Erbjudande i dn - Vettig kurs?

Stötta med vingpaddel?

Arneri; sa:
De som går Magnus kurser får tillgång till betydligt bättre utrustning än vad som är normalt för sådan verksamhet. Vingpaddlar från Bracsa, nya VKV kanoter, GTX jackor från Mountain HW etc.

Jag tror inte att någon kanotinstruktör lovar paddling i ytterskärgården redan efter första paddelturen.

Jag har inte paddlat på flera år p.g.a skada. Men jag provade rätt så nyligen en vingpaddel. Jag försökte mig på att stötta men det gick inte alls som med min "flatpaddel".

Tekniken är visserligen ringrostig efter flera års ofrivilligt paddlingsuppehåll, men går det att stötta med en vingpaddel?

Någon som har ett tips om hur man gör för att paddel inte ska skära ner mot botten, eller ska man kanske boka en nybörjarkurs hos Magnus F för att lära sig stötta med vingpaddel?

Per Brune
 
Lågt stöd, dvs stöttning med paddelns yttersida fungerar utmärkt med vingpaddel.

Högt stöd fungerar inte lika bra, men däremot har vingpaddeln en utåtgående kraft som ger stöd under paddeldraget.

http://freyahoffmeister.blogspot.com använder vingpaddel vid framåtpaddling och GP vid roll och lek.

Även den danske rollspecialisten http://unold.dk/paddling/php/wordpress/ använder vingpaddel och gör det riktigt bra.

Dessa två erkännt duktiga havspaddlare och rollare använder vingpaddel på tur. Kanske dags att inse att vingpaddeln har fördelar även vid långturspaddling.

Titta på vad som används i forspaddling. Vid freestyle, slalom och rodeo används plattpaddel pga bättre manövreringsegenskaper, men i störtlopp används vingpaddel.

Det kanske är dags att inse att utvecklingen har gått framåt sedan vingpaddeln uppfanns för racing?
 
Ang. kurser1

GustavOh; sa:
Jag såg ett prenumeranterbjudande i dn, på en hel eller halvdagskurs med Magnus Fischer.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1395&a=646412

Är det någon som gått hans kurser och kan rekommendera eller avråda dom för en nästan-nybörjare?

(Jo jag har paddlat några gånger, men ännu inte riktigt lagt paddling till mitt övriga blandmissbruk av uteaktiviteter.)

Tycker att du skall spara pengarna och istället söka dig till någon av de många kanotklubbar som finns i ditt område! Tex. drar BKK igång med en rad olika kurser som leds av licensierade instruktörer:
http://www.bkk.se/sida.php?id=14
Kurserna är gratis efter att man löst medlemsavgift!
När du lärt dig grunderna och skaffat dig paddelvana kan det vara värt att gå en vidarutbildning i privat regi, då det är väl långt mellen kurstillfällena för mer avanserade övningar hos klubbarna.
[Ändrat av PeterT 2007-05-08 kl 11:09]
 
Skärgårdskajak eller havskajak?

En annan sak att fundera över innan du väljer kurs är vilken typ av paddling du är intresserad av. Just Magnus Fischer är väl en av de starkaste förespråkarna för den svenska skärgårdskajaken som typiskt är snabb rakt fram, men lite trögsvängd trots roder, och klart knepig att rolla. På kurserna används typexemplet VKV Lisa, som är en trevlig rundbottnad och rätt snabb turkajak, men inte direkt någon lekbåt.

Är du intresserad av att paddla i den brittiska eller grönländska traditionen med mycket rollar, trick och lek i vågor tror jag det är bättre att börja någon annanstans, och med en lägre och smalare kajak med skädda, v-botten och slag.
 
Jag har stått inför samma frågeställning som du. Har testat kajak två gånger, men känner mig för grön för att haka på längre turer. Efter alla goda råd, vad har du bestämt dig för?

//Karin
 
karinbra; sa:
Jag har stått inför samma frågeställning som du. Har testat kajak två gånger, men känner mig för grön för att haka på längre turer. Efter alla goda råd, vad har du bestämt dig för?

//Karin

Haha, inte blev det lättare att bestämma sig...

Till att börja med måste jag ju hitta nån tillfälle då jag har tid, för alla andra roliga (och/eller nödvändiga) grejor. Sen får vi se.

Men det verkar ju som om de som har någon erfarenhet av Fishers kurser gillar dom, även om det kan finnas billigare kurser som (också) är bra.

Får väl helt enkelt ta och fråga mig för, innan jag bestämmer mig, hur nybörjare man ska vara för att det ska vara värt det.

Eller så fortsätter jag helt enkelt att hyra när lusten faller på och håller mig till förhållanden jag känner mig lugn i, om jag inte får nåt erfarnare sällskap.
 
Jag har gått Fischers nybörjarkurs och tyckte den var bra. Hade då bara suttit i kajak någon gång tidigare. Den är väldigt grundläggande men man får en hel del bra tips och känner sig klart rustad efteråt. Både vad gäller säkerhet men framför allt paddlingsteknik, vilket jag tror man kan ha svårt att lära sig helt på egen hand. Jag kan rekommendera kursen varmt. Om den var prisvärd eller inte vet jag inte - jag fick den som present...
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.