Efterlysning-recept på torkad köttfärs!

För nått år sedan hittade jag ett recept på torkad köttfärs här på Utsidan. Det har blivit en stor favorit, men nu har jag slarvat bort receptet. Har sökt på Utsidanforum, men kan inte hitta det. Kanske låg det under nån länk nånstans? Det innehöll bla Sambal och tomatpuré. Nån som känner igen det? Fjällvandringen blir sig inte lik utan... :)
/Susanne
 
Detta hittade jag på internet på adressen:
http://www.soka.nu/fjallvandring/recept.shtml

"Det går också jättebra att torka köttfärs själv, och annat kött med för den delen. Färsen ska tillagas först, stek den utan fett och krydda ordentligt, en del smak försvinner under torkningen. Sen är det bara att torka i ugnen på svag värme, max 50 grader med luckan halvöppen. Det tar ca 10 timmar. Man gör sedan sin egen köttfärssås på fjället genom att blanda den torkade köttfärsen med lite kokande vatten (2 min.) Låt svälla ett tag (10 min) och blanda sedan med en tub tomatpure, lite kryddor (oregano, salt och peppar), lite torkad svamp, lite hackad lök (kanske också en vitlök som myggförsvar) och så lite mera vatten med köttbuljong. Låt sjuda upp och puttra tills konsistensen känns lagom. Ät och njut!"

Lycka till! Andreas
 
Super!

Tack ska ni ha! Det var det recept Anna nämde som var det jag letade efter. Fördelen var just att man torkar med tomatpuré och allt, och slipper ta med sig det separat på fjället.
/Susanne
 
tillagningstid?

jag har försökt göra torkad köttfärs förut, hoppades det skulle
bli något smuligt och bra men det blev sega kakor
av vilka några möglade.

Hur ska den torkade färsen se ut, och vad kan det handla om
i tillagingstid?

Vad jag skulle vilja är att gära lite egna spaghettiblandningar
som omväxling till Knorrerian.

Jag har experimenterat en del med Blå Bands såser -
koka upp dem med lite mer vatten och mjölk än angivet,
lägg i treminuters spaghetti eller makaroner och det
kan bli rätt läckert. Men jag vill ha lite kött också,
men inte till priset av längre koktid.

il C.
 

Aktuellt

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”Som ett bibliotek – fast med frilufts- och sportutrustning”

I över 120 kommuner kan du låna friluftsutrustning hos Fritidsbanken – den prisbelönta föreningen som vill sänka trösklarna till naturen.

Springa, vandra, fascineras – redaktörens möte med platåberget

Utsidans redaktör Philipp spenderar en helg på Billingen, Västergötlands största platåberg och en av nyckelplatserna i Sveriges första UNESCO-geopark.
Re: tillagningstid?

rubbat pH; sa:
Hur ska den torkade färsen se ut, och vad kan det handla om
i tillagingstid?

Vad jag skulle vilja är att gära lite egna spaghettiblandningar
som omväxling till Knorrerian.

il C.

Den torkade köttfärsen skall vara hård och krispig. Absolut inte seg, då är den inte riktigt torr. Det viktiga när man torkar är att det inte är för tjocka lager på plåtarna. Då tar torkningen allt för lång tid och resultatet blir ej heller bra.

Jag brukar räkna med att det tar ungefär 12 timmar att torka färdiglagad köttfärsås i vanlig ungn. Men om det inte känns torrt efter den tiden får man låta det vara inne längre.

Tips på några egna spagettiblandningar. Rökt skinka går alldeles utmärkt att torka. Bara skiva den i tunna tärningar och in i ugnen som köttfärsen. Typ samma tork tid. Till det kan du ju använda en mängd olika grönsaker. Purjolök är bland det lättaste att torka enligt min mening. Färska chamnpinjoner är också en höjdare.

Lycka till!

Jimmy
 
Att tänka på.

Om man köper köttfärsen som är på "superrea" kan man få väldigt dålig kvalité. Det är det sämsta köttet som malts till köttfärs och sälja på rea. Det köttet kan innehålla väldigt mycket fett som är nästan omöjligt att torka ordentligt. Jag har varit med om detta och köttfärsen fick torka flera dygn i min hembyggda tork och det blev inte torrt. I vanliga fall tar det inte mer än 10-12 h att torka köttfärsen.

/Urban.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips