• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Exped - dålig kvalitet?

Jag undrar om någon annan har haft "otur" med liggunderlag från exped? Jag har lyckats sova sönder (antar jag) tre stycken. Både Addnature och Naturkompaniet har varit trevliga och erbjudit byte - men det känns konstigt att de ens går sönder.

Alternativt så gör jag något helt fel med dem. Jag måste köpa nytt underlag nu och vill inte köpa "fel" igen...

På just Exped Synmat (den tunna lätta) har jag fler gånger fått problem med lufttuberna/rören i underlaget, att de har exploderat. Andra gånger har ventilerna börjat ge med sig.

Jag har även köpt en Downmat som aldrig har haft problem däremot - så det kan vara något speciellt med den ultralätta Synmat.
 
Såvitt jag vet är Exped ett kvalitetsmärke. Dock har man, som framgår av inlägg på Utsidan, fb-forum m.m., uppenbarligen misslyckats med Synmat 7 UL. Jag tror att de övriga liggunderlagen från Exped inte är sämre än de från andra tillverkare.
 
Ja det kan absolut vara så att bara synmat 7 ul har dålig hållbarhet. Något kanske de fick offra för storleken. Synd dock, när jag gillar allt annat med det.
 
Jag har haft ett par Expedition Synmats (UL och andra) som har gett upp. Det har varit efter ett ganska bra tag, så jag vet inte um jag vill kalla det dålig kvalitet, det rör sig om bortåt hundra tältnätter för UL varianten. Jag är inte missnöjd med mitt köp men känner just nu inte för att pyssla med det där. Jag har satt mitt hopp till ett halvlångt term-a-rest ovanpå tunn cellplast just nu för att inte behöva oroa mig så mycket för det. Det är en tyngre och otympligare lösning dock.
 
Har reklamerat ett av expeds dunfyllda och två av deras UL. Har också haft problem med ett Thermarest.

Och nej jag har inte lämnat dem uppblåsta i ett varmt tält eller liknande.

Har inte heller haft något problem med att få ersättning av butiker/tillverkare. Mitt Thermarest fick jag skicka till Irland för bedömning.

Så numera har jag/vi alltid med ett cellplast som reserv ifall ett uppblåsbart skulle ge upp (det används också vid raster). Inte den lättaste lösningen men att sova på ett tomt uppblåsbart liggunderlag är inte skoj.
 
Exped verkar ha problem med att de delaminerar (blir ballonger).

Om de har fler haverier än andra tillverkare vet jag inte. Det blir ju så uppenbart om liggunderlaget går sönder på det viset. Punkteringar kan man ju ha orsakat själv, så det kan man ju inte skylla lika lätt på tillverkaren.
Många tycker att Exped har bra reklamationshantering. Jag vet de som blivit nekade reklamation.
 
Har Synmat 7 UL och wintermat mw och bägge har fungerat i många år utan problem.
Ni fyller dem väl inte helt med luft så att de är sprängfyllda?
 
Mitt Thermarest delaminerade(?) för sju år sen och då köpte jag ett Exped Synmat och det har hållit sen dess.

Min teori då var att det kanske delaminerade för att jag blåst in fukt med utandningsluften. Mitt Exped har jag bara blåst upp med pumpsack. Om det är därför det har hållit så många år vet jag inte men så länge det håller är jag nöjd och fortsätter.
 
Köpte ett Synmat 7UL och märkte efter första användningen att jag inte litade på att det skulle hålla.. väger 100kg så misstänkte att det det bara var en tidsfråga innan det gick sönder, vilket oroade mig under turer.

Använde det 6 övernattningar innan en kanal gick sönder. Exped har 2års garanti på UL och 5 år på resterande segment så brukar vara lätt att byta.
 
Även jag har fått en "exploderad" kanal på ett Winterlite MW för några år sedan, fick tillbaks pengarna utan problem (via addnature där jag köpt det). Mitt pajjade när jag lånat ut det till klättrare som jag misstänker lämnade det sprängfyllt i ett tält i Spanien några veckor.

I samband med detta la jag väldans massa timmar på att leta efter andra märken där detta inte är ett känt problem och allmän research på internet. Resultatet var att jag skaffade ett nytt Winterlite eftersom jag inte någonstans hittade ett enda underlag eller tillverkare som inte hade hyfsat många liknande problem på just UL segmentet.

Det verkar som man antingen får ta något som väger 100-150 gram mer och håller bättre, eller leva med risken att en kanal exploderar eller något annat lurt.
 
Gamla modeller hade tendenser att släppa i innerväggarna och bli "balonger" men trodde det var fixat till de nyare modellerna.
 
Alla mina och familjens uppblåsbara liggunderlag har havererat förr eller senare. Konventionella Thermarest som vägde ca 1 kg har jag använt sedan typ 1985. De har oftast hållit bra i vissa fall mer än 10 år. Sedan såg jag mig om efter lättare. Och där har livslängden varit betydligt kortare.

Det har gällt både Expeds UL och tidigare Mammut.

Finns flera tidigare trådar som behandlar havererade uppblåsbara liggunderlag.
Jag har fått punktion/slitage men inte delaminering och "ballong"bildning på min Exped UL.

Thure
 

Logga in

Tips!