om, bladen filas ner så himla fort om de ska va vassa
 
Jag tror ts menar "isyxor"...
Funkar med de flesta filar. Jag använde en ansatsfil, kanske 250-300 mm lång? Av märket Pferd.
Håller yxan/yxbladet i handen. Inte så jävla noga, kolla på ett nytt blad och efterlikna. Fila så lite som möjligt så kortar man inte ner bladen så snabbt. Använd handskar. Samma sak med fronttaggarna på stegjärnen. Det måste inte bli supervasst..geometrin är viktigare i så fall...
 
Innan ni ger er på något dyrbart med filen. Öva på ett stycke grovt 18-24mm armeringsjärn. Att göra filövningarna att få en rund grej 6 och 8 kantig samt att kunna fila en sexkant jämt rund är steg ett. Mät ytorna med stållinjal och kolla rundheten med en krumpassare om ni saknar mätklocka.
Man kommer väldigt långt med ett 120 mm skruvstycke.
go tur
 
Det är alltså en sådanhär eller motsvarande som ts skal slipa...
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    12.4 KB · Visningar: 906
Den som inte övat först har goda möjligheter att klanta till det rejält, filar avverkar, fortare än man önskar om man inte övat. Armeringsjärn kan man tigga stumpar av.
go tur
 
Inte slipa, bara fila...

Det är alltså en sådanhär eller motsvarande som ts skal slipa...

Fila menar du antar jag, slipa är inget bra, ;) sorry, men det är himmelsvid skillnad på att fila och att slipa...

Jag brukar använda en enkelhuggen fil, ca 200mm, ligger alltid med i påsen med stegjärnen för i fall att. Och som kjpil säger, lite trubb gör inget, brukar lämna en platta längst ut. Det blir snart platt i alla fall.

Ciao!

Uffe
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips