Fatskis och randonnébindningar

Hej!

Jag har funderat på att köpa ett par riktigt breda puderskidor och sätta på randonnebindningar (förmodligen fritschi diamir) på dessa. Är det någon som har erfarenhet av detta? Kan man hitta tillräckligt breda stighudar? Hur är det med skarknivar (Harscheisen), kan man få på sådana också?

Jag har inte så stor erfarenhet av breda skidor, har bara testat pocket rocket. Dessa tyckte jag dock var för mjuka. Har förstått att Völkl Explosive, Bandit 3X och K2 AK Launcher skall vara bra. Är det nån som har några synpunkter på styvhet, vikt osv? Jag vill använda skidorna till att gå längre turer i stil med Chamonix-Zermatt o dyl. Jag är beredd att offra lite vikt för att ha ett roligt åk ned.

Kristian
 
Stighudar till breda skidor brukar inte vara något problem att fixa. 110 mm hudar hittar man numer i de flesta välsorterade skidaffärerna. Antingen skär du till hudarna själv eller så kan de säkert göra det i affären åt dig. 110 mm täcker som du förstår inte skidans bredd i toppen men det gör inget.

Vad det gäller Diamir bindningarna (Diamir Freeride) så funkar de bra så länge man inte kör för hårt. Dropp och andra grejer som utsätter bindningarna för stora påfrestningar brukar Diamiren inte gilla. Ett alternativ är Alpine trekkers som du använder till vanliga bindningar.
Jag har själv ett par skidor med Diamir bindning och ett par med vanliga bindningar. Skidorna med Diamir har jag på längre turer och brukar då köra lite lugnare. Dels pga bindningen och dels pga att det inte är skoj att skrota när man kanske är 5 h från skidanläggningen och eventuell hjälp. På mindre turer nära systemet brukar jag köra med mina vanliga lagg och alpine trekkers. Det är dock bra mycket segare att gå uppför, speciellt om det är lite brant och trixigt...
Jag vet inte hur du kör eller hur stor du är men det finns numer många trevliga feta skidor. Alla de du nämnt är sjussta skidor. Vill du gå mycket på tur ska du nog undvika de allra fetaste, Head 103, Big Daddy, Big stix 106 mm. En skida med runt 90 mm under foten funkar perfekt. Jag har själv ett par Ross XXX med Diamir bindning och är nöjd. Gillar du mjuka skidor gillar du säkert K2, annars är Explosive ett hett val. Explosive är stabil och ganska raka vilket inbjuder till få svängar...
Skarknivar har jag inte testat själv men det ska funka fint till Diamir har jag hört.

Slutsats: Ett par breda plank med Diamir Freeride funkar fint både uppför och utför så länge du inte vill tävla i Randonee eller köra utför riktigt hårt...

Lycka till!
 
Hej Kristian!

Jag har åker Randonnè och bytte ut min lätta utrustning (dynafitbindning och skidor på 1,3 kg) mot tung (diamirbindning och Rossignol Scratch BC [122-90-115] på 2 kg) för en tid sidan och jag tycker att det går alldeles utmärkt. Jag bor i Dolomiterna och gör turer ofta och här använder alla dynafitbindning (ibland diamir) och lätta skidor (ofta ski-trab). Jag är fullständigt ensam om denna utrustning och folk ser konstigt på mig, men jag får mer behållning av utförsåkningen än vad de får. All specialisering av utrustning är överdriven, varför inte använda de skidor som du har roligast med när du ska ned.

Inga problem med stighudar, mina är 10 cm breda av märket ski-trab och säljs per meter, sedan klipper du till dem själv.

Hälsningar - Kalle
 
Hejsan

Jag har ett par Elan Mantis 777 (117-87-107) med Diamir bindning. Tycker det funkar klockrent med BD-s Asencion stighudar som är 95mm breda som jag har skurit till. De finns upp till 110mm breda om jag inte minns fel. Man får dessutom med en kniv att skära till dem med. Jag kan verkligen rekommendera Mantis-skidan om det är något i den sizen du letar efter.
Lagom mjuk, dvs härlig i pudret och inte för mjuk när det är hårt. Åker man väldigt aggresivt när det är stenhårt eller isigt fladdrar skidan aningens, men vilken bred skida gör inte det.
Ha det
Johan
 
Breda skidor

Har själv ett par monster 85:eek:r med Daimir FR och de är ju ok. Som komlement kör jag ett par Völkl V explosive med telsi bindning.

Skall du gå mycket på platten är breda skidor riktigt tråkiga och jag tycker att det är betydligt knixigare när man skall gå på skrå med breda skidor (oavsett om man har breda stighudar eller ej).

Utför är därimot en helt annan sak:)

Så på korta branta turer är slutsatsen: Spara ingen vikt under knäna!
 
Köpte precis ett par AK launchers med diamir efter att ha kört på den kombinationen i en vecka. Det väger ju lite auppför men funkar superbra.
 
Bandit B2

Funderade på Bandit B2 som en kompromiss för randonée. Ngn som har tips på var man kan hitta dem billigt så här i sluttampen på säsongen?

/Fredrik
 
Breda skidor /Knivar

Skarknivar till Diamir finns i 3 bredder.
Small L och XL
L går upp till ca 83 mm midja Xl däröver.

Att gå med breda lagg går alldeles utmärkt men naturligtvis behöver man ju inte välja den allra tyngsta.
Har själv den nya Atomic TMEX som är telemarksvarianten av REX. Tlllsammans med Diamirbindning.
Det är nog ett av dom lättaste breda ekipagen.
Varför telemarksvarianten?
Jo den är betydligt följsammare pg av sin mjukare flex och dom är mindre bakstyva.
En interresant semibred skida som många använder i alperna är Trab Freerando med 78 mm midja. Lätta och fina att åka på.
 
skillnad pa turer och turer!

Jag tillbringar varen nere i alperna med ett par monster 85:eek:r med diamirbindningar. Harda pjaxor ocksa, Denali XT (flexibel alpinutrustning). Mina hudar ar gamla och lite smala, det kan bli lite osakert men funkar fint med knivar. Funderar pa att slitsa upp dem i mitten for battre grepp (funkar for kompisar!).

Efter nagra harliga men slitiga turer i Gran Paradiso har jag insett att min utrustning passar bast om man gar en eller annan timme for att fa fina ak utanfor pisten. Pa langa turer blir det knappast valuta for anstrangningen! Franska och italienska randonneurer och bergsguider tittar med forskrackelse pa mina (och min killes) tunga prylar och skakar pa huvudet... Sjalva springer de forbi en i full fart!

Jag vill absolut inte gora mig av med min utrustning men skulle garna investera i rena turgrejer ocksa, sa fundera pa vad det ar du ska gora: uppfor och langa transporter eller nedfor med kortare bestigningar...

Kanske vettigt att hyra (tur)utrustning vid veckolanga turer om man normalt aker breda/tunga skidor.

Ha det skoj i bergen! Anneli
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Maskros444 Funkar randonnébindningar på fetare skidor? Skidalpinism 15

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.