Ett sätt att kolla din GPS noggrannhet...

... är att ta dig till en flygfyr. Fyrarna har kända koordinater, men Luftfartsverket är lika småsinta som Lantmäteriet, och vill inte släppa någon information via e-post. Men på navigationskartor för luftfarten finns dom.

På midsommarafton var vädret inte så inspirerande för traditionellt firande. Så övertecknad tog med hustru, kompis med GPS och Mapsource på PC med kabel till Vistan ut på en biltur.

Vi prickade in fyren Dunker, som ligger sydväst om Åkers Styckebruk i Sörmland, på N59 12 25.8 E17 00 43.5, WGS 84. Autorouting-funktionen ritade kortaste vägen genom duggregnet med ”Avoid Highways and Toll Roads” förkryssat. Vi satte extra waypoints där sträckningen såg rak och trist ut.

Hustrun hade inte förvarnats om flygfyrfinnandet men uppskattade ändå högeligen utflykten, som tog oss förbi lövade festplatser och hembygdsgårdar med inträde, lotterier och nykammade barn. Sista biten fram till fyren gick på en mycket gropig skogsväg som V70:an nätt och jämnt fixade.

Hustrun hade precis börjat undra vad vi höll på med, när plåtschabraket dök upp inne bland träden. Dunker är en så kallad VOR-fyr (Very High Frequency Omnidirectional Radio Range) och utgörs av en kanske 10 meter hög, rund metallplattform med ca 20 meters diameter, en ring med 36 dome-antenner utmed plattformens ytterkant och en antenn i mitten.

Och där, rakt under plattformens mittpunkt, kunde vi avläsa Vistans display och få bekräftat det vi redan visste. Vi hade hittat Dunker!

Hustrun skakade på huvudet.

PS. 41, 5 nautiska mil från Dunker på en kurs av 58° ligger Tebby, en till VOR på N59 31 54.1 E18 12 12.0, WGS 84. DS

PPS Läs mer om VOR på http://aj.encyclopedia.com/html/r1/radioran.asp DS
 
Märkligt!

Mystiskt det här, men det måste finnas någon särskild sammansättningslina för folk ämnade att bli "hustru", en lina där komponenter för intressant tekniskt vetande fullkomligt lyser med sin frånvaro. De är ju likadana allihop!

Anders
 
Ny fixpunkt

Ett annat sätt att kolla din GPS:s noggrannhet är att gå till en känd triangelpunkt.

Jag har kommit över uppgifter från Lantmäteriet om en triangelpunkt i Edsberg, Sollentuna, norr om Stockholm. Den ligger c:a 5-10 meter från (på östsidan om) högsta punkten på ett berg (med nästan helt fri sikt, vilket är viktigt) och är inhuggen i berget på vanligt sätt. Telefonkatalogskartan sidan 21. Parkera i centrum (post o. vårdcentral). Därifrån är det några hundra meter att gå. Enklast är att gå från slutet av den lilla gatstumpen ö om Edsbergs kyrka.

Punktens koordinater:

Rikets nät (RT90) 6593466,8 / 1622837,8 (58 m.ö.h.). Jag har två decimaler till men de är knappast intressanta. Punktens läge är alltså mycket noggrant känt.

Omräknat på Lantmäteriets hemsida blir det:
Lat-long (WGS 84/SWEREF99): 59gr. 26’ 37,436’’ N, 17gr. 58’ 13,940’’ Ö
eller 59 gr. 26,6239’ N, 17 gr 58,2323’ Ö.

Vill du kolla din GPS-noggrannhet så använd WGS84. Använder du RT90 är det troligt att din GPS räknar fel vid omvandlingen (transformationen) till RT90. (GPS:er brukar arbeta internt och lagra i WGS84, oavsett valt koordinatsystem.) För Garmin12 och Magellan 315 är felet 6-7 m i Stockholmstrakten, alltså betydande, med tanke på att det slumpvisa felet bara är högst 10-15 m. Mäter du under längre tid och tar medelvärdet blir det slumpvisa felet ännu mindre.

För att prova om din GPS räknar fel så gör omvandlingen av koordinaterna ovan på din egen GPS, lämpligen från WGS84 till RT90. Blir felet 1 meter eller mindre kan du vara nöjd. Felet kan skilja mellan olika GPS-fabrikat, modeller och programversioner. Transformationsfelet är alltid lika stort på en och samma plats, till skillnad från det slumpvisa felet som varierar från gång till gång, ja faktiskt från sekund till sekund.

För Garmin 12 och Magellan 315 (och de programversioner de modellerna hade när jag testade dem) är transformationsfelet nästan 0 i trakterna kring Bollnäs – Söderhamn, för att sedan bli större ju längre därifrån man kommer. I Stockholmstrakten är felet som sagt 6- 7 m. Ännu värre är det i norra Lappland där det är så stort som 30 m, i Skåne c:a 20 m. Du måste ha klart för dig hur just din GPS räknar, annars kan du glömma alla ”precisionstester” med RT90.


Lantmäteriet har en korrekt omvandlare på sin hemsida (http://www.lantmateriet.se välj Produkter och tjänster – Geodesi och GPS - ”Transformera Online”, se även ”Tips om GPS” högst relevant i sammanhanget). Med den kan du testa din GPS för olika platser i landet och sedan göra korrektionskurvor, om du är intresserad.
Programmet Kartex har också en riktig omräknare om än inte lika noggrann (man växlar mellan RT90 och WGS84 så får man omräkningen). Enklast blir det om du kan ansluta GPS:en till datorn och omvandla waypoints/landmarks.

Det finns andra sätt att komma till rätta med transformationsfelet, t.ex. med ”user grid”, men den diskussionen får ske under en annan rubrik.
 
Testat med Vistan

Om jag knappar in positionen enligt WGS 84, i omvandlad till decimala grader, eftersom det ger bäst upplösning på min Vista, blir resultatet så här:

Inställd på Rikets nät:
Felet vid omvandlingen blir ungefär 6,5 meter.

Inställd på User Grid enligt LMV (som inte avhandlas i denna tråd):
Felet vid omvandlingen blir ungefär 0,8 meter.

Inställd på RT 90 (fr.o.m. firmware 2.22):
Felet vid omvandlingen blir ungefär 0,3 meter.

Alltså är det positionsformat som i Vistan kallas RT90, trots att RT90 egentligen är en kartprojektion, det som ger bäst noggrannhet vid omvandlingen mellan lat/long enl. WGS 84 och Rikets nät. Du som har RT90 i din eTrex, använd det hellre än det ursprungliga Rikets nät. Om du inte har RT90, kolla Garmins sida. Det kan finnas i uppdateringarna.

Nu skulle man klart kolla några andra noggrannt kända punkter i andra ändar av landet också, för att se hur det passar i Skåne eller i Norrland nånstans.

Anders
 
Förtydligande

För att undanröja eventuella missförstånd:

Testa felet i transformationerna på olika platser i landet kan man göra hemma vid skrivbordet. Man behöver inte alls ha noggrant kända punkter. Knappa bara in t.ex.
68 gr 0,00’ N och 20 gr 0,00’ Ö (Kirunatrakten) hos Lantmäteriet och på din GPS och jämför omräkningsresultatet, så ser du hur bra eller dåligt det funkar i den delen av landet.

Eller 56 gr 0,00’ N och 13 gr 0,00’ Ö (Helsingborgstrakten).

Hur din GPS uppför sig ute i verkligheten avslöjas ju däremot bara ”på plats”.

För övrigt märker jag nu att det hänt mycket på programvarusidan sedan jag köpte min GPS. Fortfarande gäller dock att man måste ha koll på vad GPS:en egentligen visar när man använder det svenska rutnätet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Nordiska Motorcyklister Garmin Fenix 5 Plus - Köp eller titta åt ett annat håll..? Navigering 8
Fjällkjell Konvertera ett spår Navigering 3
gpsnissen Spårningsenhet och ett System Navigering 3
Unnah Byta till ett nytt Garmin Navigering 77
andyyy Är Garmin eTrex10 ett bra val för mig? Navigering 9
Fredde77 Skapa rutt av ett antal waypoints Navigering 1
Jazzil Ett >> ENKELT << gps-program som visar longitud och latitud. Navigering 4
GAMMDUSLF Ngn som vet ett större turistföretag som... Navigering 0
niking Microsoft lanserar ett nytt operativsystem för gps Navigering 4
thureb Tillbaka längs ett slingrande spår i eTrex Vista HCx Navigering 5
ALj Ett och annat om GPS Navigering 2
Arstuga Ett par ... om Pocket Kartex Navigering 3
RedBreather Ett måste för PDA? Navigering 2
greenjuice GeoJournal - ett nytt geocaching-program till Mac Navigering 2
Gotham Att avgöra om en koordinat är inom ett område Navigering 1
sachsaren Koordinaterna till ett ställe i Vitryssland. Navigering 13
greenjuice Ett par alternativa överföringsprogram till Mac OS X Navigering 0
norddal Behöver ett tips angående GPS ACER N35 Navigering 1
avslLM Kartex - ett framtidsscenario Navigering 33
tcollin Ett senarie Navigering 4
Jimmy_L NASA har ett grymt program. Navigering 14
duelago Ett lämpligt projekt för kartsnickrare... Navigering 9
jasy Vad är ett CITO-event? Navigering 0
ALj Friluftskartan bara ett skämt - eller??? Navigering 5
jonasolof Är RIK ett proprietärt format som kostar? Navigering 1
errbe Friluftskartan ett skämt? Navigering 51
bwho EGNOS ett skämt? Navigering 27
såg kator visar bara allt på ett papper. Navigering 2
Felkodningen ett minne blott ? Navigering 3
Stefan_Nhn Olika sätt att skriva koordinater Navigering 6
Magnus11 Höjdmätning med GPS och på andra sätt? Navigering 9
grodanbolle Vad behöver man för program för att kolla på Rik filer Navigering 6
grodanbolle Finns det någonstans på nätet man kan kolla kordinater Navigering 16
fafner Kolla batteriet på etTrex Navigering 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.